Spel van de week

Spel van de week - 8 juli

Herstel

"Waer heeft de koning oit de dapperheit beloont?
Vraeght dat Urias, die zich streng en eerlijck* toont,"


Joost van den Vondel (1587-1679)
Koning David in ballingschap.
Derde bedrijf.
*=eervol


Als je maar geduld hebt en stil blijft zitten als je geslagen wordt dan doet het het minste pijn. Jos was al weer aardig over de klap van vorige week heen en beloofde dat hij beter z'n best zou doen. Voor mij was er geen noodzaak om dat te beloven want slechter dan vorige week kon het echt niet. Ik heb volgens mij van de 24 spellen er geen een gespeelt zonder wel een fout of foutje te maken. Maar goed gedane zaken nemen geen keer dus begonnen we vol goede moed aan de eerste tafel. En meteen al leek het een stuk beter te gaan dan de vorige keer.

Met allen kwetsbaar en zuid deler raap je op SV1062 HH2 RA2 KAB876 het gaat pas-pas-pas en je opent 1K. Zuid Dbl maat 1SA (=opbouwend 8-10) en noord 2S.

Even tijd voor een klein intermezzo. Jos en ik klampen ons vast aan een principe wat eigenlijk ontstaan is als een wapen tegen DONT, DODONT = Double opponents DONT. De theorie zegt dat wanneer de tegenstander maximaal een 8 krt fit heeft je ze moet grijpen wanneer jouw gezamenlijk puntenrange 23-24 of 27-28 is bij 25-26 doe je er verstandig aan om je eigen manche te bieden. In de praktijk werkt dit prima zeker in viertallen of butler om dat het dan niet zo erg is als je een keer 500 opraapt terwijl je zelf 600 kan halen. Deze vuistregel werkt overigens niet als de tegenstander een 9krt fit heeft. Dit principe hebben wij door getrokken naar allerlei situatie (dat is namelijk handig dan hoef je niet zo veel te onthouden :-)) en dit is er zo een.

Je hebt 14 punten en partner 8-10 dus alleen als maat 8 heeft heb je te weinig kracht echter het feit dat NZ maximaal 7 S's samen hebben (maat heeft er immers minimaal 2 gezien zijn 1SA bod) is meer dan genoeg compensatie. Je hebt dus geen probleem en zegt DBL. Links van je wordt er 3R geboden en je krijgt het vermoeden dat zuid een beetje rare takeout dbl heeft gehad. Maat Dbl 3+R en noord 3H. Je past (=maximaal 2H's anders zeg je dbl want dan kan je zien dat de tegenstander niet meer dan een 8krt fit kan hebben partner heeft immers met 1SA een gebalanceerde hand aan gegeven). pas bij zuid en dbl bij de maat (3+H's) waar het bij blijft.

ZUID WEST NOORD OOST
pas pas pas 1K
Dbl 1SA1 2S Dbl
3R2 dbl3 3H pas
pas Dlb4 einde  
1. 8-10 bal
2. Er is iets raars aan de hand
3. 3+R
4. 3+krtH

Goed nu alleen nog even uitkomen en down spelen. Met Joost van den Vondel in mijn hoofd en de wijze raad van Peter Ladan die mij enige honderden jaren geleden op zijn jeugdbridge club de gevorderde finesses van het edele bridge spel heeft bij gebracht (tegen gedubbelde deelscore altijd troef starten) vlijde ik de koning op tafel.
er was overigens nog een kleine reden namenlijk als maat Axx of Vxx heeft kunnen we met de K uit waarschijnlijk snel genoeg een paar rondjes troef spelen om te voorkomen dat de leider veel introevers maakt. Als je een kleintje start blokken de troeven en verlies je een tempo. Afijn er was goed nieuws en slechte nieuws. Het goede nieuws was dat troef starten zo slecht nog niet was. Het slechte nieuws was dat er AV10x van troef in dummy kwam. Alhoewel slecht maar relatief begrip is. AV10x in de hand van de leider was veel erger geweest :-). Het hele spel lag als volgt.

Spel: 23
Gever: West
Kwets: Allen
SAB985  
HB765
RH76
K3
SH74

SV1062
H984 HH2
RB984 RA2
KH105 KAB876
  S3  
HAV103
RV1053
KV942
ZUID WEST NOORD OOST
pas pas pas 1K
Dbl 1SA1 2S Dbl
3R2 dbl3 3H pas
pas Dlb4 einde  
1. 8-10 bal
2. Er is iets raars aan de hand
3. 3+R
4. 3+krtH

De leider pakte het HH met het aas en begon ongelukkig met een kleine R naar de heer voor het aas en weer troef na. Meteen een kleine K was zoals het spel ligt beter geweest. De leider nam de troef in Z'n hand en speelde K voor de 10 van maat die zijn laatste troef na speelde. Hierdoor waren het aantal te maken introevers beperkt tot 1. De leider speelde in een laatste poging een kleine S naar de 9 voor mijn 10 en ik kon er nog uit met een R voor de vrouw.
De leider troefde een K in z'n hand en incasseerde S aas. Op dat moment ontstond er een aardige figuur. De dummy kwam namelijk in een raar soort dwang.

Spel: 23
Gever: West
Kwets: Allen
SAB85  
H
R6
K
SH7

SV62
H H
RB9 R
KH KAB
  S  
HV
R105
KV9

Als de dummy een R weg doet dan is na S getroefd KH een entree voor partner om de laatse 2 R's te incasseren. Doe de dummy een K weg dan kan ik KH overnemen om KB en SV nog mee te nemen voor 2 down. In de praktijk gooide de leider een K weg en het vertrouwen dat vorige week een aardig deuk had opgelopen was weer aan het terug komen.

Toen ik besloot om dit spel te gebruiken als spel van de week. Ben ik het wat beter gaan bekijken, of liever gezegd heb ik het wat beter laten bekijken door deep finesse, omdat ik het idee had dat het misschien altijd wel 2 down kon. Nadat ik het vrolijk had ingevoerd en het contract voor het gemak op 1H door noord had gezet verschenen er niet onverwacht allemaal L(=losing option) in de westhand. Ik verhoogde het contract naar 2H en verwachte nu toch wel een aantal W's =(winning options) te zien. Niets was minder waar en in een fractie van een seconde toverde deep finesse weer allemaal L's op het scherm en ik concludeerde dat het inderdaad ongelukkig was om in slag 2 een R naar de heer te spelen en dat K na leidt tot 1S, 1R en 6 troeven. En om er zekere van te zijn dat troef uit inderdaad noodzakelijk was om 3 down te krijgen verhoogde ik het contract naar 3H. Na een behoorlijke tijd zwoegen verschenen er weer alleen L-etjes op m'n scherm voor de oost hand. En inderdaad als je double dummy speelt kan je met H uit K na en weer H het contract halen door 2 K's te vertroeven en onder RH uit te spelen naar de vrouw, duikt oost dan speel je later uit beide handen een kleine R. Neemt oost dan heb je meteen 2 slagen. Je moet dan alleen onderweg ook nog even wat troeven trekken zodat oost de derde R ronde niet kan aftroeven.
Ik heb het toch nog even gechecked maar inderdaad troef uit houdt 4 tegen :-) (Je mag dan zelfs of een R of een K cashen maar niet alle twee voor je troef speelt.)

Paul van Raaij