Spellen van de Week

Spel van de week 7 April — Willem jan Maas

Van snits en vaste waarden

In een vorig spel van de week heb ik al eens gewezen op het nut van duiken. Het allereerste spel dat Hedwig en ik speelden tegen de kersverse clubkampioenen bewees dat maar weer eens.

Het betrof hier spel 4

Spel 4 Noord
W/Allen A10
AV1093
B86
875
832 B654
B87 H65
432 V1097
AB32 H4
HV97
42
AH5
V1086

Na een volkomen routinematig biedverloop, hoewel de verschillende uitkomsten laten zien dat er Noord spelers zijn die de Noord hand geopend hebben, bereikten Jos en John 3SA te spelen door Zuid. Zuid opende 1SA, Noord deed een transfer naar en bood 3SA na. Hedwig kwam, uiterst succesvol uit met een ruitje, voor B en V, gedoken door Jos. Ruiten na, gepakt en harten naar de 10. Ik dook deze, en om een of andere reden zorgde dit ervoor dat Jos rekening ging houden met een (zeer) slecht hartenzitsel. Hij dacht dat hij wellicht ook klavers zou moeten maken, en omdat ik het boek van Eric Rodwell heb gelezen, erg moeilijk maar zeer aan te raden, deed ik toen Jos een klavertje uit dummy speelde tweede hand hoog ("Danger hand high"). De H dus. Toen was het niet moeilijk meer. Nog een keer ruiten, en Jos, aan slag, nam de harten snit nog een keer. Nu natuurlijk wel gepakt de ruiten meegenomen en klaver na voor de AB van Hedwig. Twee down in een "koud" contract. Nu gaat het er niet eens zozeer om dat een dergelijke verdediging natuurlijk erg bevredigend is, maar het punt is dat duiken soms zeer verrassende effecten kan hebben. Ik zeg het dus nog maar eens, duik eens een keertje. Uiteraard geldt dit in cross-imp, viertallen of Butler niet als je kunt zien dat de leider thuis is als je duikt.

Jos deed er niet al te lang over om wraak te nemen. Op spel 3

Spel 3 Noord
Z/OW 65
B65
AV72
AV72
94 VB7
A842 V1093
H10983 B54
B3 H54
AH10832
H7
6
10986

ging het bieden

Zuid West Noord Oost
1 1SA (1) DBL 2
2 pas 4 Einde
  1. Raptor. Hier 4 en 5+ in een lage kleur.

Hedwig kwam, weer goed, uit met B. Ik zie dat er ook mensen met troef of A uitkwamen, en deze uitkomsten geven het contract onmiddellijk weg. A omdat het de H opzet, troef omdat het dan wel heel aantrekkelijk wordt om VB er uit te snijden. Jos moest dus aan het werk. Nadat A en AH hebben laten zien dat je een troef en een klaverloser hebt, moet je van een hartenloser af. Dat kan door harten naar de H te spelen in de hoop dat de A goed zit, maar ook door de ruiten snit te nemen. Op A kan dan een harten weg.

Het lijkt een gok welke snit te nemen. Hebben we niet allemaal geleerd dat een snit 50% is? Toch is daar wel wat meer over te zeggen. Om uit te leggen hoe dat zit begin ik met een bekend (flauw) grapje. Stel, je hebt een zak met 99 zwarte knikkers en 1 witte knikker. Je pakt (blind) 1 knikker. Hoe groot is de kans dat je de witte knikker pakt. Het foute antwoord is dan "50%, hij is het wel of hij is het niet". Iedereen begrijpt wel dat de kans dat je een zwarte knikker pakt veel groter is.

Iets soortgelijks is aan de hand met dit spel. Uit de bieding blijkt dat de hartens 4–4 en de ruitens 5–3 of zelfs 6–2 zitten. Dit betekent a priori dat de kans dat A goed zit echt 50% is, maar de kans dat H goed zit is minstens 62,5%. Waarom? Omdat de kans dat, als je acht kaarten mist en deze 5–3 zitten, de kans dat een specifieke kaart bij de vijfkaart zit 5/8 is. Bovendien, en dat is nog wel belangrijker, als A goed zit, zit H zeker goed. West moet toch iets hebben voor zijn bieden.

Zoals we van Jos kunnen verwachten had hij hier geen moeite mee. Dat was duur, want er gingen toch een hoop mensen down.

Zoals je ziet, is de ene 50% de andere niet. Zo gold dat ook voor spel 19, waarin de ruiten positie A5432 tegenover HB1076 was. Je zit in 6 en het enige wat je moet doen is voorkomen dat je een ruiten verliest. Als de ontbrekende ruitens 2–1 zitten heb je (natuurlijk) geen probleem. Maar als ze 3–0 zitten moet je wel even aan de goede kant beginnen. Als V98 voor de HB10 zit moet je met de A beginnen, zit ze achter de HB10, dan begin je het best met de H. Op het eerste gezicht geldt ook hier weer dat het een 50% gok is. Maar zoals wel vaker geldt, ook hier is de ene 50% de andere niet, want het feit dat de persoon na de 1 opening (op de A5432) niets gedaan heeft, maakt het feit dat daar de renonce zit kleiner. Je moet dus met de A (Hier stond aanvankelijk H, maar zoals Rosalind al opmerkte heb ik hier een tikfout gemaakt, Wj) beginnen. Dat is net even beter. In het algemeen geldt dat als je een 3–0 (of 4–0 als je Bxxx mist) positie moet taxeren, je degene die op 1 niveau iets had kunnen doen maar dat niet gedaan heeft niet op de renonce taxeert.