Spel van de week

Spel van de week - 19 November

Het gametry-doublet

Tegenwoordig betekent een doublet alles behalve datgene waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is, het verdubbelen van de score. Behalve het strafdoublet is een doublet vaak een informatiedoublet, negatief doublet, support doublet, uitkomstdoublet, Lightnerdoublet, snapdragon-doublet, of wie weet wat nog meer.

Ondanks deze overdaad aan doubletten wil ik het nu hebben over een doublet wat niet al te vaak voorkomt, maar als het voorkomt is het handig. Een gametry-doublet komt voor als zij een fit hebben, en zij bieden het bod direct onder 3 in onze hoge kleur. Doublet betekent in deze situatie: "Ik heb een invite voor onze hoge kleur maar kan 'm niet bieden!" Ik zal dit verduidelijken aan de hand van spel 10 van afgelopen dinsdag:

 10. O/Allen

KT8643
76
A
AJT2

 






 

 

A7
K92
T9864
K95

 


Noord   Oost   Zuid   West

  -     1Ha    pas    2Ha
 2Sch   3Ha     ?

 

 

 

 
Tja, daar zit je dan. Partner zal zeker een 6-kaart hebben, en je hebt een mooie hand mee. Als hij een goede kaart heeft is het zomaar 4. Nu 3 bieden is echter een eindbod, en 3 voorbij gaan is te veel van het goede. Een gametry-doublet komt hier goed van pas. Je doubleert met deze hand en partner biedt nu 4, een goed contract.

Dit doublet is dus een uitzonderingssituatie en als je dit speelt moet je dit goed afspreken. Als de tegenpartij ruiten aan het bieden was geweest in verder hetzelfde biedverloop was 3 niet nog een nieuwe kleur geweest, je hebt immers niet gevolgd, maar een manchepoging voor partner's kleur. Doublet was dan "gewoon" voor straf geweest, je zit immers achter de lengte.

Nu zit je dus in 4, maar je moet het nog wel even maken. Oost komt uit met A en speelt V door. Die is voor de heer, en je troeft als goede gewoonte de laatste harten in. Nu volgt A, en een kleintje door. Nu west een honneur inlegt neem je deze met het aas, en tot je schrik bekent oost niet meer! Het inleggen van west is noodzakelijk want als hij de 9 speelt, is het leggen van de 10 in noord een veilige speelwijze voor het verliezen van maar 1 troefslag.

Met 2 verliezers in troef mag je geen klaver meer verliezen, en het vinden van V is dus noodzakelijk. Even de feiten op een rijtje:

  • We missen in totaal 18 punten, west heeft er ongeveer 6, en oost ongeveer 12.
  • Oost heeft AV.
  • Oost heeft waarschijnlijk niet HVB, vanwege de uitkomst.
  • West heeft 3 harten en oost 5.
  • West heeft 4 schoppen en oost een singleton.
  • Alles bij elkaar genomen zien we dat oost 7 kaarten in de lage kleuren heeft en west maar 6. Verder heeft west, die echt minimaal is, al VB en een ruitenplaatje, dit laat dus weinig ruimte voor de gezochte V. Al met al ga je er dus vanuit dat oost de V heeft. Je speelt een klaver naar de 9, en die houdt. Je vervolgt met ruiten naar het aas en speelt B voor. Deze houdt ook en wat west ook doet met zijn laatste 2 troeven, dat is alles dat OW nog maken.

    Heb je dit alles goed gedaan, dan is +620 je verdiende score. Het hele spel lag namelijk zo:

     10. O/Allen

    KT8643
    76
    A
    AJT2

     

    QJ92
    543
    K732
    63

    5
    AQJT8
    QJ5 
    Q874

     

    A7
    K92
    T9864
    K95

     

    
    Noord   Oost   Zuid   West
    
      -     1Ha    pas    2Ha
     2Sch   3Ha    dbl    pas
     4Sch   pas    pas    pas
    

     

     

     

    Gerben Dirksen