Spel van de week 3 oktober 2006

IJs en ijskoud

Nu had u natuurlijk verwacht dat ik zou beginnen over Leidens ontzet of dierendag maar niets van dat al. Er heeft zich namelijk een unicum voorgedaan. (denk ik ten minsten). Wij hebben als svdwsc het regelmatig gehad over koude contracten en ijskoude contracten. Maar deze week hadden we er een die was echt ijs en ijskoud. Subzero zouden ze bij mijn favoriete autoprogramma top gear zeggen. Het geen om spel 21. Iedereen in de hele zaal haalde 650 in 4S +1 en volgens mij is dat niet vaak eerder gebeurd. Overigens eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er 1 B-lijn paar aan het pionieren is geslagen en in 5S is beland uiteraard voor contract en ook 650.
Maar nu we het toch over koude contracten hebben. Spel 25 was er ook zo een.

Spel: 25
Noord
OW
SAHB9
H6
RB743
KA986
 
S5
HA1098532
RAH108
K5
NESW
SV763
HVB74
RV965
KH
 
S10842
HH
R2
KVB107432
 
NoordOostZuidWest
1Rpas1S2H
2S3H4Spas
pasdbleinde  

Wellicht wat onhandig geboden van O/W maar invaller Frans Borm en ondergetekende hadden de hele avond al het gevoel dat de een in de trein naar Groningen zat en de ander of de fiets op weg was naar Maastricht. (ofwel volkomen uit fase :-) gelukkig kwamen we onderweg nog wat sponsors tegen en eindigde de avond nog op 54%). Maar goed K uit. Ik dacht nog met Axxx in dummy fijne lead en was licht verbaasd toen het aas werd gespeeld en zo mijn secce heer viel. Maar na S AH kon het contract niet meer gehaald en ging het 1 down. Je kan K doorspelen (hetgeen in de praktijk gebeurde) dan maakt oost 2 troefslagen en 2 rode slagen. Of je kan S doorspelen waarna oost de V maakt, 2 rode slagen meeneemt en nog een keer een rode kleur speelt. Je moet dan troeven en kan niet meer naar de andere hand om de laatste troef te trekken zonder dat oost zijn kleine troefje maakt.
Ron vd Werf (hij speelde het spel) kwam aan het eind van de avond naar mij toe en melde dat hij het gewoon had moeten halen met een hele eenvoudig maar elegante speelwijze. Na KA kan je SA spelen en een S duiken oost kan dan SV maken maar je hebt dan nog een entree in troef of de laatste troeven te trekken.
Als OW beginnen met 3rondje rode kleuren (waarbij ze natuurlijk in de eerste 2 hun reguliere slagen meenemen). Dan moet je direct een S duiken en heb je weer alle controle. Weigert oost deze slag dan neem je SAH mee en doet de Kís van boven..
Dus inderdaad een ijskoud contract. Overigens was de NUL die wij (OW) aan 4SD -1 overhielden er niet kleiner op geworden als Ron het contract gehaald had. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen.