Spel van de week

Spel van de week - 4 februari 2003

Meestal gaan spellen van de week over fantastische coups resulterend in zaaltops en nullen. Maar zeker in lange parencompetities gaat het vaker om consistentie en het saaie vermijden van rampen. Deze week heb ik een soort compromis: een buitengewoon goed geboden en gespeeld spel door Ger Clemens, resulterend in 1 down en een middenscore. Dat om diegenen de mond te snoeren die vinden dat paren geen bridgen is. Het tegendeel is eerder waar; in de paren zijn er veel meer interessante spellen. Allereerst het biedprobleem: Je hebt (13, N/Allen) als Z
103
K853
5
QJ9842
Partner trapt af met 1, O doubleert en je mag. Het lijkt niet zo'n goed idee om kwetsbaar te blijven zitten, maar van de andere kant is een nieuwe kleur natuurlijk forcing. Om de zaak niet helemaal uit de hand te laten lopen lijkt 1 aangewezen. Dat brengt een pas van W en 1 van partner. Pas zegt O. Daar zat je nou net op te wachten. 2 lijkt nu niet zo'n goed idee (RHO heeft waarschijnlijk lengte en partner die al 2 kleuren bood is waarschijnlijk kort), maar van de andere kant is 1 niet veel beter dan 1, dus je bied kreunend 1SA, waarop ieder er het zwijgen toe doet. W komt uit met Q en partner etaleert zijn bescheiden bijdrage:
K976
A9
A8632
63
Op je vraag welke honneurs deze uitkomst belooft antwoordt O "Vrouw, Boer tien negen", wat W een knallend lachsalvo ontlokt. Je legt het A en bij O valt de H. Wat nu? De vooruitzichten zijn natuurlijk niet goed en als H fout zit kan je direct met je plasje naar de dokter. Ga er dus vanuit, dat die goed zit. Ger speelde direct een kleine van tafel en legde heel goed de 9. Hierop kwam goed nieuws en slecht nieuws: de 9 hield de slag (5,9,7). Hij vervolgde nu met Q (7 revolving, 6, K) en O speelde 2 na voor het A van W. Deze incasseert J en 10, O écarteert 4 en na veel soul searching 10. W vervolgt nu met 6. De positie is thans:
K97
A9
86
--
10
K85
--
J84
Op dit moment heb je vier slagen verloren ( A, A en J10) en gezien het afgooien lijkt het er sterk op, dat O is gestart met een 4-4-1-4. Ger dook de naar O, nam de nagespeelde op tafel en vervolgde als met glazen kaarten met H en na voor O, die A nog kon meenemen, maar toen van zijn Q8 in de K9 van tafel moest spelen. 1 down was voorwaar geen slechte prestatie als je het hele spel beziet:

13 N/All K976
A9
A8632
63
 
A54
752
QJ10974
7
QJ82
QJT4
K
AKT5
  103
K853
5
QJ9842
 
Met open kaarten kan de leider de eerste slag misschien beter duiken, maar met dichte kaarten lijkt het spelen op de blokkade verreweg het beste. Dat H sec ploft is eigenlijk eerder onaangenaam. De verdediging heeft het ook goed gedaan door geen derde te incasseren. In dat geval komt O in een zelfmoord driekleurendwang. :-)

Mail naar: Jos van Kan