Spellen van de Week

Spel van de week 13 april 2021—Egbert Meijer

Muiderberg

Na een aantal weken 'butleren' was het weer even omschakelen naar parenbridge. Direkt al op het eerste spel was het raak, of beter gezegd 'mis', althans voor ons. Nu speel ik zelf geen Muiderberg, maar om de een of andere reden gaat het wel vaak mis als dit wapen tegen ons wordt gebruikt, hoewel lang niet altijd terecht. De eerste vraag is of de Noord hand een Muiderberg waard is, niet kwetsbaar. Je hebt een mooie 5–5 en als de en de zijn omgedraaid zou denk ik iedereen wel met 2 openen. Is deze hand dan niet geschikt? Er is maar 3x met 2 geopend. Zelfs een notoir agressief preemptief bieder als Bas heeft geen 2 geopend.

Hoe dan ook het zette ons direkt voor problemen. Bied je 3 met de Oost hand? En zo niet, moet West dan nog 3 bieden? Het probleem met deze vlakke handen is dat wanneer je 3 of 3 maakt je het niet mag spelen, want partner heeft dan genoeg om nog iets bieden. Henk en ik hebben gepast en dat leverde ons wel direkt een zeer slechte score op. In feite een correcte beslissing, want als we bieden komen we in 4, een dappere Zuid zou dat kunnen doubleren en dat kan twee down. Maar de praktijk is dikwijls anders en je gaat waarschijnlijk maar een down en ongedubbeld 2 down is ook altijd nog beter dan 2 laten spelen. In 4-tallen een non issue, -100 of -110, maar in paren een wereld van verschil. Hetzelfde duivelse dilemma doet zich vaak voor in een competitive situatie op 3-niveau. Bied je nog kwetsbaar 3-over-3, terwijl je waarschijnlijk down gaat? Dat wordt bijna nooit afgestraft met een doublet. Hoewel op zich niet juist blijkt doorbieden in de praktijk vaak toch winstgevend. Gelukkig was ik op dit spel in goed gezelschap, want Hedwig en Willem Jan dachten er kennelijk net zo over. Een schrale troost, hadden we toch nog 3,85% i.p.v. een complete nul.

Ik weet het niet hoor en zoals gezegd speel ik zelf geen Muiderberg, maar als het vorige spel geen Muiderberg opening waard is, is de rommel op het volgende spel dat dan wel?

Op dit spel 14 werd maar liefst zeven keer met 2 geopend. Moet iemand mij toch maar eens uitleggen wat hier beter aan is dan de hand van spel 1. Opnieuw had ik een probleem, wat te bieden? Te sterk voor 2SA of 3, als je doubleert gaat partner natuurlijk Schoppen bieden, gelukkig voor de doubleerders op dit spel niet direkt 4. Ik besloot tot het praktische bod van 3SA. Ook niet ideaal met slechts Ax in , maar je moet wat en het wis aarschijnlijk toch de manche waarin uiteindelijk terecht wilt komen. Peter kwam goed met Q uit en wederom hadden wij een slechte score. Ik weet niet of dit direkt of indirekt een gevolg was van de Muiderberg, maar de conventie heeft ons in ieder geval flink wat punten gekost deze avond.