Long time no see -- 19 oktober 2021 -- Jos van Kan

Na anderhalf jaar geen kaart te hebben aangeraakt, want op bbo raak je alleen het scherm aan, kwam ik vorige week voor het eerst weer op de club om een potje in het echt te kaarten. Het systeem was nog een beetje roestig en we misten een slam doordat ik vergeten was dat we 1430 speelden. Oh ja. Op bbo spelen de robots 3041 daarom heb ik ook zo'n hekel aan ze.

Inmiddels is het svdwsc enorm gegroeid, maar ik kon er ook nog wel bij en zodoende ziet u mij hier weer

Voor de tweede avond van de interne viertallen had de TC een set bijzonder wilde spellen uitgezocht, dacht ik. maar raadpleging van de getallen onderaan de spelverdelingen leert anders. Alleen in de NZ lijn zaten aanzienlijk meer punten (21,3 gemiddeld) en iets wildere distributies : 15 singletons (OW 9), maar daartegenover hadden OW 3 renonces en NZ 0.

Kan dit nog down?

Soms loopt tijdens het spel het een en ander tegen, je komt onder een H uit tegen een troefconstract en op tafel verschijnt VB sec en de leider wint de eerste slag met de V. Van die dingen, ja. Maar daardoor moet je juist extra alert zijn om na dit onfortuinlijke begin de trein weer op de rails te krijgen.

Je hebt in je handen als W, 3e hand niet tegen wel S632  HV8  RA873  KB942  . Partner past, rechts 1K, links 1S, rechts 1SA en na een lang biedverloop, waarin de S-kleur door rechts nog een steuntje krijgt legt de tegenpartij aan in 6SA te spelen door rechts.

Wat start je? Je wilt het moois in K, R en H niet aanbreken en begint met S2 in de verwachting dat je daar niets in kunt kapotmaken.

Je ziet:

Spel: 2
Oost
NZ
SAH1054
HA3
R1064
KAV8
 
S632
HV8
RA873
KB942
NESW
 
 
 
 

Je verwachting wordt al snel de bodem ingeslagen als de leider één wenkbrauw optrekt SAH incasseert waaronder partner xV en de leider xB deponeren. Vervolgens speelt de leider R2 van de dummy, partner klein en de leider legt de H. Plan the defense.

In deze cruciale fase van het spel mag je best even de tijd nemen om de slagen van de leider te tellen. Aan hoge kaarten mis je HH, RQ en KK en die moet de leider allamaal hebben en dat geeft hem nog maar 12 luizige punten. Niettemin heeft de leider op het moment dat RA eruit is 11 slagen. Als hij RB erbij heeft 12, dus partner moet die kaart hebben en liefst ook R9. Maar dan dreigt een groot gevaar! Partner stopt de R-kleur en ook de H-kleur. Als je RA neemt maakt het niet meer uit. Wat je ook naspeelt, De leider incasseert al zijn winners met de tweekaart eindpositie Dummy R10 H3 en hijzelf HHx. Partner heeft intussen of RB moeten weggooien of een singleton H overhouden en de leider heeft de rest.

Kan dit nog down? Je moet RA niet nemen. Dat verhindert de leider de telling te rectificeren (of zoals Wim Vrijmoet placht te zeggen: de graaf recht te leggen) en dan werkt de sqeeze niet. Hij moet eerst een slag afgeven en dat kan nu niet meer zonder dat de verdediging een tweede maakt. Maar dit tegenspel was niet zo gemakkelijk en aldus harkte de leider (Paul van R) 12 slagen bij elkaar.

Het hele spel:
Spel: 2
Oost
NZ
SAH1054
HA3
R1064
KAV8
 
S632
HV8
RA873
KB942
NESW
SV9
HB9762
RB95
K753
 
SB87
HH1054
RHV2
KH106
 

Kan dit nog gemaakt worden?

Een aardige figuur deed zich voor in spel 9. Je moet 3SA spelen als W nadat alle kleueren van de regenboog zijn geboden en N komt uit met R5(1-3-5) en dit is wat je ziet:

Spel: 9
Noord
OW
 
 
SHV4
HA832
RA9
KHB104
NESW
SA965
HHV9
R102
K8763
 
 
 

Hm. Z legt de H, je duikt een keerje, Z vervolgt met de 8 je pakt en N speelt de 2. Alles wijst erop dat de R 6-3 zitten, dus je moet 8 slagen on the run maken anders ben je een vracht down. Speelplan?

Natuurlijk, als beide hoge kleuren 3-3 zitten (~15% kans) dan kan ik het ook maken, maar is er meer? Een iets betere kans is twee hoge honeurs te spelen en als aan de goede kant een honneur valt de andere kant op honneur vierde te spelen. (Restricted choice). Beide hoge kleuren lenen zich daartoe, maar met welke kleur begin je?

Als je denkt dat het niet uitmaakt en er zo maar een pakt heb je 50% kans. Je moet met H beginnen. De H kleur zit geblokkeerd en als inderdaad de B of 10 valt in N, kan je de 9 laten doorlopen en heb je nog een S entree.

De volgende 7 weken spelen we HK competitie, meestal op dinsdagavond, dus voorlopig bent u even van mij af.