Spel van de week

Spel van de week - 7 juni 2005

Het geheim van de aas-heer combinatie

Eerst maar eens even een vraagje. Heeft u met uw partner afspraken over wat u start van AHxx en zo ja heeft u er dan over nagedacht wat dat voor gevolgen heeft? Helge Vinje heeft een heel aardig boek geschreven over dit soort dingen "New ideas in defensive play in bridge". Niet dat mijn csvdws en ik nu alle ideeën van de beste man hebben geadopteerd, maar je gaat wel na denken over de structuur van je uitkomsten.

Wij hanteren een vrij eenvoudige afspraak die in de praktijk vaak werkt. Het aas vraagt om aan/af de heer om distributie. Meestal kan je uit het bieden opmaken wat de informatie is die je nodig hebt.

Goed stel je hebt dit afgesproken dan het volgende, je kijkt aan tegen SAH105 H105 RAH64 K973 het bieden gaat 2S bij de maat (zwak vanaf een 5kaart) rechts 3H, jij 4S moet de druk een beetje opvoeren kwetsbaar tegen niet, bovendien niemand weet wat er aan de hand is), links dbl (misschien toch niet zo'n goed idee om 4 te bieden :-)). maat past en rechts komt 5R. Dit wil je wel even meenemen en na links 5H sterft het bieden uit. (overigens is 5H meenemen erg link de tegenstander heeft zomaar de beschikking over een singleton R en een singleton S). Wat kom je nu uit?

Over dit soort dingen heeft Matthew Granovetter een aardig item geschreven in zijn boek "Bridge Additions 96". Dit handelt over robotleads. De theorie is dat je moet proberen uit het bieden af te leiden of een passieve start gewenst is en zo ja dan moet je je gewoon aan een lijstje van kleurcombinaties houden. Dit lijstje geeft aan welke kleurcombinatie de voorkeur heeft voor een passieve uitkomst. De aas-heer combinatie staat bovenaan dit lijstje.

Ik heb deze theorie een keer tot op het bot uitgeanalyseerd door voor alle handen van een bermuabowl finale de daadwerkelijke uitkomst te vergelijken met de uitkomst die de robotleads voorschrijven. De robotleads zouden gewonnen hebben :-).

Maar goed even terug naar het probleem. Je mag kiezen SAH of RAH. Persoonlijk denk ik dat SAH minder weg geeft dan RAH dit is tenslotte de 2e kleur van de leider en geeft zo maar een tempo weg. Gezien het biedverloop zijn we natuurlijk maar in 1 ding geïnteresseerd. Hoeveel S heeft de maat dus de lead van SH ligt voor de hand. In de dummy komt S97 H864 RB93 KAHV84 Maat doet in slag 1 S2 er bij (laag-hoog=even). Wat nu?

Uit de S2 van de maat maak je op dat hij er 6 heeft de leider heeft er dus maar 1. Kortom met alle hoge K in dummy lijkt het niet onverstandig om RAH mee te nemen. Maat doet weer laag-hoog en na een R introever is 5H 2 down.

Nu denk ik persoonlijk dat als je 4H verdedigd je ook na SH, RAH mee moet nemen (zelfs als je niet weet dat de 2e kleur van de leider R is). De doelstelling in parenwedstrijden is namelijk zoveel mogelijk slagen maken en niet proberen om een miniem downkansje mee te nemen. Het verbaasde mij dan ook dat dit toch een aantal malen in de A-lijn niet was gevonden. Zo zie je maar dat je op elk niveau afspraken moet maken over je uitkomsten.

Het hele spel:

Spel: 15
Gever: Zuid
Kwets: NZ
SAH105  
H105
RAH64
K973
S6

S97
HAHV972 H864
RV752 RB93
KB2 KAHV84
  SVB8432  
HB3
R108
K1065

Paul van Raaij