Spel van de week

Spel van de week - 26 Februari

Biertje....!?

Het was weer laat geworden gisterenavond en er zijn geloof ik weer goede zaken gedaan voor Erica. Het spel van de week was ook wat aan de late kant, mede veroorzaakt doordat ik vanmiddag Paul Breukel tegen het lijf liep en we afspraken wat te gaan drinken in de Wijnhaven om ons bezig te houden met de vraag des levens: "Biertje....!?

Het was voor Fred en mij de avond van de gedubbelde contracten, er stonden er maar liefst 7 op het lijstje! En nee, het was niet alleen maar zo dat wij zelf dubbelden, we werden ook nog een paar keer gedubbeld. Deze keer viel het allemaal onze kant op, op 1 spel na dat eigenlijk down had gemoeten. Spel 6 kon ook nog beter, alhoewel het nog een 20 opleverde (van de 34).

Dat spel verliep als volgt (mijn hand, en het spel is niet kwetsbaar tegen wel):

 Q7432
K
Q74
AJ82


Noord    Fred    Zuid     Kees
pas      1R      1H       1S

pas      2R      2H       ?

(Spel is boven en in de diagrammen gedraaid om het spel vanuit de leider Z te zien)

1S Van mij beloofde al een vijfkaart. Vanwege de kwetsbaarheid besloot ik te dubbelen, dat is negatief maar als maat met de harten tegenzit kan hij het laten staan. Fred verblikte niet en paste inderdaad. Meestal is het goed om tegen gedubbelde deelscores troef te starten, maar troefkoning sec met de verwachte hartens bij de maat vond ik echter net wat te gek en ik besloot tot een kleine ruiten.

 6. N/NS

 JT6
T72
JT2
9653

 

Q7432 

Q74 
AJ82

 
 
 
 

 

 
 
 
 

 

De dummy is maar magertjes dus het lijkt er op dat het spel 2 down moet om te winnen van de manche in SA. Maat neemt de eerste slag met ruiten K en speelt het aas en een kleine ruiten na. De leider heeft 2 maal bekend en speelt op de 3e ruiten klaveren T bij Nu mag je weer! (De rode kaarten zijn reeds gespeeld).
 

 6. N/NS

 JT6
T72
JT2
9653

 

Q7432 

Q74 
AJ82

 
 
AK3 
 

 

 
 
96
T

 

Eenvoudig vond ik het allemaal niet, maar als de leider een klaveren kwijt wil, zal daar wel de zwakte zitten Ik speelde dus klaveren aas (Q valt bij de leider) en klaveren door, getroefd door Zuid. De leider sloeg nu harten aas waaronder mijn kale koning naar beneden tuimelde. Vervolgd werd met schoppen aas (schoppen 8 bij de maat) en een kleine schoppen na.
 

 6. N/NS

 JT6
T72
JT2
9653

 

Q7432 
K
Q74
AJ82


5
AK3
K4

 

A5
A3
96
QT

 

Maat heeft pas 10 punten getoond en kan goed K8 van schoppen hebben, ik besloot dus te zakken en maat troefde af! Nu is maat weer aan zet en er komt harten 8. De leider laat de slag aan de dummy en dit is het eindspel (nu vanuit de leider gezien):

 

 6. N/NS

 J
7
-
96

 

Q7
-
-
??

-

85
?

 

K9
Q9 
-

 

Er valt niet te ontkomen aan het afgeven van 1 slag door de leider, maar het spel is nu maar eentje down.

Niemand leek echt blij na dit spel (+200 voor OW - nog steeds gedraaid spel...), maar wie ziet waar het fout gegaan is bij de verdediging? Juist! Als ik schoppen Q neem en schoppen doorspeel kan Fred aftroeven en kan hij er nog net met een klaveren uit. Hierna moet de leider alsnog een slag brengen naar de B8 van troef bij Fred!

Het volledige spel:

 

 6. N/NS

 JT6
T72
JT2
9653

 

Q7432 
K
Q74
AJ82

8  
J865
AK853
K74

 

AK95
AQ943
96
QT

 

3NT Downspelen is nog een enorm karwei en zal in de praktijk eigenlijk altijd wel gemaakt worden. De downvariant lijkt me schoppen aas en harten aas en dan ruiten of klaveren na door Z!! Dit verbreekt de communicatie bij OW en voorkomt dat Z later ingegooid wordt om een harten of een schoppenslag te brengen. Nu moet er ofwel schoppen gespeeld worden vanuit W waarbij er 3 schoppen slagen en 2 hartenslagen zijn voor NZ of harten vanuit O waarna er 2 schoppen slagen en 3 hartenslagen zijn! Het lijkt alsof Z misschien in dwang komt maar hij ziet wie er aan slag komt en zo dus ook of hij de harten Q of de schoppen K sec moet zetten.

Mooi spel hoor!

Kees Schipper