Spel van de week

@#%!! van de week - 1 juli - Jos van Kan

Ik zal Jos nog veel meer gaan waarderen dan ik nu al doe
Paul van Raaij, 24 juni 2003

Hij kan best wel aardig kaarten hoor, die Van Raaij, maar van zijn prognoses moet je je maar niks aantrekken. Als je hieruit de conclusie trekt dat het ssvdw collectief de afgelopen dinsdag onder zware druk stond is dat terecht. Gelukkig hoef je op het ODPK (Open Delfts Paren Kampioenschap) maar twee keer goed te spelen om te winnen: op de avond dat je je plaatst en in de finale. Dus nog kansen zat. :-)
Wat ging er alzo mis. Ja luister eens, de afspraak was om maar een paar spelletjes te behandelen. Om te beginnen gingen wij in een viertal gedubbelde contracten vijf slagen down. :-) Nee, we haalden het niet één keer. Wij dubbelden de tegenpartij slechts een enkele keer, maar de timing was niet helemaal optimaal want deze keer haalden ze het met twee overslagen.
Is er dan ook nog goed nieuws? Jazeker! Volgens de eerste wet van Kuip scoor je in je hele leven ongeveer gemiddeld. Je moet dus in de clubcompetitie veel storten om het in de echte competitie weer terug te halen.
Een spelletje? Nou vooruit dan maar. @#$!!

Spel 23, Z/Allen, S543  
HAB965
RB106
K84
SHV876

S2
H4 HH1073
RH85 R97432
KA952 KHV3
  SAB109  
HV82
RAV
KB1076

Nadat ik als Z met 1SA had geopend vanwege al die tienen en negens bood W 2S en daar bleef het bij. N startte met K8 voor de V in dummy en de leider vervolgde met een kleine R. Ik stapte op met RA. Zowel K, RV als H2 was nu goed geweest, dus ik vervolgde met SB (toch beter dan SA nietwaar). De leider nam, incasseerde RK en vervolgde met H4. N stapte op en speelde H na. de leider nam in dummy en écarteerde een R in de hand. Ze maakte nu op de volgende instructieve manier haar contract: H getroefd, K naar tafel, R getroefd. Hoe het spel nu ook verder ging, de verdediging kon niet verhinderen, dat de leider in totaal 2K, 1H, 1R en 4S slagen maakte, voor 110 en 17/26 MP. Vooral het naspelen van SB was desastreus.
Uit theoretisch oogpunt was ook spel 17 nog leuk (nou ja, je moet wel gevoel voor humor hebben, natuurlijk)
Spel 17, N/--, SH62  
HVB6
RV109
KH1087

SA54
HH952
RAHB632
K--

Waar zou je als NZ liever in zitten, 3SA of 5R? 3SA is natuurlijk helemaal onverwoestbaar (K start geeft je al slag 9), maar ik durfde dat na (N) pas,(Z) 1R, (N) 2SA niet aan en bood laf 5R. In dat soort situaties kun je dan eigenlijk beter 6 bieden. Hoewel de tegenpartij een tegenspelfout maakte en 5R met een overslag gehaald werd, leverde dat toch nog een score onder het midden op, want 3SA ging, ook na een K start met een overslag.


E-mail: Jos van Kan