Spellen van de Week

Spel van de week 26 maart—Egbert Meijer

Een nieuwe lente, een nieuw begin

Met het afsluiten van de clubcompetitie heeft Jos voorlopig zijn taak als stukjes schrijver erop zitten. Vanaf heden weer per toerbeurt de overige schrijvers van het collectief. We hebben afgetrapt met een nieuwe competitie met als score vorm "cross imps", d.w.z. jouw eigen score wordt vergeleken met alle paren in de andere richting. Voor onszelf een stroeve start, matig gespeeld, maar ook door een aantal goede acties van de tegenpartij, o.a. Niek en Hein, die fier aan kop gaan in de A-lijn. In de totaalstand zijn Sijke en Richard tweede geworden, een mooi resultaat, en daarmee gaan zij dan ook aan de leiding in de B-lijn.

Tegen ons deden Hein en Niek het goed, onder andere boden zijn 6 uit op het volgende spel.

Dat lijkt toch niet al te moeilijk om te bieden als West met 2SA begint, je vraagt naar een 4-kaart hoog, en als partner geen fit blijkt te hebben, dan bied je 4 als slam try in . Ik neem aan dat jouw systeem toestaat dat je dan nog in 4SA kan afzwaaien. Maar zelden zo'n mooie 2SA opening gehad als partner een klaver slam voorgesteld, dus dat lijkt verder niet zo'n probleem. Hein en Niek hadden hier dan ook geen moeite mee. Toch is het slam maar vijf keer uitgeboden. Dat kostte ons dus veel punten.

Op het volgende spel kwamen zij in 3SA, een minder goed contract, maar je hebt voldoende punten om een manche te bieden.

De beide snitten in en zitten goed, de klavers lopen niet, maar de schoppen wel, dus het contract werd soepel gemaakt. Hier is zelfs maar 4x een manche gemaakt, dus weer goed voor de tegenpartij en slecht voor ons. 5 ging twee keer down, hoewel je het kan (zou moeten?) maken. Na de start eerst een duiken, dan de teruggespeelde troeven en troefaas slaan. Nu de klavers testen (A+K slaan en een klaver troeven, en als dat niet helpt, op de terugvallen net als in 3SA). De tweede kan worden getroefd, maar dat is niet erg, je neemt de snit en de zitten rond. Als Noord niet troeft, dan direct op de af, Noord mag een keer troeven, maar er ligt nog een troefje in dummy als entree.

Tenslotte nog een slam op spel 22.

Het biedverloop was simpel aan onze tafel, 1-3-3-5-6. Een praktisch bod lijkt mij met deze hand, je kan het toch niet goed uitzoeken. Ik deed nog een verwoede poging door met K te starten, en kreeg een halve hart verzakking toen de leider zijn singleton op A weggooide, maar dat bleek niet van belang, er zijn altijd twaalf slagen. Hoewel vaker geboden, toch weer een matige score voor ons.

Welnu, genoeg geklaagd, volgende keer beter…