Spel van de week

Spel van de week - 1 Oktober

Niet Schudden!

Het spel van de week is weer terug! De redactie is iets veranderd: Willem-Jan Maas zal Kees Schipper opvolgen. Ik hoop dat we samen door dit Spel van de Week iets kunnen toevoegen aan het bridgeplezier op DBC.

Deze week hadden we voor het eerst gedupliceerde spellen. Door de computer geschud en in de mapjes gedaan, mapje dicht, klaar! De techniek staat voor niets. Alle lijnen speelden ook dezelfde spellen, zodat iedereen een spelverdeling kan krijgen. Verder is dit makkelijk omdat iedereen dan de spellen met elkaar kan discussiėren.

Er is ook een andere stijl van spelen nodig. Ik weet dat dit een hekel punt is, maar handgeschudde spellen worden niet goed geschud. Dit zorgt ervoor dat er dan minder extreme verdelingen voorkomen dan statistisch normaal is. Aangezien dat nu verholpen is, krijg je vaak de opmerking: "Het zijn wel wilde spellen zeg!". In feite hebben we normaalgesproken saaiere spellen!

Een voorbeeld van een extreem spel was spel 12. Hoe ver duw je je tegenstanders naar het goede contract?

 12. W/NZ

-
QJ743
AKQJ6
875

 

AKJ43
A62
-
AKJ92

Q9876
K
543 
QT64

 

T52
T985
T9872
3

 


Noord  Oost  Zuid  West

 -   -    -  1Sch
 3Kl*  3Sch  4Ru  4Sch
 5Ru  pas  pas  5Sch
 pas  pas  pas

 

 

3 Klaver werd gealerteerd maar niet gevraagd (het was Ghestem). Er zit natuurlijk niet minder dan 7 Schoppen in, maar wat doe je als OW? 5 Schoppen uitnemen? Dan bieden ze straks 6! Dat dan ook maar uitnemen? Dan bieden ze 7! En 8 Ruiten mag dan weer niet hoe graag je ook zou willen... Ten opzichte van 7 schoppen zou het namelijk goed scoren!

Verder nog een technisch mooi spel, ingezonden door Leo Postma, die als leider een lichtzinnig doublet van oost genadeloos afstrafte.

 6. O/OW

982
AQ43
A852
53

 


JT972
KQJT3
J8

QJT4
865

QT976

 

AK653
K
976
AK42

 


Noord  Oost  Zuid  West

 -   pas  1Sch  2Ru
 3Sch  pas  4Kl  pas
 4Ru  pas  4SA  pas
 5Ha  pas  6Sch  pas
 pas  dbl  pas  pas
 pas

 

West startte met ruiten heer voor het aas. Oost bekent nog.
Nu is de vraag, waarom heeft oost gedoubleerd nu hij geen renonce ruiten heeft? Waarschijnlijk heeft hij dus troefslagen, bijvoorbeeld VBTx van troef, en de verwachting daar 2 slagen mee te halen. Helaas gaat dat niet op!

Ruitenstart was voor het aas, harten voor de heer. Nu volgen klaver AH, klaver getroefd (west bekent niet meer en bevestigt dat oost in ieder geval VBT van troef heeft). Op de hoge harten gaan twee ruiten weg in de hand. Als noord nu ruiten doorspeelt zit oost in de tang:

 6. O/OW

98
3
852
-

 


JT
QJT
-

QJT4
-

QT

 

AK653
-
-
4

 

Als oost de ruiten hoog troeft, troeft zuid over en troeft de laatste klaver. Weer ruiten door bezegelt het lot van oost.
Gooit hij zijn laatste klaver af, dan wordt hij ingegooid met troef. Troeft oost voor de tweede keer hoog, dan mag hij deze slag houden. De laatste klaver is voor de troef van noord waarna een troefcoup voor de laatste slagen zorgt.

Oost kan ook de ruiten laten lopen voor de kleine troef van zuid. De laatste klaver wordt getroefd in dummy waarna zowel oost als zuid alleen nog troef over hebben. Met dummy aan slag en AH65 achter VBT4 is dit een troefcoup gevolgd door een ingooi (de T wordt overgetroefd, de 5 is voor de boer en oost moet van V4 afspelen).

Mooi gespeeld, en met +1210 een verdiende top!

Gerben Dirksen