Spellen van de Week

Spel van de week 9 februari 2016—Willem jan Maas

Het regent achtkaarten—Antiek en curiosa

De schudmachine had er zin in dinsdag. Maar liefst 3 achtkaarten en, helaas, had ik er twee van. Nou beschouw ik mezelf best als een capabele speler, maar achtkaarten? Ik kan er niet mee omgaan. Even een stukje antiek. Eind jaren 70 en begin jaren 80 van de vorige eeuw hadden we een enfant terrible in het Nederlandse bridge in de persoon van Eddy Roosnek. Deze man was een uiterst begaafde speler, maar had ook een tamelijk cholerisch temperament. Zo was het niet ongewoon voor partners van Eddy om te spelen met een soort ijshockeymasker op omdat ze na een actie die de goedkeuring van Eddy niet kon wegdragen goede kans liepen het board in hun gezicht gesmeten te krijgen. OK, dat ijshockeymasker is verzonnen, de rest niet. Eddy vond ook Kreyns, in die tijd natuurlijk de enige bewoner van de bridge Olympus in Nederland, maar een krabbelaar. Nu had Eddy weliswaar een cholerisch temperament, maar hij was in wezen best aardig en altijd bereid om vragen over bridge te beantwoorden. Behalve over achtkaarten. Daarvan zei hij, "die beantwoord ik niet want daar heb je niks aan. Een achtkaart doe je goed of fout afhankelijk van de uitkomst."

Kortom, ik voel mij niet zo slecht omdat ik niet met achtkaarten om kan gaan. Ze komen nooit voor dus je kunt ze allemaal fout doen en nog steeds goed eindigen. Dat is natuurlijk een ander verhaal als er drie (!) op een set van 25 spellen voorkomen. Dan zit je slecht als achtkaartenverknoeier pûr sang.

Voor dat ik het echt over spellen ga hebben wil ik de aandacht vestigen op een aspect wat goede spelers van mindere goden onderscheidt. Het is veel makkelijker om goede speler er van te overtuigen dat een op zich aantrekkelijke kaart tegen zal vallen dan dat je een mindere speler zo ver krijgt dat hij rekening houdt met aanwijzingen die er op wijzen dat zijn kaart wellicht minder sterk is dan hij denkt.

Nu ben ik een goede speler, dus ik kan als geen ander de potentie van mijn kaart inschatten en deze inschatting bijstellen aan de hand van de ontwikkelingen. Dan komt zo maar spel 22 waarin deze meester van de re-evaluatie ook nog een achtkaart opraapt. U begrijpt, het drama wat zich hier afspeelde was onvermijdelijk.

Spel 22 Noord
O/OW Peter vd Stap
H1074
HB75
V105
V10
Hedwig Wj
V6 AB932
V98632
863
H4 AB987632
Rob Dankers
85
A104
AHB9742
5
Zuid West Noord Oost
1(1)
DBL 2(2) DBL (3) 4(4)
4(5) pas 5 pas(6)
pas pas
  1. Een normaal mens opent 5, maar ja, een achtkaart in mijn handen dat moet wel verkeerd aflopen.
  2. Zwak. Niet typisch vanwege H en V maar toch alleszins redelijk.
  3. Negatief, desgevraagd uitgelegd als "waarschijnlijk schoppens".
  4. Donkere wolken beginnen zich al samen te pakken. De 8–5 in combinatie met de schoppens van Noord overtuigen mij van het feit dat geen aanvaardbare speelsoort is. Let op, 5 is koud. Het 4 bod is ingegeven door lafheid en beïinvloed door het 2 bod van Hedwig. Ik "lees" dat de weinige waarden die Hedwig heeft voor mij onbruikbaar zijn.
  5. Na het, in mijn ogen, malle informatiedoublet moet Zuid nu wel bieden, maar het loopt goed af.
  6. "Dit gaat misschien wel down, mooi beheerst geboden Maas". Ik kon een snik van ontroering ternauwernood onderdrukken.

Enfin, dit sukkelde twee down terwijl het koud 6 is. Vind je bridgen leuk?

Ik merk dat ik het niet kan opbrengen om over de andere achtkaarten te vertellen, behalve dan dat ik op een ander spel waar ik een achtkaart klaveren had 2 liet spelen terwijl het 3 voor ons was. Even later had de tegenstander een achtkaart klaveren en deden wij het weer fout. Kortom als er een achtkaart in het spel is haalt het partnership waar ik in zit een slechte score.

Even terzijde een extra stukje antiek. Jaren geleden had ik het genoegen een avond met Alan Truscott te spelen. Gedurende die avond ging ik twee keer als een schaap down in 3SA. (Overigens, als een schaap betekent dat het koud is.) Na afloop van die avond die Alan glansrijk won (ik deed niks, ik volgde alleen maar de weg die hij aanwees), zaten we nog wat te drinken en zei Alan, "Willem, als er nu toch een contract is wat je niet kunt maken kun je dat beter 1 laten zijn, dat speel je toch nooit". Analoog zeg ik tegen mezelf, "joh, wat geeft het als je niet met een achtkaart om kunt gaan. Het komt toch nooit voor."

Nu eindelijk de sectie curiosa. Ten eerste alledrie de achtkaarten waren in klaveren. Daar waar de kans op drie achtkaarten al astronomisch klein is, is de kans op drie achtkaarten in dezelfde kleur nog eens 1/16 daarvan. Moeten we de schudmachine opnieuw laten ijken? Ten tweede, op spel 24 is iets heel bijzonders aan de hand. In een hartencontract haalt iedere speler 6 slagen. Hoe bijzonder zou dat zijn?

Nou ja, de eerste parencompetitie van 2016 zit er op. Op Thijs en Geert stond deze keer geen maat. Zelfs met een laatste avond van 43% en een breuk stonden ze over 6 avonden toch nog bijna een procent voor op nummer 2, Jos en John. 5 paren nemen afscheid van de A maar hebben mazzel want volgende week begint de kampioenscompetitie.

De B is met nog veel grotere overmacht gewonnen door Sijke Hoekstra en Erik van der Nat. Ze promoveren met nog 4 anderen naar de A, maar spelen daar voorlopig niet want volgende week begint de kampioenscompetitie. O jee, dat had ik al gezegd…