Spel van de week

Spel van de week - 12 Maart

"Jaap en het mysterie van de kale heren"

"Niet veel gebeurd", dachten Fred en ik toen we de laatste tafel (spellen 1-5) bij Wim van Aalst en Jaap Roos aanschoven. Het zou wel ergens rond de 50 zijn, dachten we op dat moment. De spellen 3 en 4 refereren aan de titel, want op beide spellen was Jaap in het bezit van een "kale koning". Dat is op zich niet eens zo bijzonder, wat wel bijzonder was dat het op beide spellen "goed" was om het aas van die kleur te slaan als tegenpartij!

Op spel 3 zit je in 4 harten na het volgende biedverloop (spel is gedraaid!):

Kees (Z) Wim (W) Fred (N) Jaap (O)
-        -       pas      pas

1H       3R      4R       pas
4H       pas     pas      pas

De start is klaverenvrouw (spel is gedraaid!)

 3. N/EW

 AQ8
J842
6
K9842

 

 
 
 
Q

 
 
 
 

 

KJ9
AQT765
A
T65

 

Het spel is nog niet eens 100% zeker omdat er 3 klaveren en een hartenslag verloren kunnen gaan. Alleereerst is er de vraag of je moet dekken of zakken. Bij Qx bij west lijk je te moeten dekken. Dit wint als west ook nog Hx van troef omdat hij dan de 3e klaveren in moet troeven en je troef H er uit zou kunnen slaan (maar ga je dat doen??). Het lijkt er op alsof troef K dus gwoon goed moet zitten.

Er is nog een leuke extra kans! Als west namelijk klaveren Q sec heeft, kan je ook na de nakomst harten aas slaan en de schoppen en ruiten spelen. Daarna met harten van slag. Als Oost de K heeft gehad moet hij nu in een van je dubbelrenonces spelen of in de klaverenvork. Als W aan slag komt heeft hij geen klaveren meer en moet hij in de dubbelrenonce spelen waarbij er een klaveren in de hand verdwijnt! Aldus gespeeld en daar kukelde de 1e kale heer van Jaap.

Op spel 4 speelt Fred de hoofdrol. Het biedverloop gaat als volgt:

Kees (N) Wim (O) Fred (Z) Jaap (W)
-        -       -        1R

pas      pas     1S       pas
1SA      pas     2H       pas
2SA      pas     4S       pas
pas      pas

De start is ruiten Aas:

 4. W/ALL

 92
AQ
87632
KQ52

 

 
 
A
 

 
 
 
 

 

AQJT874
KJ76
J4
-

 

Onder het aas van Jaap viel er (ja hoor.....!!) wederom een kale koning. Deze keer van Wim. Jaap speelde ruiten Q na en switchte naar klaveren aas. Fred troefde en ook nu lijkt het spel te hangen op het goedzitten van troefkoning.

Fred keek echter wat verder en ging de punten eens even tellen. Er waren al 26 punten bekend bij Noord, Oost en Zuid. Als troef koning nu ook nog bij Oost zou zitten, zou Jaap op slechts 11 punten in de eerste hand met een matig 5-kaartje ruiten de bieding hebben geopend. Dat leek te veel van het goede en "plop" ook hier werd troef aas gespeeld en kwam er ten 3e male in twee spellen een kale koning onder het aas duikelen!!

Tenslotte nog een biedprobleem, dit gaat over spel 14.

 92
AKQ54
2
AKT65


Kees (O) Zuid    Fred (W) Noord
1H       pas     1SA      2S

3K       3S      4K       pas
???      

Wat zijn zo de opties? Er springen er 3 in gedachten: 5K, pas en 4H (!)
Voor 5K moet maat, ofwel ruiten aas, of wel schoppen aas hebben en daarnaast moeten de klaveren zonder verliezers gedaan worden. Extra kansjes zijn schoppen koning met aas goed of een singleton schoppen. 4H lijkt echter een betere optie als de klaveren toch moeten lopen! Naast de geschetste kansen kan maat ook nog harten boer hebben (desnoods sec). In de praktijk koos ik voor de 3e mogelijkheid, ik heb gepast (never play your partner for the perfect hand), maar uit het onderstaand diagram blijkt dat dat de slechtste optie was.....

 14. O/-

 AKT75
T632
K96
4

 

Q8 
8
AJ753
Q9832

92 
AKQ54
2
AKT65

 

J643
J97
QT84
J7

 

Bah!

Kees Schipper