Spellen van de Week

Spel van de week 24 april 2018—Bas van der Hoek

Diabolische tegenspel

De Romeinen hadden een spreekwoord dat je Grieken niet moest vertrouwen, zelfs als ze met geschenken kwamen. Als je in bridge zomaar een slag cadeau krijgt (in ons jargon: Greek Gift), is er reden de vijand niet te vertrouwen.

Lees en huiver….

Het biedverloop bij ons was

Noord Oost Zuid West
Hofland den Boer vd Hoek Meijer
1SA double 2 pas
2 pas 3 pas
3SA pas 4 einde

Henk den Boer incasseerde Aas en Heer, en vervolgde met een kleine (!) ruiten. De leider legde de 10 die tot zijn verbazing mocht houden, want west (Egbert Meijer) zag dat hij weinig kon verdienen met introeven en gooide 6 weg. Noord dacht terecht dat west iets te beschermen had in troef en speelde een harten naar zijn 10 voor oost's boer. Die vervolgde met V, en het spel was ineens down. Een goed voorbeeld dat als iemand je pardoes een slag cadeau doet, je de zaak moet wantrouwen. De heren Meijer en den Boer waren ook niet te beroerd nog zout in de wonde te wrijven door te zeggen dat de troeven gewoon rond zaten en het contract ijskoud was.

Mooi samenspel, en hoewel het technisch beter is de hartens van boven te spelen (de 10 is alleen goed als west niet inlegt van VBxx) werd door dit diabolische tegenspel genoeg twijfel over het troefzitsel gezaaid om het de leider fout te laten doen. Ik heb later Henk gevraagd waarom hij zo tegenspeelde, en hij mailde me:

Ik zag dat we in een bijkleur niets meer konden verdienen. Mogelijk had Egbert nog Heer, maar die losers van tafel zouden dan op AH makkelijk weggepoetst kunnen worden. Alleen in troef zouden we nog een slag kunnen verdienen. Als Egbert Vx zou hebben in troef, kunnen we een troefslag ontwikkelen door middel van een uppercut. Egbert troeft in met de V en mijn B9 is dan goed voor een troefslag. Nu had Egbert Vxx in troef en troefde hij niet in, ondanks mijn verzoek. Egbert wist vanwege mijn doublet dat ik een 5kaart had, dus hij zou overgetroefd worden. Wat mij betreft verdient Egbert de helft van de credits.

Conventies, conventies

Op spel 17 raap ik op:

AHB943 H76 84 A7

partner opent 1 en herbiedt 1SA op mijn 1 antwoord. We spelen hierop dat 2 iedere mancheforcing hand is en dat bied ik dan ook. Partner geeft zijn driekaart steun aan met 2. Op een goede dag hebben we 29 punten samen, en met 2 extra lengteslagen in moet slam in de buurt zijn, dus ik biedt 3, slamtry. Het bieden gaat dan:

Hofland vd Hoek
1 1
1SA 2
2 3
4 4
4SA 5
5 ??

5 gaf aan 0 of 3 azen (van de vijf). Na partner's signoff van 5 klopt er iets niet. Heeft partner echt RKC gedaan met nul azen? Wordt van mij verwacht dat ik slam bied als ik drie azen heb en pas met nul? Maar ik kan nooit nul azen hebben in dit biedverloop! Twijfel, twijfel….. Zo zie je maar weer, als je dit niet afspreekt kom je met je mooie conventies in de problemen (zelfs met iets alledaags als Keycard Blackwood). Diep in mijn hart respecteer ik doorgaans partner's beslissingen. Ook kwam het 5 bod na aarzeling en was doorgaan dubieus. Ik pas dus maar, helemaal fout want het spel was:

Voor de zekerheid zaten de schoppens en de hartens rond en was het zeven. Mijn partner had per ongeluk gedacht dat 5 1 aas beloofde (zoals vroeger iedereen speelde).

Naar aanleiding van dit spel hebben we nu de afspraak dat bij een 0 of 3 azen antwoord je altijd door moet gaan met 3 azen. Je gaat er domweg van uit dat de Blackwood-bieder nooit zelf nul azen heeft. Redelijk standaard eigenlijk, maar bent U dit specifiek overeengekomen met Uw partner?

Dit spel doet me nog denken aan een Frans toppaar spelend in een Europees kampioenschap waar ze in een groot slam terecht kwam met vier (!) echte azen buitenboord. Ze hadden allebei een prachtig distributioneel spel en na Blackwood werd 5 geboden (nul of vier azen) waarop zeven werd geboden in de verwachting dat er vier azen moesten zitten.

In de A-lijn werd slechts 1 maal slam geboden, in de B en C drie maal, goed gedaan!

In de C-lijn staan Kampert-Moerman dik eerste, bij de B-lijn staan de 3 topposities bij elkaar. In de A staan Leo en ik nog 33 imps los van de rest, maar we zijn er volgende week niet en lopen dan tegen een forse no-show straf op, dus alle kansen voor Jaap Brulleman of vd Dool-vd Slik de A-lijn te winnen. Succes er mee!