Spel van de week

Spel van de week - 17 juni - Jos van Kan

Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart
Prediker

Dit stukje is later dan gewoonlijk, maar om een goede reden: ik moest woensdag naar team 3 kijken. Dat hielp, ben ik geneigd te zeggen, want in de beslissingswedstrijd tegen Branderstad uit Schiedam trokken de onzen aan het langste eind met maar liefst 115-47. Fred liet een secce troef Heer achter pletteren, Kees bood een keer zes, de tegenpartij liep tegen een 800 aan. Ook de wet van Kuip gold (wij hebben meer plus dan zij, dus we staan voor) en zodoende. Spellen weet ik niet meer en dat kwam omdat we na afloop de hele tijd bier moesten drinken.
Terug naar dinsdag! Terwijl Gert de hele gehaktmolen afbelde of nou werkelijk niemand met hem spelen wilde genoten Paul en ik een stilzit in de eerste ronde. Eigenlijk is een stilzit in de laatste ronde het best: je kunt dan direct naat de bar. Hoewel: je moet dan geen spellen nog na moeten spelen, want anders kan je met goed fatsoen nog niet in de spelverdeling kijken. Het is mij wel eens opgevallen dat mensen mij raar aankeken als ik een spel kwam naspelen, terwijl de spelverdeling al uit de borstzak stak.
Van Paul wordt wel gezegd, dat hij vaak een slag minder maakt, omdat hij een betere speelwijze zag dan de rest van het veld, maar geloof dat maar niet. In het volgende spel maakte hij "in z'n slaap" twaalf slagen:

Spel 6, O/OW,
N speelt 6 SA
O start K10
S63  
HVB108
RA62
KVB94

SAHV85
HA9
RV4
KAH85

Je kunt natuurlijk proberen of HH tweede en goed wil zitten of de S 3-3. Dus je pakt in de hand, speelt HV (misschien dekken ze wel) 2, 9, H. K na. Wat nu? Aangezien je nu elf slagen hebt in de vorm van 4K, 1R, 3H en 3S is het volkomen gratis je nieuwsgierigheid over de verdeling van de S kleur even te bedwingen. Je moet spelen: KA, HA, KH, RA, gevolgd door je winners in K en H. Als O toevallig lange S bij RH heeft komt hij in dwang. Zo zat het en dat kwam hij.
Onaangenaam is, dat Paul vaak een maakvariant ziet, waar ik zelf alleen maar downvarianten kan bedenken. Wat denkt u hiervan?
Spel 18, O/NZ,
W speelt 4S
N start H8
SB104  
H10843
R1082
K984
SAV963

S852
HB78 HAH2
RAH RB763
K1073 KA52
  SH7  
HV95
RV954
KHVB6

Dat ziet er vrij deprimerend uit, natuurlijk. In ieder geval twee K verliezers en een S verliezer om over de H en een tweede S nog maar te zwijgen. Ik hoopte op een start onder HV vandaan of RV derde, maar geen van deze goede dingen gebeurde.
Paul zag onmiddellijk de maakvariant. U ook? Pak HA, S snit. Je moet proberen een S aan Zuid te verliezen zonder de controle in de K-kleur op te geven (anders zou je K naar het A en S kunnen spelen). Dus raden wie de S doubleton heeft en direct in slag 3 kleine S onderuit. Het K of R naspel pakken, de laatste troef ophalen, KA indien nodig, RAH gevolgd door twee troeven. Als Z HVx wil aanhouden, kan hij in K en R samen maar twee kaarten vasthouden. Omdat hij zowel RV als K HVB heeft, wordt hij daarmee ingegooid om in slag 12 onder HV uit te spelen.
Niks tegen in te brengen, maar voor mij nog een brugje te ver. :-)


E-mail: Jos van Kan