Spellen van de Week

Spel van de week 22 mei 2018—Bas van der Hoek

Bridge Movie

In de Bridge World staat zo nu en dan een spel wat wordt verhaald als een Bridge Movie. Hierbij worden steeds vragen gesteld en meer en meer over het spel geopenbaard. Ik ga dit deze week doen met spel 11.

Je raapt op:

Je opent uiteraard 1, partner biedt 1SA, jij 2, partner biedt 3. VRAAG: Wat nu?

Je gaat de invite aannemen en -nog afgezien van de singelton - ga je niet 3SA voorstellen, want je schoppen moeten worden ontwikkeld en je zal een paar keer van slag moeten. Je biedt dus 4.

Links komt uit met 4 (3e/5e) en partner legt een aardige hand neer

Je legt de 2 en rechts speelt de 8, en je pakt met de vrouw HOE VERDER?

Je wil naar dummy voor de snit, en je wil ook ooit wat weggooien op Heer, dus je speelt een hartje naar dummy en, goed nieuws, de heer houdt. Volgens plan neem je de snit, gepakt met de heer door west die vervolgt met 3. LEG JE DE BOER?

Het lijkt wel erg onwaarschijnlijk dat iemand twee keer onder Heer speelt, en misschien komt de boer nog van pas. Je legt dus klein, rechts komt de 9 en jij de aas. Je gaat naar de dummy met troef naar de boer, oost bekent niet. WAT SPEEL JE NU?

Ik herhaal nog even het spel

Je hebt nog een ruiten en een klaververliezer, die kan weg als de vierde kaart in of hoog wordt. Gezien de uitkomst en het vervolg heeft Oost H1098 gehad, en west een doubleton, dus je moet spelen op het hoog worden van de vierde ruiten en een ruitje duiken in de hoop op een 3–3 zitsel. Hierbij mag oost niet aan slag komen, want dan wordt Heer geincasseerd. Je speelt dus een klein ruitje uit de dummy (je laat de laatste troef bij de vijand zitten, want je hebt misschien later nog een entree nodig), maar oost legt attent de Boer en je moet de aas pakken. Je speelt nu ruiten naar dummy, west speelt klein. WAT NU?

Je moet nu hopen dat west Vxx had, en de heer leggen en ruiten na. Dit blijkt inderdaad het geval, en je kan de dummy nog bereiken met de derde troef om op de vrije vierde ruiten je klaververliezer weg te gooien. Het hele spel:

Ik nam een controversiele maar uiteindelijk succesvolle beslissing op spel 25:

Mijn partner Oost (Iwan Doyer) opende 1, zuid doubleerde en ik was aan de beurt met de westhand. Ik kan 2 bieden (zwak) maar met een waarschijnlijke vierkaart bij zuid en ook nog kwetsbaar tegen niet leek me dat niet winnend. 1 ligt meer voor de hand, maar partner biedt dan meestal 2 of 2 en dan ga ik toch 2 bieden, niet 2. Wat is dan het nut om uberhaupt de schoppen te bieden? Ik verzweeg dus mijn zeskaart en bood 1SA (waarschijnlijk een achterlijk bod). Iwan, een chronische overbieder, zei 3 met een heer te weinig, en ik bood 3SA. Noord deed de goede lead van 5, zuid legde correct de boer en speelde de aas na. Noord begon nu op zijn stoel te draaien en, bang dat de schoppen zouden blokkeren, wierp daar de Heer onder. Toen was 3SA gehaald. Allemaal heel begrijpelijk moet ik zeggen. Sorry tegenstanders!