Spel van de week

Spel van de week - 10 februari 2004

Luisteren

"Listen to the bidding. This means, don't just hear what is said, but attempt to construct the hands of all the players. You will be surprised at the number of inferences you can draw if you really try"
Martin Hoffman, Defence in Depth


Het citaat komt uit het aardige boekje Defence in Depth van Martin Hoffman waarin hij in 65 razend moeilijke tegenspeelproblemen een aardige indruk geeft hoe moeilijk verdedigen is. Zeker een aanraader voor de gevorderde bridger.
Iets meer down to earth is het probleem waarmee ik afgelopen dinsdag werd opgezadeld. Je bent noord en krijgt SV85 HB43 RA8 KB10853 links van je wordt 1K geopend en rechts antwoord 1R geallerteerd (walsh). Links springt naar 2S en rechts bied 3SA waar het bij blijft.
Waar kom je mee uit?

De eerste vraag die je ook aan tafel moet stellen in dit soort gevallen is wat betekend 2S. Hierna wordt keurig uitgelegd dat dit een 5-5 S/K belooft en 18,19 punten. Nogmaals waar kom je mee uit?

Door de pas op 3SA lijkt het er op dat oost een 5-2-1-5 of een 5-1-2-5 verdeling heeft. Met een renonce gaat hij er misschien wel uit maar zeker is dat niet. Je weet ook dat west maximaal 3H's heeft ze spelen immers walsh en dan mag je langere R overslaan tenzij je manche forcing hebt. Dit lijkt niet het geval want met een manche forcing hand op een 1 opening bied je waarschijnlijk nog wel wat als maat 18-19 belooft.
Maat heeft dus 5 of 6 H's. En ondanks dat het vaak niet goed is om van Bxx te starten tegen SA (Bxxx is nog erger maar ok such is life). Besluit je toch maar om een H op tafel te leggen.
De dummy gaat open:

Spel: 2
Gever: Oost
Kwets: NZ
SV85  
HB43
RA8
KB10853

SAHB92
H7
RB6
KAHV42

De H3 is via de 7 en de heer voor het aas van de leider die R2 na speelt hoe ga je dit verdedigen?

Zoals je kan zien heeft de H start de verbinding tussen de leider en de dummy geru´neerd. En dat is precies waar je verder mee moet gaan. Je stop immers alle lengte slagen in K en zolang de leider niet meer in z'n hand komt krijg je misschien SV ook nog wel. Dus om de verbinding helemaal te verbreken duik je RA een rondje neemt de 2e R en speelt KB na.
De leider is nu in dummy en kan nu het beste de K's meenemen en er met K uit gaan. Op de nagespeelde S leg je dan de B in de hoop dat V derde goed zit. Zo niet dan is zuid ingegooid en moet of S naar AH9 spelen of de leider in zijn hand aan slag brengen voor 10 slagen.
In de praktijk speelde de leider SAH en S na zodat er maar 9 slagen waren. (noord kan er weer met K uit)
Het hele spel:

Spel: 2
Gever: Oost
Kwets: NZ
SV85  
HB43
RA8
KB10853
S73

SAHB92
HAV10 H7
RHV10542 RB6
K96 KAHV42
  S1064  
HH98652
R973
K7

Een fraai spel waarbij iets ander uit dan H automatisch 12 slagen geeft. (alle andere paren in de A-lijn hadden 12 slagen gehaald. Op een na die in 6R 2 down ging. Een paar zat zelfs in 6SA gehaald ik zal niet zeggen wie dat was Kees.)
Zo zie je maar dat het loont om te luisteren naar de bieding. Overigens is er ook met H uit een aardig double dummy variant om toch 12 slagen te maken.
Als west na H uit begint met de S snit en 5 S slagen dan ontstaat op de laatste S de volgende eind figuur. (Noord moet nog af gooien):

Spel: 2
Gever: Oost
Kwets: NZ
S  
HB4
RA8
KB1085
S

S
HV10 H
RHV10 RB6
K96 KAHV42
  S  
H986
R973
K7

Noord kan geen H missen want dan vormen de R een entree voor HV10 waarop 2K's verdwijnen. Als noord een R weg doet kan west R spelen die noord moet nemen en dan zijn er opeens 2R en een H slag bereikbaar en als noord een K weg doet worden er 5K slagen gemaakt, west houdt dan HV en RH vast en de RB in dummy is van onschatbare waarde.
Kortom een soort anti entry killing three suit strip squeeze (zelf verzonnen mooi he :-)) en een fantastisch spel.

Paul van Raaij