Spellen van de Week

Spel van de week 21 november 2017—Willem jan Maas

Teleurstellend

Blijkbaar was collega Jos erg teleurgesteld omdat ik er vorige week niet was. Op deze manier, zo schreef hij, moest hij mijn gefulmineer tegen de Butler missen. Ja maar Jos, je kunt toch altijd in de historie duiken. Enkele voorbeelden:Zilveren draden tussen het goud, The circus comes to town en Tropenkolder. Kortom, ik ga het er niet over hebben. Je moet als schrijver van spel van de week ten slotte oppassen dat je geen grijsgedraaide grammofoonplaat wordt.

Soms, beste lezer, gaat het leven van een spelvandeweekschrijver niet over rozen. Wat mij betreft was gisteren zo’n avond want hoewel ik erken dat ik niet zo ontzettend op het puntje van mijn stoel zat had ik toch de indruk dat de spellen vrij saai waren. Er zit dan voor een inktkoelie weinig anders op dan met de stofkam door de resultaten gaan en kijken of daar nog wat uit te halen is. Als je dat doet kom je automatisch spel 25 tegen met een uiterst korte frequentiestaat. Alle NZ paren halen 480 (het is inderdaad slam op een snit) en één paar haalt 200. Het eerste wat je dan denkt is “achgut, een van de pas beginnende paren heeft een manche gemist en ook nog een slagje te weinig gehaald.” Maar dat blijken dan twee DBC coryfeeën te zijn die dit spel volledig mis tastten en de tegenstander 3 lieten spelen. Oeps!

Toch begrijp ik ook wel dat ik niet kan volstaan met alleen maar van dit koffietijdachtige gebabbel, dus ook twee wat technischer beschrijvingen.

Spel 8 Noord
W/Niem B43
B9
10982
10985
H5 A972
4 A10875
HB73 A5
AHVB62 43
V1086
HV632
V64
7

Zoals je ziet, snitloos 6, met de ruitensnit 7. Niet zo makkelijk om te bieden, maar onze tegenstanders hadden een biedverloop waarvan ik mij voorstel dat dat nog wel vaker vertoond zal zijn en waarmee OW zichzelf echt tekort doen. Het ging zo:

Noord Oost Zuid West
1
Pas 1 pas 2 (1)
pas 2 (2) pas 3SA (3)
Pas pas pas
  1. Goed. Reverse dus minstens 5 klavers en overwaarde.
  2. Vierde kleur.
  3. Een poging om de mooie kaart aan te geven, maar ik ben bang dat velen zo geboden zouden hebben uit angst dat op 2SA gepast zou worden.

Dit laatste is heel onredelijk. Hoe kan het nou dat je uit de manche zou blijven als de een overwaarde heeft en de ander blijkbaar een redelijke kaart? Ik denk niet dat als West 2SA zou hebben geboden er onvermijdelijk naar 6 zou zijn opgestoomd, maar partners hebben de neiging op 3SA te passen ongeacht hun kaart.

Eigenlijk interessanter is spel 2.

Spel 2 Noord
O/NZ A632
V642
A965
8
HB V1087
B7 9
HB743 V2
6542 AHVB109
954
AH10853
108
73

Oost zal meestal 1 openen, Zuid volgt 2, West past, en Noord? Noord moet zich realiseren dat als partner een redelijke 6 kaart harten (met AH of AB) heeft en 3 of meer klaveren er toch al gauw 10 slagen zullen zijn in de vorm van 6, 2 introevers en 2 Azen. Het bieden van 4 als Noord lijkt dan ook een verantwoordde gok ondanks het feit dat je zelf geen opening hebt en partner zwak is.

Je zit dus in 4 en (zoals gewoonlijk) heb je weer niet waar je partner op hoopt. Excellente hartens, maar een klavertje tekort. Toch is het nog te vroeg om alle hoop te laten varen.

Stel, West komt uit met een klavertje en Oost speelt passief troef na. Je bent nu nog lang niet down, want je pakt de Aas en duikt onmiddellijk een ruiten. Oost speelt ruiten terug voor de Aas, ruiten getroefd, klaver getroefd, nog een ruiten getroefd en de laatste troef gehaald. De positie is nu:

Spel 2 Noord
O/NZ A632
2
HB V1087
H
65 A
954
H10

Onder A moet West nu de H gooien want anders komt hij daarmee aan slag en moet in de dubbelrenonce spelen. Maar dat is nog niet alles, want als hij de Heer onder de Aas gooit moet Oost ook nog even op zijn post zijn en op de nagespeelde uit dummy de V spelen. Anders komt West alsnog aan slag en moet het contract geven.

Deze figuur, die niet vaak voorkomt, heet de Crocodile coupe en petje af voor wie dit gevonden heeft.

Je ziet nu ook dat als Oost in slag 4 schoppen speelt in plaats van ruiten, West ook de H moet leggen (terwijl de B volstaat). Dat is niet eenvoudig.