Spellen van de Week

Spel van de week 20 Januari — Willem jan Maas

Brombeer

Ik moet iets bekennen. Als ik niet oppas wordt ik een ouwe brombeer. Mensen die mij geen warm hart toedragen kunnen nu natuurlijk vragen "Wordt?", maar dat verkies ik te negeren.

Nu was afgelopen dinsdag geen dag waarop het bridgeleven van een leien dakje ging. Het begon met Bas die voor de spellen zorgde en dus prompt met de verkeerde tafel ruilde. Het kan overigens zo maar zijn dat wij hadden gezegd welke tafel hij moest hebben… We begonnen een spel te bieden en kwamen er in slag 1 achter dat we dat spel niet moesten spelen. Onmiddellijk gestopt met dat spel, maar zo iets heeft (vaak) consequenties voor het moment waarop je het spel "echt" moet spelen. De regels hierover zijn vrij simpel. Zo lang er bij het echte spelen niets gebeurt van wat er gebeurd is bij het foutieve spelen gaat het leven gewoon door. Zo gauw er echter ook maar "iets" anders gebeurt stopt het spelen en wordt een arbitrale score toegekend. Bij ons leek het lang goed te gaan, totdat er iemand paste op 3 SA met een driekaart schoppen. "Nou, en?", zult u vragen, "dat gebeurt toch wel vaker?" Dat is zo, maar als de partner een vijfkaart schoppen heeft aangegeven gebeurt het niet zo vaak. In ieder geval, onze eerste tegenstanders boden fantasieloos 4. Omdat onze tweede tegenstanders dat nalieten, was de arbitrale score van 40% onmiddellijk een feit.

Nu waren onze tegenstanders op deze spellen (11–15) sowieso erg fantasievol. Zo opende iemand met H AH72 AH10432 AB 2 (zwak met hoge kleuren of sterk) en herbood na 2 voorkeur van de maat 2SA via een transfer naar opgehoogd naar 3SA. Omdat ik rekening hield met een evenwichtig verdeeld spel, ging onze verdediging feitelijk helemaal mis, maar gelukkig was dit de leider niet opgevallen en maakte hij toch nog de normale hoeveelheid slagen. Ik zou gewoon 1 openen en daarna aangeven dat ik sterk was, maar dat is veel te normaal voor sommige spelers. In ieder geval was het voor mij aanleiding om op de tegenstander te gaan foeteren en dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, dat foeteren bedoel ik, en daar komt ook mijn verzuchting aan het begin van het stukje vandaan. Maar ik ga oppassen. Reken daar maar op.

Had ik al verteld dat ik eigenlijk geen idee heb wat ik moet schrijven (dat heb ik wel vaker als ik tijdens de avond er niet zo bij ben, alle spellen lijken dan saai). Het stukje is voor mijn doen ook erg laat. Ik beperk me daarom tot een speelfiguur. Voor degenen die geïnteresseerd zijn het gaat om spel 17, de hartenkleur. Je hebt HB965 (in de hand) tegenover A874. Als je 5 slagen wilt halen moet je met de A beginnen en daarna naar de H spelen. Het voordeel is dat je dan nog steeds 5 slagen haalt als rechts alle vier ontbrekende kaarten heeft. Ben je echter toch "nooit" van plan te gaan snijden, dan kun je beter met de H beginnen omdat je dan nooit meer dan 1 slag verliest hoe het ook zit. Heeft links een vierkaart, dan vervolg je met klein naar de 8, heeft rechts een vierkaart, dan ga je naar de A en vervolgt met klein naar de B. Onthou dit, de volgende keer als je in slam zit met buiten deze troefkleur geen verliezers.

Ik verwacht niet dat veel mensen dit gedaan hebben, maar twee in ieder geval wel (gejuich!). Toen echter rechts onder de H de 10 viel, hebben ze daarna de B door laten lopen, en dit dames en heren is niet goed (gefluit!), de kans op V10 is groter dan de kans op 10 sec (6,78 tegen 6,22%). Het is natuurlijk wel zo dat als rechts bijvoorbeeld een lange kleur aangegeven heeft het wellicht wel goed is om op de terugweg te snijden.

Nu nog een vraag.

Spel 2 Noord
O/NZ VB654
64
B83
V74
9 AH832
AVB92 1085
A9 105
AB1052 K98
107
H73
HV7642
63

Bijna iedereen zit in een hartencontract. Ik ben niet bereid om te vertellen wat ik van de 3SA bieders vind. Als je nou in een hartencontract zit en H uit krijgt, ligt het vreselijk voor de hand de uitkomst te pakken, 2 keer te spelen om een ruiten te smeren, de hartensnit 2 keer te nemen, de derde troef ook te halen en aan de klavers te beginnen. Al je nu denkt dat Noord V heeft (bijvoorbeeld omdat Z een zwakke twee in ruiten geopend heeft) moet je beginnen met klaver naar de 8. Dat is nodig als de klavers 4–1 zitten, en de kans op V sec, waar je je tegen wapent als je met de A begint, is maar een kwart van de kans op een kleine singleton. Wie heeft de klavers zo gedaan?