Spellen van de Week

Spel van de week 7 september 2021—Bas van der Hoek

Het is na de lange coronapauze weer business as usual, en we zijn begonnen met de uitgestelde kampioenscompetitie (5 avonden). Aan de hand van de einduitslag wordt dan een nieuwe indeling voor de A- en B-lijn gemaakt.

Soms moet je wel eens wat verzinnen om in het juiste eindcontract te komen. Op spel 8 raapte ik op

Rechts 3, ik 3, partner 3SA. Wat nu? Ik leg in 3SA niet graag een dummy neer met een 6430, maar hoe kon ik partner een keuze aanbieden tussen de hoge kleurenmanches? Ik bood maar het cuebid van 4 en hoopte dat partner het zou begrijpen, (en dat ik niet bezig was voor een hartenslem). Tot mijn genoegen bood partner Egbert 4, goed voor 95%. het hele spel:

Egbert paste een goede bridgeregel toe: manche gaat voor slem, oftewel in geval van twijfel is een bod eerder voor het uitzoeken van de beste manche dan voor onderzoek of het slem is.

U kunt zich afvragen waarom de westhand 3SA bood in plaats van 3. Het probleem met een 3 bod is, dat je partner in de problemen komt als hij geen klaverstop heeft en geen schoppensteun.

Een leuk afspelprobleem was op spel 9. De leider zat bij ons in de hartenmanche na het biedverloop

Noord Oost Zuid West
 1 1 2 pas
 4 pas pas pas

en kreeg 9 uit voor de vrouw in de hand. De leider kon 10 slagen tellen (5 troeven, 1 klaver en 4 schoppen, maar kon niet eerst troeftrekken want dan neemt de verdediging, aan slag met klaver aas, nog drie ruitens mee.

De leider besloot voor de ruitenintroever te gaan en speelde 3 na. Egbert legde een zo laag mogelijke ruiten in en ik kwam aan slag met de 5. Het leek er sterk op dat de maat me heel graag aan slag wilde hebben voor de introever dus ik speelde 2 na, en we kregen twee aftroevers nadat partner me aan slag bracht met klaver, 1 down.

Een 100% speelwijze als de troeven rond zitten is twee keer troeftrekken, en dan klaver naar heer-vrouw. Als je nu een schoppenaftroever tegen krijgt zijn de troeven bij de vijand op en kan je met een ruitenintroever je tiende slag maken.

Negen paren waren in 4 beland. Drie leiders werden niet getest, want er werd met ruiten uitgekomen en dan kan je 11 slagen maken. Van de zes leiders die met een schoppenlead werden geconfronteerd werd 4 vier maal gehaald, twee maal down.