Kennis -- 25 oktober 2016 -- Jos van Kan

Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart
Prediker,1:18

Het leuke van deze viertallencompetitie is, dat je zo'n beetje tegen de hele club komt te spelen en zodoende ook tegen paren die je anders bijna nooti tegenkomt. Dat leidt vaak tot aparte situaties, die niet zelden het gevolg zijn van onwetendheid over aspecten van het spel die eigenlijk tweede natuur zouden moeten zijn. Maar zoals enkele tegenstanders ook verklaarden: "Wij spelen uitsluitend voor ons plezier". Tja. Maar het is natuurlijk ook leuk als je af en toe eens wint.

Doffe dreun

Maar soms hadden ze ons te grazen. Je hebt als Z, W/niemand, SHB652  RH10652  KH52  Links past, partner 1S, rechts 1SA, je dubbelt natuurlijk (of?), rechts 2H, tweemaal pas. Wat nu? Ik doubleerde weer, 23-17 HCP nietwaar en een 4k troef tegen. Dat was het niet helemaal, want het totale spel was:
Spel: 8
West
Niemand
SA109632
H4
RAV97
KB9

S87
HHV10873
R3
K10863
NESW
SVB54
HA9
RB84
KAV74

SH
HB652
RH10652
KH52

Partner, die een moeilijke uitkomst heeft, startte met zijn singleton troef, zodat mijn boer vierde sneuvelde. De leider kan nu tot 9 slagen komen , maar er viel wat van de kar en hij eindigde met 2HXC voor 11 impen verlies.

Beetje ongelukkig, maar het is de vraag of je met de N hand moet blijven zitten. Uiteindelijk heb je geopend vanwege de offensieve waarde van je hand en nu met partner ineens 4 slagen in de verdediging meebrengen om 2H down te krijgen.

Intrasnit

Ik meen dat het Gabriel Chagas was die een Bolstip had over de intrasnit. Op spel 12 had ik een R figuur van N A9652 tegen Z B83, die ik moest afspelen voor één verliezer. Chagas beveelt aan O te spelen op P10 sec, waarbij P de H of de V is. Je speelt dan vanuit N eerst een kleintje en als O opgaat met zijn honneur speel je daarna de B uit je hand om de veronderstelde secce 10 te pinnen. Speelt O eerst de 10 bij dan sla je later het A

Zo gezegd zo gedaan en alle seinen stonden op groen, toen O opging met de V. Later aan slag speelde ik de B, W de 10 ik toch maar klein om de entree te sparen en de B hield de slag! Door dit bizarre tegenspel maakte ik precies 3S. Zelfs als je nog nooit van "Honneur op honneur" hebt gehoord zit je toch met je gedachten heel ergens anders als je nu de B niet dekt.

Prediker 1:18

Uit de wedstrijd vorige week tegen DBC2 het volgende spel. Zonder tussenbieden ben je in 7H beland, een ambitieus contract, maar nog niet down. W komt uit met KH.
Spel:
Noord
Niemand
S8753
HAH2
RAV1094
K3

NESW

SA
HVB853
RH3
KA8643

Wat is je plan? Je hebt 10 slagen aan hoge kaarten en het ligt voor de hand een k te troeven voor slag 11 en hopen dat RB naar beneden komt in een van de eerste drie R ronden. Als je zo speelt maak je 5 of 7 en dat is dan wel een argument voor je bieden, want als je naar slem gaat kan je dan net zo goed 7 bieden. Maar er is nog een extra kans: je kunt nog een K-tje troeven voor de twaalfde slag. Je hebt dan nog steeds de kans op het vallen van R B, maar ook nog, dat de lange R bij de lange K zitten, want die hand komt dan in dwang als je al je H incasseert.

Omdat ik ook wel eens in de krant wil komen koos ik voor plan B. Ik won KA, troefde een K, stak over naar RK, troefde nog een K, incasseerde troef A, stak over naar SA om mijn H te incasseren, maar op HV bekende O niet meer en ik verloor dus nog een troefslag en was down. Natuurlijk zaten de R 3-3. En natuurlijk zat de tegenpartij maar in 4. Die prediker was zo gek nog niet.