De lezer schrijft mij... -- 17 april 2018 -- Jos van Kan

Het is altijd bijzonder motiverend als een lezer ons (het svdwc) op een mooi of interessant spelletje attendeert. Kees S doet dat regelmatig en Ronald K toen hij nog tot de fans behoorde ook. Deze keer vestigt Kees S de aandacht op een mooi afspelprobleem.

Mooi spelletje

Het gaat om spel 11 en dat ligt zo (Z, niemand):
Spel: 11
Zuid
Niemand
SHB9865
H109
RVB2
KAV
 
 
NESW
 
 
SA104
HB63
RA843
KH75
 
Nadat Z heeft geopend volgt W met 2H (zwak), waarna NZ 4S bereiken te spelen door N. O komt uit met HH, vervolgt de kleur, W neemt de V en speelt het A na. Wat te doen? Ik laat Kees zelf aan het woord: Volgens mij moet je altijd 4S halen mits W zwak H geboden heeft dan wel zwak H heeft geopend. Na HH start en W AQ getoond heeft, kan hij niet zowel R H als S V hebben (dan zou hij met een 6 kaart dan wel 1H hebben geopend of gevolgd). Dus de 3e H troeven met de K, als de Rsnit fout zit, zit de S snit over oost zeker goed.

Einde citaat. Nou daar is geen woord Frans bij en ook geen speld tussen te krijgen. Een (minder) alternatief is het afgooien van een R verliezer in dummy en je geld zetten op het vinden van SV. Dat gaat automatisch en brengt het contract binnen. Aan onze tafel koos de leider voor introeven met de B en was down. Dat scheen een aantrekkelijke speelwijze in de A lijn, want iedereen ging down, behalve de leider die het contract in Z speelde.

In de B en C lijn waren heel wat meer leiders succesvol in 4S na HH start, maar ik weet natuurlijk niet hoe zij het hebben afgespeeld.

Niet bang zijn, bieden, wel bang zijn, ook bieden

Kees van der Weijden stuurt spel 19 in, waar hij Oost zit 4e hand, allen, en aankijkt tegen SV1072  HAVB8  R   KAHVB3  . Kees:

het bieden gaat links, (Cor Lamain) 1H - (partner) 2H (michaels) - 3H (Annemarie Visser). Ik bood 4S (en had daar eigenlijk meteen een beetje spijt van omdat het gemakkelijk te laag kon zijn) maar ik werd gered door Cor links die 5R bood (en zich kennelijk niet bewust was dat hij zelf uit mocht komen) - partner pas (!!) - rechts 5H. Wat nu? verliezers in de zijkleuren zijn er niet, partner moet wel een renoonce Ha hebben. Alles hangt af van de troefkleur.

Partner dubbelde 5Rui NIET dus veel verspilde Rui punten kan hij niet hebben. Dus hij moet wel minstens 1 tophonneur van sch hebben voor zijn kwetsbare michaels, redeneerde ik. Ik bood dus 6Sch (en hoopte dat ik niet 7 zat te missen) maar ik werd gedoubleerd door Annemarie die SchAH bleek te hebben. Het waren de enige slagen die ik miste.

Het hele spel:
Spel: 19
Zuid
OW
SAH3
H7654
R75
K7652
 
S98654
H 
RHB10984
K84
NESW
SV1072
HAVB8
R 
KAHVB3
 
SB
HH10932
RAV632
K109
 

Twee dingen. Als je op deze rommel kwetsbaar tegen niet een tweekleurenspel annonceert dan moet je sowieso de schuld op je nemen als het fout afloopt, want partner mag wel iets verwachten. Maar Jaap (do you feel lucky?) Brulleman deed het ook en ook dat leidde tot 6Sx. Het tweede ding is dat je spel niet zo mooi is als het lijkt. Dat partner 5R niet dubbelt wil alleen maar zeggen, dat hij geen R uitkomst wil, niet dat hij niets in D heeft. In H heeft hij vrijwel zeker een renonce, dus AVBx is niet veel beter dan Axxx. En verder is 4H natuurlijk veel beter dan 4S, want dan doet je maat ook mee.

Het svdwc heeft andere opvattingen over tweekleurenspellen. Bas: Op spel 19 opende Desiree 2H, ik pas, Job 3H, Leo 3SA (what else?). Toen liep ik uit het heilige contract weg met 4R (had natuurlijk 4H moeten bieden) en liep het uit de hand.

Bij ons ging het (1H)-pas (ik) -(3K)(Bergen)-dbl (Joop)-(3H)-3S-(p)-4H-(p)-4S-(p)-5S-ap. Ik vind dat heel mooi geboden van Joop, hij heeft zijn bijzondere spel goed over het voetlicht gekregen. 5S zou natuurlijk gewoon down zijn gegaan, omdat ik net als Kees S de troeven fout zou hebben gedaan, maar... N startte met SA en toen was de kou uit de lucht.

Nog een interessant spel

Spel 7. Je hebt als O, 4e hand, allen S10732  HA964  R873  KA7  . Tegenstanders passen, partner opent 1H. Je speelt Bergen. Vind je dit een 3K of een 3R? In de 4-3-2-1 telling zijn Azen ondergewaardeerd en ik vind 4 troeven, twee Azen en een doubleton zeker genoeg voor een invite.

Joop gelukkig niet, want na 3K, 3H kwam N (Peter Hoogweg) uit met S6. Z nam en speelde S5 terug. Ik was er heilig van overtuigd dat S6 een singleton was geweest, want wie komt er nou van V leeg derde uit? Ik legde dus klein en liep tegen een intoever aan. Ik was ook de enige die maar 9 slagen maakte tegen deze uitkomst, dus ik ben ergens het spoor bijster geraakt. "Ja", zei Peter, "er staat een artikel in de IMP over uitkomst tegen troefcontracten, vandaar." Hm. Misschien moet ik dat dan maar lezen.

Het hele spel:
Spel: 7
Zuid
Allen
SV96
H3
RA6542
KH653
 
SHB84
HHV1072
RHV9
KB
NESW
S10732
HA964
R873
KA7
 
SA5
HB85
RB10
KV109842