Spellen van de Week

Spel van de week 9 januari 2018—Bas van der Hoek

Emoties in bridge

Een paar weken terug speelde ik in het Witte Huis toptoernooi tegen twee meesterklassers. Op het eerste spel belandde de vijand na een Blackwood ongelukje in 5 in een 4–1 fit. Het kon down maar het was lastig en partner liet het halen, daarvoor moesten de troeven ook nog rond zitten (4–4 dus). Op het volgende spel zit ik in 2 SA en terwijl ik nog zit te balen van het vorige spel en me zit af te vragen waarom partner de downvariant niet had gezien, vergooi ik pardoes een slag en ga 1 down. Wat er ook gebeurt, VERGEET eerdere rampspoeden en focus je op het heden!

Op spel 17 gaat de bieding

Noord Oost Zuid West
Ladan Doyer vd Werf vd Hoek
3 pas pas 4
pas pas 4 pas
pas doublet einde

Het spel begon gunstig voor ons, na klaver uit getroefd speelde Peter artistiek V voor dus we kregen een troefslag. Nadat ik aan slag kwam met B speelde ik . In de loop van het spel seinde ik de hartens aan, Iwan kwam twee keer aan slag, en speelde steeds ruiten in. Ik gooide zelfs nog aas weg om de ingooi te voorkomen. In de negende slag speelde Peter zijn laatste troef. Hij had nu nog drie hartjes over en ik AV10 en 9, en terwijl ik nog teleurgesteld was dat partner nooit hartens speelde gooide ik mijn laatste klaver weg. In de tiende slag speelde Peter en toen Iwan verzuimde de boer in te leggen speelde dummy een kleintje en was ik ingegooid.

Als ik niet zo verbolgen was geweest dat partner nooit harten speelde had ik gewoon nagedacht en in de tiende slag een hartje weggegooid, Peter's troeven waren op en ik had dan de laatste drie slagen gemaakt.

Het spel werd vaak in het onverliesbare 5 gespeeld, 4 kan down door uit, klaver afgetroefd en dan vrouw die je moet aftroeven in dummy en dan kan je H er niet meer uitsnijden.

Een andere emotie is het zogenaamde inhalen. Kent U het? Je hebt net een slecht resultaat behaald en gaat op een volgend spel gokken door te overbieden of gewaagd tegen te spelen.

Op spel 19 had ik

En het bieden ging

Zuid West Noord Oost
vd Werf vd Hoek Ladan Doyer
2 pas pas 3
pas 3 doublet pas
pas 3SA einde

2 was Muiderberg. Ik had moeten passen op 3, want (i) partner zal vaak 2SA bieden als hij een goede kaart met een stopper heeft (ii) partner is aan het balancen en heeft niet altijd full values en (iii) het is paren en de plus is heilig. Mijn latere 3SA zonder stop en de zekerheid dat ze schoppen uitkomen was helemaal een wilde gok. Ik ging kansloos 1 down. Ik kon weer eens niet aan de verleiding weerstaan om een eerdere fout goed te maken door in te halen. Het hele spel:

De meeste paren gingen 1 down in 2 en als ik pas op 3 heb ik 85% in plaats van een 10%-score. Op miraculeuze wijze (hoe?) wisten Annemarie en Cor 2 plus 1 te halen voor een volle top.

Ten slotte nog een memorabel feit: er zaten geen slams in! Alleen op spel 7 werd acht maal 6 geboden:

harten aas-heer weg, en ook als die niet meteen door de vijand worden opgeraapt kan je je hartenverliezers niet kwijt. Behalve als Noord met Aas start en dat gebeurde vier keer. Voor de paren die dat overkwam: vergeet het debacle en ga welgemutst door naar het volgende spel!