Spellen van de Week

Spel van de week 29 november 2022—Egbert Meijer

Over tellen en je partner helpen (of juist niet?)

Tijdens het destijds fameuze Forbo toernooi in het Kurhaus had ik ooit het genoegen te spelen met H.W. Kelsey, jazeker die van de boeken. Zijn partner had de dag voor het toernooi een hartaanval gekregen en ik werd in allerijl opgetrommeld als invaller in het 'journalisten team' samen met Elly en René Ducheyne. Kelsey was een echte gentleman uit Schotland, zeer voorkomend en aardig voor zijn partner in die typisch engelse stijl, waar zelfs Henk nog aan puntje aan kan zuigen. We hadden bovendien het genoegen om tegen Belladonna en Garozzo te spelen. Een spel uit die wedstrijd is mij altijd bijgebleven. Hugh en ik boden 3SA, ik had 10xxx als stopper aangegeven na een precisie 2 opening van Garozzo, die vervolgens 3SA doubleerde. Blijf ik zitten of loop ik er uit naar een zeer waarschijnlijk maakbare 4? Ik liep eruit. Garozzo had AKQxx van klaveren. Zou hij de killing lead van een kleine klaveren hebben gevonden? Zijn partner had Bx. We zullen het nooit weten, maar na de lead van een honneur kon 3SA niet meer down, hetgeen aan de andere tafel gebeurde. Het kostte ons de overwinning.

Hoe kom ik hier nu zo op? Welnu, in een van zijn klassieke boeken 'Killing Defense at Bridge', nog steeds zeer aan te bevelen bridgeliteratuur, gaat de helft van het aantal hoofdstukken over 'tellen', respectievelijk 'Counting', 'More counting', 'A further count', 'Counting again' en 'The final count', je raakt bijna de tel kwijt. Ik moest hier aan denken toen wij gisteren de volgende 3SA moesten tegenspelen.

Na een zwakke 2 opening in Zuid en een 2SA bod in Oost moest ik even later uitkomen tegen 3SA. Gelukkig had ik een goed alternatief in V. Een lead zou direct de 9e slag hebben weggegeven. De leider pakte in de hand. Geen keus, want K is de enige entree voor de schoppen. Vervolgens A en nogmaals . Partner aan slag met K dacht mij nu te helpen door r te incasseren. De boodschap kwam over, als ik aanslag kom moet ik doorspelen. Helaas was echter vakkundig mijn laatste exit kaart verwijderd. Ik werd vervolgens vakkundig ingegooid met , zodat ik alsnog leider de 9e slag in moest geven.

Goed bedoeld, maar het spelen van K is dus fataal. De kans is al groot dat ik een singleton heb, lengte en en ik heb twee laten zien, en kan dan sowieso geen doorspelen. Maar wat dan? Eerst maar eens tellen! Leider heeft 4 en 2 slagen, als hij AKQ van heeft gaat het niet down, want negen slagen en wij kunnen de niet direct incasseren. Ik moet dus een plaatje hebben wil het contract ├╝berhaupt down kunnen, maar dan heeft leider maar maximaal acht slagen (4, 2 en 2 indien hij AK heeft). Met geen mogelijkheid kan hij zelf een 9e slag maken, Noord moet dus gewoon doorspelen en wachten tot een van ons aan slag komt om onze slagen te incasseren. Gewoon je slagen tellen, of zoals in dit geval die van de tegenpartij.

Direct het spel daarna ging ik zelf in de fout, alweer een 3SA die down moest.

Na een 1 opening en een 1 volgbod bood Oost 2, echt en forcing, waarna het eindigde in 3SA, te spelen door Oost. Ik kwam een kleine uit (3e van een 3-kaart in partners kleur), via V voor de K van Oost. Viermaal ruiten bracht mij aan slag. Wat nu? Leider heeft minimaal nog Bx van dus die kleur doorspelen heeft geen zin. Oost heeft harten geboden en partner heeft maximaal een singleton, dat ligt ook niet voor de hand. Ik speelde dus na en de leider nam snel zijn slagen mee.

Wat ging hier fout? Als ik speel voor het aas van Noord, dan schoppen na en we maken nog twee slagen en K, een down. Noord gooide een nietszeggende af op de derde . Hier had Noord mij wel goed kunnen helpen door 9 te spelen, dat is bij ons een afsignaal in . Maar toch had ik het zelf goed moeten doen, want als Noord A heeft maken we nog twee slagen en moet ik alsnog spelen en leider heeft de rest. Dus maar hopen dat Noord A (singleton) heeft, de enige kans.