Kerstquiz

Kerstquiz - vragen en antwoorden

Hierbij de vragen en antwoorden van de kerstdrive.
Het had een hoog Triviant-gehalte en dat was ook zo bedoeld. Ik heb de antwoorden waar mogelijk ook van wat commentaar voorzien.
In de haast zijn er toch wat foutjes ingeslopen, die hierbij worden rechtgezet.
Het kerstquizredacteurvoornemen (-bfhjlpwxy) voor 2003 is om meer tijd te nemen voor de vraagstelling en beantwoording. Het tweede voornemen is een woord te vinden en te gebruiken waarin alle letters van het alfabet worden gebruikt!
Dit wordt het kerstquizredacteurverbeteringshoofdproject (-lmwxy).

  1. Wie zijn in 2002 clubkampioenen geworden?
    1. Schelte en Anke Wijma
    2. Schelte Wijma, Anke Wijma en Jaap Brulleman
    3. Ronald Kuip en Gert Olsder    4
    4. Hedwig van Glabbeek en Willem jan Maas

    Een eenvoudige vraag om mee te beginnen: Anke, Schelte en Jaap werden gedrieën kampioen in 2001. De kampioenen van 2002 waren Ronald en Gert.

  2. Wat was de naam van het cruiseschip varend van San Francisco naar New York, waarop Harold Vanderbilt het contract-bridge bedacht heeft?
    1. One Down
    2. Finland     4
    3. Lutece
    4. Helgoland

    Het juiste antwoord is de "Finland", zoals staat te lezen op de website van de NBB (www.bridge.nl ).

  3. Wat is de score voor het laten maken van 3 Harten kwetsbaar, gedoubleerd, met een overslag vanwege een verzaking?
    1. 0
    2. 500+50+6*30+1*100
    3. - 830     (4)
    4. - 930

    De eerste vraag waarin de eerder genoemde onzorgvuldigheid stak!
    Het goede antwoord is natuurlijk -930. In de eerste versie was de vraagstelling veel vager, bedoeld om de extra slag met de verzaking te maskeren. De mogelijke antwoorden waren toen c) –930 en d) –1130.
    Daar was ik niet zo tevreden over en dus de vraag gericht op de waarde van de gedoubleerde overslag, met de verzaking alleen als afleiding. Wel de mogelijke antwoorden aangepast, maar vervolgens vergeten dat nu niet c) maar d) het juiste antwoord werd...

  4. In welk boek beschreef Eli Culbertson zijn biedsysteem?
    1. The Red Book on Contract Bridge
    2. The Contract Bridge Blue Book     4
    3. Ely Culbertsons Gold Book
    4. Better Bridge with Ely

    Culbertson was de eerste goeroe die bridge als denksport onder de aandacht van het grote publiek wist te krijgen, onder andere door het spelen van uitdagingsmatches tegen fameuze tegenstanders, waarvan uitgebreid verslag werd gedaan in de Amerikaanse pers. Hij publiceerde twee bestsellers, het Blue Book en als vervolg daarop het Gold Book. Opmerkelijk is dat van heel zijn biedsysteem alleen de conventie die door zijn vrouw Josephine was bedacht de tand des tijds heeft doorstaan!

  5. Wie maakte geen deel uit van het fameuze Fiori Blue Team?
    1. Pietro Sanquini     4
    2. Arturo Franco
    3. Vito Pitalla
    4. Dano de Falco

    Een echt moeilijke er tussendoor. Franco, Pitalla en De Falco speelden, in wisselende samenstellingen, met Garozzo, Forquet en Belladonna in het Blue team. Aan Sanquini viel de dubieuze eer ten deel als eerste speler voor het leven geschorst te worden (door de Italiaanse bond nog wel) wegens bewezen vals spel bij een wereldkampioenschap.

  6. Wat was in 2000 de hoogste score behaald op een clubavond?
    1. 3400   (Peter en Rob)     2
    2. 71,3%   (Kees en Fred)
    3. 69%   (Gert en Ronald)     4
    4. 68,13%   (Sicco en Marten)

    De vraag ging over een clubavond, dus een totaalscore. De 3400 van Peter en Rob op één spel (2Ha Red -6 tegengespeeld op 3 december) is dermate opmerkelijk dat daarvoor ook wat punten worden toegekend. De score van Kees en Fred is fictief. Ze zijn wel goed, maar voor die score moeten ze nog wat oefenen...
    De echte hoogste scores in 2002 waren van Gert & Ronald en Sicco & Marten.
    De 2000 in de vraagstelling was weer een onzorgvuldigheid: moest natuurlijk 2002 zijn. Het is vast geen toeval dat Gert en Ronald tweemaal het juiste antwoord zijn.

