Spellen van de Week

Spel van de week 19 juni 2025 —Bas van der Hoek

Aardig Slem?

De schudcomputer van DBC is normaal een wildebras die het ene na het andere distributionele spel ophoest. Maar deze week was-ie getemd en de spellen waren een beetje tam.

Een potentieel slem was er op het volgende spel

Je hebt samen 28 mooie punten, bijna geen duplicatie en een 5-4 fit. Slem lijkt in de buurt maar zal niet voor het oprapen zijn. Kees en Jaap, die er niet van houden slems te missen, zaten in 6 harten, in goed gezelschap van Bob Lodder en Sijke Hoekstra. Tegen Bob en Sijke was de leider snel down, ruiten uit door west, aas-vrouw meegenomen, klaar. Jaap kreeg een klaverlead en Oost wachtte rustig op zijn twee ruitenslagen voor 1 down.

Als slem erin zit moet je op het eerste gezicht de ruiten voor 1 verliezer spelen, maar je moet ook nog van de vierde schoppen en de derde ruiten af, dus troeven moeten 2-2 zitten. Als er een ruitenplaat voor de heer-boer zit, moet je spelen op een dummy reversal: drie introevers in de hand maken en vier hoge troeven op tafel. Bij klaver uit voor de aas kan je klaver met harten aas troeven, en als je in de dummy kan komen met een ruitenplaat steek je over in ruiten, troef een klaver met harten heer en je vervolgt met harten boer overgenomen met de vrouw, weer een klaver troeven met de tien en dan steek je over met de zorgvuldig bewaarde harten 6, trek je troef en je hebt de rest: 1 ruiten, 3 aftroevers in de hand, vier troeven op tafel, aas-heer-vrouw van schoppen en klaver aas.

Ook 11 slagen zijn nog niet gemaakt bij het actuele zitsel. Ik kwam echter met ruiten uit voor de boer en de vrouw en toen kon de leider de ruiten niet meer fout doen, er van uitgaande dat ik niet zo maar onder een aas zou zijn gestart.

Alles bij elkaar is zes harten te spelen door een competente speler (die de dummy reversal herkent) niet veel minder 50%, je moet 1 slag maken van Heer-boer ruiten.

Nooit vijf-over-vijf bieden!

Mijn goede vriend Egbert zegt altijd dat je nooit een vijf-laag contract van de tegenpartij moet uitnemen door zelf vijf-hoog te bieden. Zijn redenatie is dat zulke hoge contracten meestal beide down gaan. Deze wijze raad werd in de wind geslagen door twee paren op het volgende spel:

Bij ons opende ik (west) met 1 harten, Kees S. volgde met het voor de hand liggende 2 klaver, Iwan bood 3 harten en Jaap B. bood -evenzeer voor de hand liggend- 5 klaver. Ik had een balanced minimum dus ik had geen problemen te passen. Iwan paste ook (maar niet zo snel als ik dit opschrijf) en de leider miste drie azen voor 1 down. Twee paren boden 5 harten, en zoals zo vaak ging de Egbert-regel op: beide contracten gingen down, 5 harten zelfs voor min 800.