Spellen van de Week

Spel van de week 3 Februari — Willem jan Maas

Duiken

Wat leuk hè, dat er een schrijver is toegetreden tot het Spel van De Week Schrijvers Collectief (svdwsc). Vorige week heeft u de eerste bijdrage van Bas van der Hoek kunnen lezen, en ik heb begrepen dat hij graag regelmatig een bijdrage wil leveren. Dat is mooi, want nieuw bloed brengt ook nieuwe onderwerpen en nieuwe gezichtspunten.

Deze week, echter, zult u het "gewoon" met mij moeten doen. Er waren een hoop spectaculaire spellen, maar ook heel wat spellen waar met rustig, logisch bridge heel wat te halen was. Het zijn juist dat soort spellen waar de "expert" (of wat daar voor doorgaat) zich onderscheidt van de (nog) niet zo geroutineerde speler. Toch is het vaak zo dat de door de expert gevolgde speelwijze wel degelijk binnen ieders bereik ligt. Neem nou bijvoorbeeld spel 5.

Spel 5 Noord
N/NZ B
HVB64
B42
B743
9632 A1084
A108 93
A103 V76
AV6 H952
HV75
752
H985
108

Je zit als West in 2 nadat Noord na jouw 1 opening 1 gevolgd heeft en Zuid na de negatieve double van Oost 2 heeft geboden. Noord komt uit met H. Als je het spel nu heel erg "recht door zee" afspeelt, pak je de Aas, speel je troef A en troef na, speelt Zuid nog 2 keer troef, en speel je de klavers "van boven". Je maakt dan 2, 1, 1 en 3. Eén down in 2. Als je de double dummy resultaten erbij pakt, dan zie je dat 3 niet down te spelen is. De eenvoudigste manier om 3 te halen is een harten in dummy te troeven en de klavers goed te doen. Bijvoorbeeld, door H te duiken, het hartenvervolg te pakken, een harten te troeven en dan A, na te spelen. Als je dan ook nog de klavers goed doet heb je 9 slagen (2, 1, 1, 4 en een introever).

Nadere analyse leert dat zelfs als je geen harten troeft, je, mits je de klavers goed doet, altijd 9 slagen kunt halen omdat Noord in een aardige dwang komt, die erop neer komt dat hij of B sec moet zetten (waardoor je V uit de dummy kunt spelen) of een harten winner moet weggooien waardoor hij met harten kan worden ingegooid zodat hij van B af moet spelen. In beide gevallen maak je 2, 1, 2 en 4.

De reden dat ik nogal uitgebreid op dit spel ben ingegaan is dat de eenvoudige manier om in ieder geval 2 te halen, namelijk het duiken van A zodat je makkelijk een hartje kunt troeven, vaak over het hoofd gezien wordt. Toch komt het heel vaak voor dat een slagje duiken ontzettend nuttig is. Ik zou dan ook iedereen willen aanbevelen om zo nu en dan eens een slag niet bij de eerste de beste gelegenheid te pakken. Het is bij bridge ten slotte niet verplicht om meteen te nemen, en het heeft, vaker dan je denkt, nuttige consequenties.

Ook in de verdediging kan duiken nog wel eens zin hebben. Zo was daar spel 10

Spel 10 Noord
O/Allen B4
V984
B
HV10863
V8732 109
7 B10532
KV973 A106
94 AB7
AH65
AH6
8542
52

Stel, Noord zit in 1SA en Oost komt uit met een hartje. Double dummy moet Noord nu duiken omdat hij dan 2, 4 en 1 haalt, maar een meer voor de hand liggende speelwijze lijkt de Aas pakken en op de klavers af gaan. Dus, A en klaver naar de H en de Aas. Oost vervolgde harten, voor de H in dummy en Noord speelde klaver naar de V (om een of andere reden dacht ik dat Oost alleen maar niet zou duiken met AB sec), en klaver na. West signaleerde toen de down weg door een ruiten weg te gooien, maar dat gaf niet want Oost speelde toch harten door. Dus uiteindelijk haalde ik 2, 3 en 4. Niet zo gelukkig verdedigd door OW, maar kijk nu eens wat er gebeurt als Oost de eerste klaver duikt. Met de beste wil ter wereld komt de leider nu niet verder dan 6 slagen. Er kan eigenlijk ook niets meer fout gaan voor de verdediging omdat de klaverkleur niet langer benut kan worden. Dat scheelt nogal wat.

Er zijn zelfs mensen die 10 en 11 slagen hebben gehaald op dit spel. Ik weet niet wat er aan die tafels allemaal fout gegaan is, maar ik kan u verzekeren dat aan die tafels A ook direct gepakt is, zonder succes, dat wel.

Ten slotte deed het mij genoegen dat de nieuwe collega Bas, spelend met Gert Olsder, op dit spel 1SA wel gewoon down speelde. Aangezien dat tegen Peter Ladan en Ron van der Werf was, en deze heren beiden capabele afspelers zijn, kan ik u verzekeren dat A aan deze tafel zeker gedoken is.

Kortom, de les van deze week, duik eens een keertje, zelfs als je niet precies weet waar het goed voor is.