De lessen van Jos (proloog) -- Henk den Boer

Hoe hoog leg je de lat?

n de zomer maanden zal in een aantal etappes het cursusmateriaal van de DBC bridgeprofessor Jos van Kan in de rubriek Weekspel worden gepresenteerd. Jos heeft in een bridge cursus gegeven voor de gevorderde bridgers van DBC.

In deze proloog krijgt u in enkele stappen een (door Jos gecomponeerd) spel voorgelegd. Vreest niet als dit spel u (nog) te hoog gegrepen lijkt. Als u alle stappen goed doorloopt – en het niet alleen achter het computerscherm, maar ook aan de bridgetafel kan doen - dan bent u van wereldniveau! En kunt u gaan schitteren op bijvoorbeeld de (internationale) bridgefestivals en – dichter bij huis – kunt u voor DBC promotie na promotie bereiken in de nationale competities.

U (Zuid) heeft in handen (de wedstrijd gaat om IMPs: overslagen zijn niet belangrijk, de manche- en slampremie wel!):

SB75  HA742  RHVB7  KA5 

De eerste vraag van Jos is nu: Partner opent 1K je antwoordt 1R partner 1S. Wat bied je en waarom?

Het antwoord van Jos op deze vraag is: Als je nu 3SA biedt, is dat zonder twijfel het eind van de onderneming. Partner kan echter nog een mooie hand hebben van een punt of 17, dus het lijkt beter eerst de 4e kleur te bieden, 2H.

Een 4e kleur bieden is mancheforcing en nodigt partner uit om zijn hand en vooral zijn verdeling nog aan te geven. De tweede vraag van Jos: Partner biedt 3K. Wat nu?

Voor het antwoord laten we Jos weer aan het woord: Je eerste reactie is misschien 3S bieden, maar dat moet je reserveren voor een echte vierkaart en een hand die te sterk is voor direct 4S over 1S. Er zit weinig anders op dan 3SA. Dit bod via de 4e kleur geeft natuurlijk een H-stopper en toont overwaarde. Daarop verrast partner je met 4R. Dat is natuurlijk een driekaart (anders had partner over 2H wel 3R geboden) en dat geeft partner dus een 4-1-3-5 en een mooi spel. Het lijkt dus erg op 6R in de 4-3 fit, omdat je de H in de korte hand kunt troeven en de kwaliteit van je eigen troeven goed genoeg is om de troef te halen, ook als ze 4-2 zitten. Je biedt 4H, partner 4S, je vraagt Azen, hoort er 2 en legt aan in het mooie slam van 6R

Tegenstander West komt uit met R2. De dummy gaat neer en je moet een speelplan maken:

Spel:
Noord
Niemand
SAH65
H3
RA84
KHV843
 
 
NESW
 
 
SB75
HA742
RHVB7
KA5
 

In de woorden van Jos: Helaas ontbreekt de verbinding om tweemaal een H te troeven in dummy. Een redelijk speelplan is HA, H troeven en vanuit dummy een S opspelen. Dit gaat goed als SV goed zit of een van de zwarte kleuren 3-3 valt. Er is echter een veel beter speelplan. Welk?

Ik zou het antwoord aan de bridgetafel niet gevonden hebben, hooguit misschien na een paar dagen puzzelen wel.

Om u tijd te besparen snel over naar het laatste woord van Jos over het afspel: als je een S opspeelt in slag 3 mogen de S sowieso niet slechter zitten dan 4-2, anders valt een introever. Veel beter is om in slag 2 een kleine K te spelen uit beide handen! Als de K niet slechter zitten dan 4-2 win je het contract. Je hebt dan precies de verbinding om een H te troeven, troef te halen de K te deblokkeren en de rest van de K te incasseren.

Het hele spel lag als volgt:

Spel:
Noord
Niemand
SAH65
H3
RA84
KHV843
 
SV1087
HHB9
R10652
KB6
NESW
S92
HV10865
R93
K10972
 
SB75
HA742
RHVB7
KA5
 

Oef, wat een spel; een slam in een 4-3 fit, een ingenieuze duik (dat een slag kan kosten als de K 3-3 zitten) en dat is allemaal nodig om je te wapenen tegen een 4-2 of 5-1 zitsel in S en ook nog de SV fout, 4-2 in troef en 4-2 in K Jos geeft niet aan welke slaagkans deze manier van afspel is, maar het zal wel erg hoog zijn en dan is het bieden van 6R gerechtvaardigd. Zie ook nog dat 6SA kansloos is indien de K 4-2 zitten. Daarom is 6 Rhet superieure eindbod.

De volgende etappes in het lesmateriaal van Jos zijn wat meer aards en voor velen goed toegankelijk.