Spel van de week

Spel van de week - 3 December

Preempten is niet zonder gevaar...

Wanneer open je precies een Muiderberg? De meningen lopen hierover uiteen, en voor elke stijl is wat te zeggen. Om te verduidelijken wat precies het probleem is staan hieronder 2 voorbeelden.

1e hand, kwetsbaar tegen niet
Q53
AT543
4
KT82

2e hand, niet kwetsbaar tegen wel
K8
KJ987
QJT7
97

Tegenwoordig word je nauwelijks meer voor straf gedoubleerd als je een 2-opening doet. Dat het toch soms gebeurt is een herinnering aan het feit dat je risico loopt. Daarom moet je je echt de vraag stellen: Is de eerste hand goed voor een Muiderberg? Gezien de kwetsbaarheid moet je een goede hand hebben, maar hoe goed precies? Is een 5-5 noodzakelijk? Allemaal dingen die je moet bedenken, en overeenstemmen met je partner. Aan 1 van de 4 tafels in de B-lijn en tenminste aan 2 tafels in de A-lijn werd met deze hand 2 geopend.

De tweede hand is een heel ander verhaal. Het is dat je als tweede aan de beurt bent, maar anders heb je wel veel plaatjes voor een preempt niet tegen wel. In de eerste hand zou ik hier zeker geen Muiderberg op openen (te mooi). In de derde hand kan je kiezen tussen 1 en 2.

De reden waarom ik juist deze twee handen heb uitgekozen is de volgende: Ze kwamen voor op hetzelfde spel! Wie met de eerste hand Muiderberg opende mocht dit gedoubleerd spelen. Probeer eens alvorens verder te lezen te gokken hoeveel down dit gaat. Het spel ligt als volgt:

 15. Z/NZ

T962
62
865
6543

 

K8
KJ987
QJT7
97

AJ74
Q
AK932
AQJ

 

Q53
AT543
4
KT82

 


Noord  Oost  Zuid  West

 -   -   2Ha  pas 
 pas  dbl   pas  pas
 pas

 

 

 
Met alle overige 21 punten bij oost is 2x geen feest. Toch denk ik dat je met de zuidhand de volgende keer gewoon weer 2 moet openen, om het de tegenpartij lastig te maken. Hoeveel het down ging? Bij mij aan tafel kwamen we tot 5 down (1400), in de A-lijn heeft een leider 4 slagen bij elkaar weten te sprokkelen (1100), en de meest extreme score die erop stond was 2xx -6 voor -3400!

Gelukkig valt de schade mee, want OW kunnen een hoop slagen maken in ruiten. Als zuid geen Muiderberg opent, dan kunnen NZ bijvoorbeeld via 2 - 2SA - 3 (maximum met als tweede kleur) in 6 komen. Als zuid dit speelt dan kan het niet down, als noord dit onverhoopt mocht spelen dan is de klaverstart dodelijk. Helaas was geen van de paren die dit slem had uitgeboden erg blij met de uiteindelijke score.

 • In de B-lijn werd er 1x 6 gespeeld, helaas aan de verkeerde kant, en het ging 1 down.
 • In de A-lijn was het nog veel vervelender: 6 werd tweemaal gehaald, maar dit was de slechtste score die ertussen stond! De rest was ofwel 1100 of de al genoemde 3400. Mooi geboden, mooi gespeeld, slem gehaald, toch nog 8 impen verlies.

  Hier wil ik het verder bij laten. Aangezien ik ga promoveren aan de universiteit van Tübingen in Duitsland ga ik weg bij DBC, en zal ik dus ook stoppen met het schrijven van het Spel van de Week. Ik heb het ruim twee jaar met veel plezier gedaan. Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de gezellige tijd op DBC, en alle positieve reacties over het Spel van de Week.

  Willem-Jan Maas zal blijven doorgaan met het maken van nieuwe spellen van de week, maar hij kan hier hulp bij gebruiken. Dus: Als je het leuk vindt om spellen te bespreken en je visie daarover te geven, neem dan contact op met Willem-Jan Maas en schrijf mee aan het Spel van de Week!

  Gerben Dirksen
  gerben47@hotmail.com