Spellen van de Week

Spel van de week 21 november—Egbert Meijer

Als je systeem je niet uit de brand helpt

Dan moet je weleens improviseren of een gokje nemen. Op spel 7 heb je als Zuid een probleem nadat partner met 2SA heeft geopend. Vrijwel niemand zal een speciale afspraak hebben om deze Zuid-hand verantwoord te kunnen bieden. Zes paren bleven in een SA contract steken en gingen meestal drie down. Drie paren kwamen in 6 terecht en gingen een down. Niemand wist in 5 te belanden.

Onze tegenstanders bleven in 2SA zitten en gingen 3 down. Toen ik de hand zag zei ik onmiddellijk dat ik 5 zou bieden. Met Henk heb ik de afspraak dat dit een gokje is met een zeer zwakke hand en meestal een 7-kaart of een bijzondere distributie (6-kaart met een renonce of zo). Net als met deze hand zal je heel vaak down gaan in 2SA en ik denk dat 5 vaker gemaakt zal worden. Bovendien, àls je het maakt levert het ook nog eens een boel punten op. Gemiddeld op lange termijn winstgevend. Een nadeel is dat je down gaat en mogelijk een contract gemaakt wordt. Kan je die kans meenemen?

Ik speel zelf 3 als bod met beide lage kleuren, maar dat is een betere hand. Het risico is dat je niet meer kan afstoppen op vijf-niveau. Zeker niet op dit spel, want partner heeft maar liefst vier azen en ook nog troef vrouw. Als je met 3 begint en partner biedt 4 of 4, dan is afstoppen in vijf met deze handen niet meer mogelijk. Als partner 3SA biedt kan je alsnog 5 bieden.

Bas heeft een analyse gedraaid en het blijkt dat 3SA in slechts 13% van de gevallen gemaakt wordt en 5 in 31% van de gevallen. Gegeven dat partner met 3SA geen goede fit heeft en punten in de hoge kleuren en deze dan al deze percentages oplevert, lijkt een direct 5 bod de beste optie. Ik heb begrepen dat Geert met zijn vaste partner 4 kan bieden om een zwak spel met beide lage kleuren aan te geven. Dat zou mooi werken met deze handen, maar dat betekend dat je dat bod wel ter beschikking moet hebben. Speciaal voor deze hand een speciale afspraak maken heeft geen zin, hij komt de komende vijf jaar niet meer langs.

Met de volgende hand had ik zelf een probleem nadat mijn partner met 1SA had geopend.

Wat zijn de opties? Je kan naar 3 transfereren als je die mogelijkheid hebt, bijvoorbeeld via 2SA. Maar dit is wel een aardige hand, als partner vier schoppens heeft (of zelfs vijf) is het zomaar de manche, en zo niet dan kan het ook nog weleens 3SA zijn. Ik besloot om 2 te bieden, als partner 2 biedt, prima! Als partner 2 biedt kan ik passen, misschien is het weleens 3SA, maar je weet zeker dat je nu in een goed contract zit. Als partner 2 biedt heb je tenminste 7 punten met een aardige 6-kaart en kan je 2SA bieden (of 2 als dat een invite met 4-kaart is). Ze zullen dan niet zo gauw meer met starten, dus je potentiële entree voor de klavers wordt niet direct weggespeeld. Een deelscore bleek het optimale contract.