Spel van de week 28 januari 2014 — Willem jan Maas

De geschiedenis herhaalt zich, maar dan omgekeerd

Vorige week vertelde ik hoe we op de eerste tafel volledig werden geveegd door Bas en Robbert. Uiteindelijk liep die avond qua score toch nog goed af. Deze week speelden we op de eerste tafel weer tegen Bas en Robbert, maar deze keer hebben wij hen volledig verpletterd (en nog een graadje erger). In tegenstelling tot de week daarvoor was de rest van de avond echter dramatisch wat de conclusie zou kunnen rechtvaardigen dat onze avondscore omgekeerd evenredig is met de score die we tegen Bas en Robbert halen.

Ook nu waren er een paar leuke spellen bij. Zoals daar was, spel 17 waar Bas als West in 3SA zat nadat hij 2 geopend had, door mij gedubbeld om klavers aan te geven.

Spel 17 Noord
N/- 754
H3
1087
HB972
AH92 V10
A2 B765
AHB9 V632
V84 A65
B863
V10984
54
103

Omdat West op Niemeijer schoppen had aangegeven, was het niet moeilijk om ruiten uit te komen. Klaver uit van deze combinatie is in een parenwedstrijd verliezende strategie omdat dat veel te vaak een slag kost. Klaveruitkomst is alleen het overwegen waard als je denkt dat de tegenstanders in een uitzonderlijk goed contract zitten wat echt down moet om nog "iets" aan het spel over te houden.

De uitkomst liep naar de 9, en Bas begon ongelukkig aan het spel door schoppen naar de 10 te spelen. Wellicht had hij verwacht dat ik met alleen maar kleine schoppens een schoppentje uitgekomen zou zijn. Hier dus niet, dus Hedwig kwam aan slag met B. Indachtig mijn klavers speelde Hedwig 10 na, via de 4 en de 7 naar de A.

Bas vervolgde met harten naar de A, en je moet hier nu als Nood echt de H onder gooien. Waarom? Twee redenen, de leider heeft echt geen AV, want waarom neemt hij anders geen snit, en ten tweede wil je dolgraag dat je partner aan slag komt om nog een keer klaver te spelen. Nou ja, na zeker een minuut getreuzeld te hebben hield ik uiteindelijk H vast (stom!), waarna Bas de ruitens en alle schoppens meenam. Gelukkig kon ik me daarom nog aardig herstellen door op de vierde schoppen alsnog H weg te doen, waardoor slechts 9 slagen werden gemaakt voor een 100% score voor de verdediging. Voor de compleetheid, als ik H vastgehouden zou hebben, was ik ermee ingegooid om van H af te spelen.

Grappig spel, maar stel je nou eens voor dat Bas na de uitkomst begonnen was met V en dan de 10 door had laten lopen. Dan harten naar de A, weer getreuzeld en geen H eronder. Twee ruitens meegenomen, zodat die er uit zijn, en dan schoppens. Het is dan van levensbelang dat Zuid in de derde schoppenronde de Boer speelt. Ziet u waarom? Oplossing verderop.

Een ander spel wat mij opviel was spel 13,

Spel 13 Noord
N/Allen VB75
872
A8643
A
AH1064 83
B63 AH1095
H10 V92
HV8 762
92
V4
B75
B109543

Na een 1 opening van Noord, kwam Oost na een 1 volgbod in 3SA. Zuid kwam uit met J(?), via de H voor de Aas van Noord. Die speelde Ruiten door voor de 10. B voor het hok, via klein klein naar de V. Was dit handig? In het licht van de beroemde tip van Zia ("Als ze niet dekken hebben ze hem niet".) niet, maar omdat we maar heel weinig punten misten leek het er toch echt op dat N de V had. Toch? Niet dus, en omdat Zuid ook nog een derde ruiten had, daarmee aantonend dat hij het advies van Kantar ("the rule of leading the highest in partner's suit is strictly for ladies' tea parties") niet zo waardevol vond, leek het allemaal een brug te ver, want A zat zeker fout, en het leek dus uit te draaien op het verlies van 3 ruitens, 1 harten en A.

Gelukkig kwam Noord op de hartens in een bijzondere eliminatiedwang terecht. Met nog vijf kaarten te gaan was de positie namelijk

Spel 13 Noord
N/Allen VB7
8
A
AH10 83
HV 762
92
B109

Zoals u ziet heeft Noord een winnende ruiten weg moeten doen omdat hij zowel VBx als A vast moet houden. Er is dus nog maar plaats voor 1 ruiten zodat klaver naar de H de negende slag opzet zonder dat NZ er vijf mee kunnen nemen. Toch nog contract, terwijl het double-dummy 5 is, en tot mijn verbazing een 70% score (huh?). Ik ben benieuwd of er iemand was die J uit kreeg, daaruit concludeerde dat de A fout zat en klein in dummy legde met uiterst prettig resultaat.

Tot slot, het antwoord op de vraag waarom in het eerste spel J de derde ronde gespeeld moet worden. Dit is omdat de leider precies genoeg schoppens mee moet nemen om Noord te strippen. Speelt hij er een teveel kan Noord alsnog H weggooien (zoals ik). Als je B dus vasthoudt weet de leider waar de laatste schoppen zit en speelt hij er dus(?) maar drie, daarmee Noord de kans onthoudend zijn eerdere fout recht te zetten.