  7. Wat is de hoofdprijs op deze kerstdrive
    1. De eer     3
    2. De eerste plaats     4
    3. Erica
    4. De kalkoen

    Dit lijkt me duidelijk.

  8. Welk paar behaalde in 2002 samen met Bep Vriend, Marijke van der Pas, Anneke Simons en Jet Pasman het Europees kampioenschap in Salsomaggiore?
    1. Bakker - Gielkens
    2. Hoogweg – van Zwol     4
    3. Verbeek – van Zwol
    4. Arnolds – Schippers

  9. Welk teken gebruikt Wim Lotgering in de stand om aan te geven dat een paar in een hogere lijn heeft gespeeld?
    1. >     (4)
    2. +
    3. >>
    4. *

    Wederom een onzorgvuldigheid... Wim gebruikt de "H" als teken voor een paar dat in een hogere lijn speelt. De ">" staat voor een speler die in een hogere lijn is ingevallen.

  10. Waarmee scoorden Hedwig en Wj in Oostende?
    1. Het volkslied     2
    2. De Tilburgse 2     1
    3. Negatieve doubletten
    4. Geen negatieve doubletten     4

    Zie het verslag van Wj zelf. De Tilburgse 2 (2 Klaver opening kan zwak zijn met beide hoge kleuren) gaf wat succesjes. Het volkslied was natuurlijk een hoogtepunt, maar bridgetechnisch was hun succes vooral gebaseerd op het afschaffen van het negatief doublet, zoals te lezen valt op zijn eigen site ( http://catgames.wolweb.nl).

  11. De bijnaam van Charles Goren was:
    1. The King of aces
    2. Mister Bridge     4
    3. The Bridge Bum
    4. The Aces master

    Als we vragen stellen over bridgegoeroes, mag Charles Goren niet ontbreken. In de jaren 50 en 60 publiceerde hij boek na boek en had hij zijn eigen TV show waarin hij bridge propageerde; hij is de enige bridger wiens foto de voorpagina van Time sierde, onder de titel "Mister Bridge".

  12. Wie was er niet bij toen de Nederlandse ploeg in 1993 in Chili het wereldkampioenschap behaalde?
    1. Poul Grashoff
    2. Gert Jan Paulissen     4
    3. De partner van Marijke van der Pas
    4. Bauke Muller

    Een stukje DBC historie! De bridgebond had niet veel geld over voor een wereldkampioenschapstournooi (-bfgjqvxyz) in een ver land, dus werd een beperkte afvaardiging gestuurd, bestaande uit 6 spelers (waaronder Bauke Muller) en twee coaches. Een daarvan was Jaap Trouwborst, de levensgezel van Marijke van der Pas.
    Toevallig, of misschien niet geheel toevallig, was Poul Grashoff voor zijn werk in Santiago en vormde zo in zijn eentje het complete supporterslegioen van het team dat wereldkampioen werd. Hij schreef daar een leuk artikel over in het ‘Club’blad.

  13. Wie hebben in 2002 de finale van de Zomerdrives (het Open Delfts Paren-kampioenschap) gewonnen?
    1. Hans Kreijns en Peer Relou
    2. Rob Dankers en Peter van der Stap     4
    3. Anne Marie Visser en Schelte Wijma
    4. Fred van der Wouden en Wim van Luijk

    Wederom een vraag over successen in 2002. Rob en Peter wonnen dit jaar. Hans Kreijns en Peer Relou speelden een keer samen (zie het artikel van Peer op de website!), Annemarie en Schelte wonnen in 2001 en Fred en Wim eindigden wel vaak hoog, maar nooit samenspelend.

  14. De "coupe empereur" is een speelwijze waarin een verdediger bij niet bekennen een aas weggooit om zijn partner aan slag te laten komen met een hierdoor gepromoveerde kaart, bijvoorbeeld Vx achter de heer. Deze speelwijze is genoemd naar:
    1. De keizer van Thailand     4
    2. De poolreiziger en whistspeler Sir William Perry
      (emperor of the arctic) uit Bath
    3. Bob Cavendish
    4. De keizer van China

    Volgens een apocrief verhaal is deze coupe toegeschreven aan de keizer van Thailand die, verdedigend tegen 3 Sans, twee azen (of drie, daar wil ik vanaf wezen) deblokkeerde om partner met Bxx in die kleuren aan slag te krijgen. Deze kon dan tweemaal, door de dekking van de leider heen spelend, des keizers lange kleur brengen waarmee een schijnbaar onverliesbaar contract alsnog down ging!
    In antwoord b) is zo ongeveer alles fout: Sir William Perry kwam wel uit Bath, maar heeft de Bath coupe niet verzonnen want hij speelde geen whist, althans niet voor zover wij weten. Bovendien exploreerde hij de zuidpool, oftewel Antarctica.

