Spellen van de Week

Spel van de week 2 april—Kees van der Weijden

Elke tafel heeft zijn eigen verhaaltje

Waarom is dat? Als je van tafel wisselt, kan je je emoties even van je af zetten. Je haalt wat te drinken, je strekt je benen, je maakt een praatje met je nieuwe tegenstanders, kortom je maakt een nieuwe start en de meeste spelers zijn dan ervaren genoeg om dan de gebeurtenissen van de vorige tafel mentaal van zich af te zetten.

Als je echter met spelen op een nieuwe tafel begonnen bent is het lastiger de spellen van die tafel van je af te zetten, speciaal als de spellen op elkaar lijken.

Zo had Taleb als West in spel 15 (Z/NZ) in handen T82 2 V97642 862

En het bieden ging

West Noord Oost Zuid
Taleb Desiree Kees Job
      pas
pas 1 DBL 1
pas 4 pas pas
?

Ik veronderstel dat menigeen met deze kwetsbaarheid toch nog even 5 zou hebben geprobeerd. Vermoedelijk komt er dan alsnog 5 in Noord wat waarschijnlijk tot het tafelresultaat leidt (nu 4+1) want het hele spel lag zo:

Gezien de frequentiestaat boden 3 paren wel 5 (en 1 paar bood zelfs door naar 6). Dat Taleb 5 achterwege liet kwam ongetwijfeld door de gebeurtenissen van spel 14:

Daar ging het bieden:

West Noord Oost Zuid
Taleb Desiree Kees Job
    1 1
pas 2 DBL(??) 4
5 pas pas DBL
einde

Dat ging voor -800 en -11,92 Imp. Als je net zoiets achter de rug hebt is het lastig partner nog te vertrouwen. Voor mezelf kan ik mijn afschuwelijke doublet alleen verklaren doordat ik in de spellen daarvoor alleen maar had zitten passen en nu eindelijk eens iets wilde doen.

Gevaarlijk, om je zo te laten leiden door emoties.

Het resultaat van spel 25 verbaasde me.

Frank en Bastianne bereikten probleemloos 4. Oost volgt 1 na Noord's 1-opening en West steunt een keertje. Je zou zeggen dat 4 in viertallen (want dat is cross-imps tenslotte) dan binnen handbereik ligt. Echter, heel veel paren boden niet door naar 4 wat met een overslag gemaakt kan worden.