Spellen van de Week

Spel van de week 22 december 2020—Bas van der Hoek

De formule

De DBC kerstdrive! Wat zou er nu weer op het menu staan? De clubavondcommissie had voor deze avond verzonnen dat iedereen altijd 1 (verschillende) renonce kreeg. Dit gaf aanleiding tot zeer wilde spellen. In ons geval werd 16 maal in slem gespeeld en 14 maal een gedubbeld contract. 1 keer speelden we een deelscore die vredig 1 down ging en slechts 1 keer een sanscontract.

Op den duur snap je het

Willem jan informeerde me als volgt: de formule iedereen een renonce zet je ontzettend uit je comfort zone. Het komt namelijk maar eens op de 54.250 spellen voor. Je hebt er dus praktisch geen ervaring mee.

In het begin is alles onwennig, maar op den duur begin je te snappen hoe profijt van de formule te krijgen.

Op dit spel was de uitkomst Aas gevolgd door de heer, getroefd in dummy. Ik speelde nu lui V en ik had een overslag verzeept. Ik moet natuurlijk met een klaveraftroever naar de hand, een hartje spelen en als links bekent de 10 leggen, want rechts moet dan een renonce hebben en links boer-vierde.

Ook duurde het even voordat ik doorhad dat troef uit als de vijand een fit heeft het beste is, want er dreigt vaak een cross-ruff. Neem spel 23

Winny nam onze 6, dat koud was, goed uit met 6. Partner moest een renonce ruiten hebben, dus hij kon 9 troeven in hand tellen, plus ruitenaftroevers in dummy. Gelukkig voor mij kwam ik met troef uit, en het spel was 1 down.

Groot slem in troef?

Een groot slem in troef heeft met deze formule hooguit 50% kans: als de uitkomer een renonce troef heeft, heeft zijn partner dus troeven en een renonce, die moet je dan zien te vinden. Op het laatste spel gebeurde dat wel eens:

Leo opende op dit spel, geheel tegen zijn natuur in, niet met 4, en daardoor kon Willem jan met 3 volgen. Toen zijn partner de schoppen steunde wist hij dat er een renonce harten of klaver aan de overkant zat. Wj koos voor klaver: hij redeneerde dat als partner een hartenrenonce heeft VBx vaak een slag oplevert, dus die lead was niet heel erg nodig.

RogierW volgde meteen 7, een fors bod mag ik zeggen maar op het laatste spel doe je wel eens wat

Anneke Loeve zag dat harten uit geen zin had (die zou immers worden getroefd) en kwam uit met een onschuldig klavertje met groot succes.

Bij ons ging het weer anders, ik volgde met 6, opgehoogd door Iwan naar zeven, gedubbeld door Anton. Het was nu wel duidelijk dat hij een aftroever kon maken. Het zag er ook naar uit dat Iwan Aas moest hebben gezien zijn 7 bod dus ik meende de zaak te moeten redden door het koude 7SA te bieden, de enige keer dat we in sans speelden. Eem slim 7SA bod? Wel nee, oost heeft zeven schoppen en drie klavers dus die komt wel uit met een schoppie en dan heb je 16 slagen in je gedubbelde contract van 7.

Voor een keertje vond ik dit wel een amusante kerstdriveformule, zeker als je wint.

Ik wens jullie allemaal prettige feestdagen toe!