  15. De tovenaarsleerling Harry Potter leende zijn naam ook al aan een bridgeconventie. Bij ons staat deze Pottage conventie beter bekend als:
    1. Cappelletti     4
    2. Hamilton
    3. Multi-Landy
    4. ASPTRO

    Bruikbare conventies worden min of meer gelijktijdig op verschillende plaatsen ontwikkeld. Pottage is de Engelse naam voor het van oorsprong Amerikaanse Cappelletti. In Canada wordt dit Hamilton genoemd. ASPTRO is een obscure variant uit de zeventiger jaren.

  16. In een bekend bridge-kerstverhaal zit de leider in 7 Sans. Hiertegen start de linker tegenstander (de duivel) met een vreemde kaart met een groen symbool. De leider speelt van armoede schoppenaas bij, waarna partner (dummy) vraagt: "Geen Kluiten, partner?"
    De engelse term voor Kluiten is:
    1. Eagles     1
    2. The Green suit     2
    3. Hippogriffs     4
    4. Cliamonds

    Memo aan de kerstquizredacteur: Geen vertalingen voortaan in de kerstquiz! Het juiste antwoord op deze vraag is "hippogriffs". Het fantastische verhaal komt oorspronkelijk van Heldering en is regelmatig, ongetwijfeld zonder bronvermelding, vertaald in het Engels.
    Zie bijvoorbeeld
    www.bridgeguys.com/glossH.html.

  17. Welk DBC paar is als hoogste geëindigd in de Kroegentocht 2002?
    1. Grashof - van Luijk     (4)
    2. Heemskerk – Luijkx
    3. Jansen – de Wit
    4. Martijnse – van Namen

    Wederom een onzorgvuldigheid. Antwoord a) was bedoeld als instinker.
    d) Martijnse-van Namen had het goede antwoord moeten zijn (hetgeen het ook is). Later werd ik onzeker, bedacht dat Wim van Luijk waarschijnlijk dit voorjaar nog lid was, en wijzigde het antwoord want er was geen tijd meer om het te controleren. Jansen – De Wit waren trouwens tweede in deze telling.
    [opmerking van WL: Ha, dacht ik meteen, daar trap ik niet in! a) en b) waren hoog (resp. 7e en 5e), maar zijn geen DBC-paar! Maar... de quizmaster is in zijn eigen valkuil getrapt! (Letterlijk genomen had het overigens nooit a) of b) kunnen zijn, want beide namen zijn fout gespeld).]
    Ter info: Gerard & Jan waren 16e, Yvonne & Rob 24e.

  18. Namyats is
    1. Omgekeerd stayman     2
    2. Een systeemafspraak waarbij de 4K/4R opening een goede lange harten- of schoppenkleur belooft met wat extra’s (aas of zo)     2
    3. Beide     4
    4. Na het 2 Klaver antwoord op 1SA noemt de 1SA openaar zijn laagste vierkaart

    Eenvoudig voor wie het decembernummer van het bridgeblad heeft gelezen!

  19. In welk viertal speelden Noud Marquinie en Anneke Loeve de laatste viertallencompetitie?
    1. DBC 8     4
    2. DBC 9
    3. DBC 10
    4. DBC 11

  20. In de volgende eindfiguur is Harten troef en oost aan slag:
  21.  



    T
    Q9
    -
    K54
    J9
    -
    T65
    Q
     



    Q65
    -
    -
    JT9
     



    K74
    T
    9
    6

    Met het spelen en troeven van Ruiten 9 maken Oost–West alle slagen.
    Zuid moet een zwarte kaart spelen en de kleur van zijn discard wordt vrijgetroefd.
    Dit is een:

    1. seesaw squeeze     4
    2. troefdwang     2
    3. jigsaw squeeze
    4. progressive trump squeeze

    Nog een voorbeeld van onzorgvuldigheid. De non-positionele entry-shifting squeeze werd door Reese de "Seesaw" genoemd. De dwang hier is non-positioneel (De zuidhand kan ook bij Noord zitten met hetzelfde effect). Of het een echte entry-shifting squeeze is vraag ik me af, het gaat hier namelijk om de volgorde waarin de kleuren worden gespeeld, niet om het al of niet overnemen van een op zichzelf al hoge kaart afhankelijk van de discard. De bron www.prairienet.org/bridge is sowieso al dubieus omdat het ook een progressive squeeze werd genoemd, maar het repetitieve karakter ontging me al helemaal.

     
    * Harry Geelen *