Spel van de week

Spel van de week - 23 maart 2004

Over boekenwijsheid en quizmasters

"Succes is niet het gevolg van wat u vermoedt, maar van de manier waarop u denkt."

Robert Schuller


De quote kwam ik tegen op het internet en ik moest denken aan de dingen die de afgelopen dagen zijn gepasseerd. Mijn verjaardag schijnt langs te zijn gekomen en als gevolg daarvan was ik in de positie dat ik op mijn werk een cadeau mocht uitzoeken.
Nu heb ik een collega die bridge gek is en het toeval wil dat het zijn beurt was om een cadeautje te kopen. Wij hebben een of ander wazig systeem waarbij de jarige voor de volgende jarige een cadeau moet regelen dus ben ik zelf ondertussen ook al op stap geweest voor het volgende slachtoffer maar daarover misschien later meer.
Een bridge gek en een cadeau het ligt voor de hand ik moest en zou dat rare boek waar WJ het twee weken geleden over had hebben. Ik probeer namelijk al jaren net zo goed te worden als WJ maar of dat lukt...
Afkijken helpt dacht ik nog dus begon ik vol goede moed aan "bridge my way" van Zia

En wat schetst mijn verbazing, nee niet het feit dat mijn partner wel eens een hoog geworden 6 aanziet voor een dreiging om een dwang uit te voeren. (Wat ik persoonlijk nog erger vindt dan een snit aanzien voor een dwang). Nee na een paar bladzijde in het boek kwam ik een beschrijving tegen van het klassieke Willem Ruis Probleem. Voor de wat jongere lezers die niet weten wie Willem Ruis was, hij was een snel opgekomen superquizmaster die eind jaren 70 furore maakte met zijn spelshow "De Willem Ruis show". Helaas overleed hij veel te vroeg op 41 jarige leeftijd in 1986.

Deze Willem Ruis had in zijn show een winnaars spel waarbij de kandidaten konden kiezen uit 3 kasten. 2 daarvan zaten op slot en achter 1 zat de hoofdprijs. De kandidaten kozen een kast en Willem Ruis liep naar een andere deur en rammelde er aan om te laten zien dat dit één van de dichte deuren was. Hierna gaf hij de winnaars nog de kans om te switchen.
De hamvraag is nu natuurlijk wat moet je doen blijven staan of switchen?

Het lijkt om het even er zijn immers nog maar 2 kasten over maar toch hebben we hier te maken met het principe van de beperkte keuze (principle of restricted choice).
Dit is eigenlijk eenvoudig uit te leggen. Stel we noemen de drie kasten A, B en C en kiezen voor kast A en besluiten om te switchen als Willem dat vraagt. Er zijn nu drie mogelijkheden. De prijs zit in kast A. In dat geval verliezen we. De prijs zit in kast B, Willem zal kast C opentrekken en dus kunnen we alleen nog maar kast B nemen en winnen we. Of de prijs zit in kast C, Willem zal dan kast B opentrekken en ook dan winnen we. Kortom de kans is 2-1 om te winnen indien we switchen.
Hier is nog wel een kleinigheidje wat moeten verteld. En dat is dat Willem nooit de kast zal opentrekken waar de prijs in zit. Hij heeft dus een beperkte keuze.

Bij het bridgen is het net zo. Je hebt A1078 tegenover H9654. Als de kleur 2-2 zit maak je 5 slagen. Maar stel nu dat je de H speelt en achter A1087 valt de vrouw of de boer wat dan? Het is nu beter om een kleintje naar de 10 te spelen. De gedachte hier achter is ongeveer dezelfde als bij de kasten van Willem Ruis. Wanneer de tegenstander die de boer(of de vrouw maakt niet uit) speelt ook de andere honneur heeft kan hij kiezen welke van de 2 hij speelt. Net als bij de 2 kasten als jij toevallig de goede kast hebt gekozen. Als hij er echter maar een van de twee heeft dan heeft hij geen keus. De snit is dan ook 2 tegen 1 beter.
Waarom nu dit ingewikkelde lange verhaal wel spel 8 lag als volgt.

Spel: 8
Gever: West
Kwets: Niemand
SV62  
HAV97
RV
KAV843
SH108754

SA93
HH2 H54
RB1062 RAH853
K7 KHB2
  SB  
HB10863
R974
K10965
WEST NOORD OOST ZUID
3S dbl 4S einde

Jos ziet weliswaar af en toe een 6 niet hoog worden maar kansrekening kan hij als geen ander. Noord kwam uit met RV wat hem eigenlijk markeerde met een singleton R. Dat maakt de kans op een singleton S bij noord aanzienlijk kleiner. Als er iemand een singleton heeft zal het zuid wel zijn. Dus speelde Jos goed gemutst een kleine S naar de heer waarop bij zuid de boer viel.
Het principe van de beperkte keuze zegt nu dat het twee keer zo kansrijk is om op de V te snijden dan om dat niet te doen. Zo gezegd zo gedaan dus een kleine S naar de 9 en na SAas kon de singelton K weg op de 5eR voor +1 en een prima score.
En geloof me mensen als je dit voor het eerst doet is het vrij eng. Maar onthoudt niet opgeven als zuid op een slechte dag eens de V maakt. Op de lange duur maak je met snijden vaker een extra slag dan met slaan.

Paul van Raaij