Spellen van de Week

Spel van de week 14 juni 2022—Willem jan Maas

Eindelijk…

Gelukkig, dat malle cross-imps zit er op. Cross-imps mal? Nou, reken maar van yes dames en heren. Twee weken terug had Jos nog een aardig voorbeeld. Down in een bijna koude 7, voor een enorm verlies. De tegenstanders bieden een 6 die minder goed is dan jouw 7 maar wel gemaakt wordt, en ja hoor, weer een enorm verlies. Aan deze voorbeelden kunt u wel zien dat cross-imps echt een "game of skill" is (kuch!) zoals veel van zijn fans ons willen doen geloven.

Neem nou Spel 14

Het is overduidelijk dat de paren wiens tegenstander in 6 bleven steken met 13 topslagen het aanzienlijk beter hebben gedaan dan de stakkers wiens tegenstanders deze dooie 7 gokten. Toch? Maar alle gekheid op een stokje, het is best moeilijk om uit te zoeken of het 7 is. Maar weet je, dat is helemaal niet nodig. Bij ons begon het 1-2-2-3 waar 2 al mancheforcing was. 3 was een fitje en dan kun je eigenlijk azenvragen en naar gelang wat er ontbreekt (iets of niets) 6 of 7 bieden. Een simulatie leert dat je tegenover de Oost hand in dat geval al in 92% van de gevallen 7 maakt. Een verantwoorde gok zou ik zeggen.

Wat te doen met een 8 kaart?

Zelf sloeg ik de plank volledig mis op spel 10.

Met zo'n Oost hand geloof ik doorgaans (te?) weinig in 3SA. Ik opende daarom(?) 5. Na de start was het snel gedaan met dit contract. 3SA lijkt pletterdood, maar de enige die in 3SA zat ging 1 down. Daar moet iets gruwelijks gebeurd zijn.

Het is een enorme klus om uit te zoeken wat "de beste" actie is met deze hand en daarom heb ik een uiterst ruwe simulatie uitgevoerd. Dat wil zeggen deze hand gegeven, de rest random verdeeld. Dit betekent dat je geen enkele invloed van eventuele biedverlopen meeneemt, niet bekijkt of de tegenstander iets kan maken of allerlei andere dingen die een rol (kunnen) spelen. Wat blijkt? A priori maak je 5 in 55% van de gevallen en 3SA maar in 45% van de gevallen. Deze uitkomst, plus het feit dat de hand gewoon simpelweg aan de tegenstander kan liggen sterkt mij in de overtuiging dat 5 de beste opening is.

En dan kijk je op de frequentiestaat en dat zie je dat er mensen zijn die 2(!) harten hebben laten spelen… Zouden ze niet gezien hebben dat ze een soort van 9 slagen in handen hebben?

Loose lips sink ships

Deze uitspraak stamt uit de tweede wereldoorlog. Het betekent zo veel als "wees voorzichtig met wat je zegt, de vijand luistert mee". Dit geldt bij bridge ook. Veel bieden terwijl je weinig kans hebt het spel te spelen geeft de tegenpartij vaak een blauwdruk van hoe het spel te spelen met alle vervelende gevolgen van dien.

Op spel 13 ging het bij ons

Noord Oost Zuid West
1 pas pas dbl (1)
2 pas pas dbl (2)
3 (3) pas pas 3SA
pas pas pas
  1. Het eerste doublet is informatief, maar kan vanaf 8 punten,
  2. Het tweede doublet is nog steeds informatief en belooft ondertussen een opening,
  3. Je hebt je kaart nu uitstekend aangegeven, alleen is de enige die daarvan kan profiteren de tegenstander.

Na de schoppenstart (voor de lol een keer gedoken), pakte ik de tweede schoppen en nam 2 mee. Omdat Noord twee keer bij liep kon ik het spel nu claimen (wat ik overigens niet gedaan heb, dat is iets te pedant). Noord had namelijk zijn kaart uitstekend omschreven 6 en 4 in de bieding en 2 in het spel. Hij had dus precies 1 en dat moest de Aas of de Heer zijn, anders heeft hij helemaal geen opening. Ik kon dus een klaver duiken en daarna vol vertrouwen naar de V toe spelen. Of ik dat ook gevonden zou hebben als Noord geen loose lips gehad had zal voor altijd een vraag blijven.

Ik zal van de zomer niet vaak op DBC zijn, dus mijn stukjes zult u in ieder geval tot september moeten missen. Of de andere schrijvers wat doen zal nog moeten blijken.