DBC NBB-beker

NBB-beker

Finale / 13 mei 2007
Utrecht

Voor het tweede achtereenvolgende jaar togen we af naar het bridge Mekka (nou ja.. J ..) van Nederland, het Denksportcentrum den Hommel in Utrecht. John (van der Meij) had weer een uitermate gebalanceerd team op de been gebracht en onze matadoren waren:

Team 1: Hedwig - Willem-Jan, Paul - Jos

Team 2: Sicco - Marten, Fred - Kees

Team 3: Ingrid - John, Rob – Peter

Ik schoof het eerste rondje bij dhr. Förch aan tafel. Onmiddellijk had ik associaties met  het dikke grijze boek uit mijn ouderlijk huis: “Bieden voor gevorderden”, auteur G.J.R. Förch. Het bleek inderdaad dezelfde persoon te zijn en ik heb er spijt van dat niet even genoemd te hebben. In dat boek worden overigens tal van conventies uitvoerig uit de doeken gedaan. Voor mij was dat misschien wel mede reden om “Jopa” uit de kast te halen. Het was het allereerste spel dat voorbij kwam en ik had de volgende collectie in mijn bezit:

Spel 4
West gever
Allen kwets
ª    
©  
¨  
§  
ª   N
W     O
Z
ª AH2
©   © H97
¨   ¨ A1062
§   § VB7
  ª    
©  
¨  
§  
Biedverloop:

    W     N      O     Z      
    1
¨(1) 2ª   3ª   p
  
4
¨(2) p    4©(3) p 
  
4
ª(3) p    6¨(4)

1) Minimaal 5 kaart (of 4-4-4-1 §)
2) Geen
ª stopper
3) Controles
4) Jopa

Maat opent 1¨ en rechts (mijn schermmaat Gerrit-Jan Förch) produceerde 2ª. Ik bedwong mijn drang om te vragen welke conventie uit zijn naslagwerk dit betrof (het was immers niet gealerteerd) en besloot met 3ª een eerste aanzet tot Jopa te geven. Maat kopte terug met 4¨. Ik Jopa-de verder met 4©, Fred 4ª en ik besloot te tegenstander niet wijzer te maken en sloot de Jopa (