Een lesje in kansrekening; toepassen of toch niet?
De zomeravond drives zijn weer van start gegaan. Zoals gebruikelijk wordt de drive voorafgegaan door een praatje. Thijs Veugen gaf de aftrap met als onderwerp ‘kansrekening’ en met name hoe de kansen veranderen naar gelang je meer over het spel weet.
Uitvoerig werd als voorbeeld stilgestaan bij de figuur met negen kaarten samen waar de vrouw ontbreekt.
AB10xx K9xx
De bridgers met enige ervaring weten wel dat het slaan van A+K iets beter is dan de A (of de K) slaan en dan over de vrouw te snijden.
Het verschil is niet zo heel groot en als er meer informatie over het spel bekend is kan het beter zijn om te snijden.
Deze avond heeft de schudmachine geheel toepasselijk deze speelfiguur tweemaal geproduceerd. Hebben we iets van Thijs opgestoken?
Op spel 3 kwam iedereen in 4. Vrijwel altijd werd met gestart.
Hoe spelen we de troefkleur? Zonder verdere aanwijzing slaan we dus A en daarna K. In deze volgorde, want als de 4-0 verdeeld zijn, kunnen we de vrouw in West er nog uit snijden, maar de vrouw in Oost niet.
Aan mijn tafel werd er tussengeboden na een 1SA opening, een 6-kaart of langer. Zoals we van Thijs geleerd hebben is de kans nu iets groter om K te slaan en dan over de vrouw te snijden. Op het moment van beslissen weten we dat West 6 ruitens heeft, en hij heeft al 1 schoppen laten zien, dus 6 nog onbekende kaarten, waarbij de V kan zitten. Oost heeft drie ruitens en inmiddels 2 schoppen laten zien, dus nog 8 onbekende kaarten. De kans dat V bij Oost zit is nu dus groter.
Gaan we dus over V snijden? Een spel bestaat uit meer dan 1 kleur. Stel we snijden en de vrouw zit fout, best nog een behoorlijke kans, dan dreigen we nog twee klavers en H te verliezen. Het ligt daarom voor de hand om H en A te spelen en een klaver weg te gooien op A. Je maakt altijd 4, en mogelijk een overslag als Q valt.
Stel we snijden, en de V zit fout. Als OW nu twee klavers incasseren en Oost speelt na, kan je echter de Aas nemen en op B10 en A drie hartens weggooien in dummy!
En als West heel mooi tegenspeelt door een kleine klaveren vanonder zijn Aas naar de koning van Oost te spelen, kan je de -switch ook pakken met het aas en alsnog de tweede klaveren weggooien op A.
Op dit spel is het dus verstandig om in schoppen de kansrekening te volgen en te snijden. Dit geldt uiteraard alleen als je de extra informatie hebt dat West lengte heeft.
Nogmaals deze speelfiguur bij spel 5. Wij kwamen in 3SA, te spelen door Oost, zonder verdere informatie uit het biedverloop wat betreft NZ. Er werd met een kleine gestart, de V in dummy hield. Hoe nu verder met de ?
Wat betreft de kleur is het slaan van eerst de K en dan de A het meest kansrijk zoals we hebben geleerd en als er verder geen aanwijzingen zijn. Kansrekening op zich is echter niet zaligmakend. Als we de kleur verkeerd aanpakken, d.w.z. technisch wellicht correct, maar het zit even niet zo, dan speelt Noord als hij aan slag komt met V een na en we gaan down. Beter is nu om de te snijden over Noord, want als Zuid aan slag komt, kan hij niet profijtelijk iets naspelen. Omdat je mogelijk niet meer in dummy komt als je eerst A speelt en dan de snit neemt, kan je beter direct de snit nemen, dus in slag 2 de B spelen en uit laten lopen.
Zoals het spel zit heb je 6 ruiten slagen en al 2 schoppen slagen, een wordt je negende slag. Dus een kleine naar de V, die hield. Mooi nu kan je voor overslagen gaan, harten door naar de 10 en Zuid komt aan slag maar kan nog steeds niet veel kwaad aanrichten. De B zit goed, dat zijn al 10 slagen (6, 2, 2) en een bijna volledige zaaltop. Er volgde nog een 11e slag, maar die deed al niet meer ter zake.
Ondertiteling zelf aanzetten met het tandwiel-symbool. De video is beter te zien in fullscreen, aan te zetten met het vierkantje rechtsonder als je met de muis over het scherm gaat.