Spel van de week

Spel van de week - 5 oktober 2004

Er op of eronder

"Nieuwe wijn in oude zakken"
Kleine variatie voor eigen gebruik op een oud Nederlands spreekwoord


Goed voor ik mijn huil verhaal afsteek eerst maar eens over wijn en zakken. Als u dit stukje leest bent u hier ongetwijfeld gekomen door een automatisch door link van de oude DBC site naar deze nieuwe site.
Nieuw omdat we een eigen plaatsje op het web hebben. Oud omdat we in eerste instantie gehoopt hadden om ook een nieuwe look en feel voor de site te kunnen presenteren. Helaas is dat door omstandigheden niet gelukt. We hebben echter om technische reden besloten om toch te verhuizen en de huidige look en feel in stand te houden. Dit nadat we een behoorlijke tijd gebruik hebben kunnen maken van de gastvrijheid van Demis die ons een domein ter beschikken had gesteld waarvoor uiteraard ook namens het svdwsc hartelijk dank.
Dus verandert allen uw bookmarks links en wat al niet meer zij. Een nieuwe bookmark voor het stukje van de week kunt u maken door op cntr-D te drukken of hier te klikken als u Internet-Explore gebruikt.Klik hier voor een bookmark naar de index pagina van DBC

En dan nog even mijn huil verhaal. Na moeizaam te zijn opgeklommen van bijna degradatie naar bijna promotie was het de laatste avond van de competitie er op of er onder. Uit het feit dat ik de term huil verhaal heb gebezigd kunt u wellicht afleiden dat het er onder was. Helaas het was zo'n avond waarop alle beslissingen fout uitpakten de tegenstanders teveel goed deden en er nauwelijks wapenfeiten te melden waren. Kortom een schamele 46% was ons deel en veel te weinig om dat laatste stapje van 1 plek onder de promotiestreep naar 1 plek boven de streep te maken.
Nu ja de B-lijn is erg gezellig en nog een rondje overleven we wel. Volgende competitie weer een kans.
De wapenfeiten bleven dus uit. Ons enige gelukje zat hem in een standaard spel. Als west met N/ALLEN raap je op SA8 HHVB6543 RH10 K84 en na pas links opent de maat 2SA (20-21). Hoe pak je dit biedprobleem aan?

Als je er even over nadenkt is dat niet zo ingewikkeld het enige dat je je moet realiseren is dat je SLAGEN moet tellen en geen punten. Dan zoek je een mannier om je H's aan te geven en azen te kunnen vragen. Bij ons ging dat als volgt.

NOORD OOST ZUID WEST
pas 2SA pas 3R1
pas 3H pas 4SA2
pas 5R3 pas ??
1. transfer
2. RKC
3. 0-3 van de 5

Je kan nu gaan tellen. Maat heeft alle 3 de missende azen (de andere 2 heb je immers zelf). Er zijn dan minmaal 1 S slag, 7 H slagen, 2 R slagen en 1 K slag. Te samen goed voor 11 slagen.
Je hebt dit aantal al bereikt en maat heeft pas 12 punten daarvoor nodig (zijn 3 azen). Er zijn nu maar een paar handen te bedenken waarop er geen 13 slagen van boven zijn. Maat moet immers naast zijn 3 azen nog 8 of 9 punten hebben. Een hand is bijvoorbeeld SVBxx HAxx RAV KAVBx of SHBxx HAxx RAV KAVxx Veel meer zijn er niet en met deze handen is het 7 op snit. In bijna alle andere gevallen heeft maat minimaal 3 R's of een heer met een ondersteunende vrouw en dus 13 slagen te tellen (7H's,3R's en 3slagen in AH,A in de zwarten kleuren).
Een bijkomstigheid is dat iedereen minimaal in 6 zal zitten en het paren is. Omdat iedereen in 6 zit is volgens de theorie 50% kans voldoende aanleiding om 7 te bieden. Dus die minieme kans dat het 7 op snit is kan je best nemen. Kortom je biedt dus 7SA. Het hele spel

Spel: 13
Gever: Noord
Kwets: Allen
SHB32  
H92
R43
KVB1075
SA8

SV106
HHVB6543 HA107
RH10 RAVB6
K84 KAH3
  S9754  
H8
R98752
K962
NOORD OOST ZUID WEST
pas 2SA pas 3R1
pas 3H pas 4SA2
pas 5R3 pas 7SA
einde      
1. transfer
2. RKC
3. 0-3 van de 5

In de A-lijn was dit slechts 1x van de 7 keer gemist. In de B-lijn was het 5x van de 8 gemist. Tijd voor de B-lijn om slagen te leren tellen?(In de C-lijn was om moment van schrijven van het stukje nog geen frequentiestaat bekend)

P.S. Het viel me op dat zuid een echte Yarborough heeft. Hoe zat dat ook alweer met percentages en schud programma's WJ?

Paul van Raaij