Spel van de week

Spel van de week - 11 februari

All animals are equal...

... but some are even more equal. Dit beroemde zinnetje uit Animal Farm is verrassend vaak van toepassing bij bridge. Neem nou eens de volgende figuur, KJ tegenover xx. Je moet 1 slag halen, maar je mag er ook 1 verliezen. Je moet in ieder geval naar de KJ toe spelen. Als de Q voor de KJ zit moet je de J leggen, terwijl als de A voor de KJ zit de K gelegd moet worden (als AQ achter [of voor] zit maakt het niet uit). Dit is precies fifty-fifty zul je denken, dus "all animals are equal". Of je nou de K of de J legt, ze hebben beide evenveel kans op succes. Toch zijn, zelfs in dit eenvoudige geval, "some even more equal" in voorkomende gevallen. Als bijvoorbeeld de hand achter de KJ in de eerste hand gepast heeft en al 9 punten heeft laten zien, is het leggen van de K veel beter omdat de A zeker goed zit (anders heeft er iemand in de eerste hand gepast met 13 punten, daar kun je beter niet vanuit gaan).

Toch zijn er soms ook meer subtiele redenen waarom niet "all animals equal" zijn. Zo'n geval kwam voor in spel 6 van dinsdag. Het illustreert ook één van de moeilijkste vaardigheden om te verkrijgen bij bridge, namelijk zo spelen dat het plan van de leider niet direct duidelijk is voor de tegenspelers.

6 O/OW 10732   West Noord Oost Zuid
J532 - - pas 1

72

DBL (1) 2 pas (2) 2 (3)
A93 pas 3 (4) pas 4 (5)
AQ98

654 pas  pas pas
84 106

AJ653

104

82 KJ10764
  KJ  
AKQ97

KQ98

Q5

Eerst even het bieden:

  1. Absoluut mijn stijl niet, dubbelen met een doubleton in een ongeboden kleur.
  2. Oost weet waar West op dubbelt, hij laat het (naar mijn idee opgelegde) klaverbod na.
  3. Eén of andere long suit trial (zie two-way_trials).
  4. "Ik neem geen enkele trial aan."
  5. 20 zijn er teveel om te passen.

West komt uit met een troefje. Laten we eens even kijken hoe dit spel er uit ziet. We verliezen zeker 1, misschien 2, , 1 misschien 2 , en 0 of 1. Deze potentiële 5 losers kunnen er echter best 3 worden als we de verliezers kunnen troeven en de verliezer kunnen wegwerken op of maar 1 verliezen. Onder de aanname dat de troeven 2-2 zitten (singleton troef uit gebeurt niet vaak en info doubletten met een 3 kaart in de geopende kleur komen ook niet vaak voor) kunnen we inderdaad 2 in dummy troeven, maar er dreigt nog steeds het verlies van 2 en 1 slag (naast Aas). Het zou dus helpen als we de goed deden. Gezien het informatiedoublet van West is het echter behoorlijk waarschijnlijk dat ze beide fout zitten. Nou geeft dat niet als K ook bij West zit, maar bij het gegeven zitsel ga je dan down als West tijdig switcht. Doet hij dat niet kan de verliezer weg op 10. Desondanks moet er toch wat gebeuren. Je pakt dus troef boer en speelt een . Bij Oost komt klein en nu moet je er een leggen. Zijn nu "all animals equal"?

Als je de J legt weet West dat je de K ook hebt en ziet dus dat de 10 hoog gaat worden. Als hij wakker is zal hij nu onmiddellijk switchen. Je gaat dan één down. Speel je echter de K dan is het veel minder duidelijk dat je de J ook hebt en is het switchen veel minder opgelegd. Als West het nu vindt, dan heeft-ie het gewoon goed gedaan (dat komt ook voor, gelukkig). Speelt hij dromerig troef na, dan heb je het weer gehaald. U ziet, ook in dit geval zijn de animals niet equal. U ziet ook dat het eerst 2 maal troef halen niet goed is omdat je dan West de kans ontneemt om een tweede troef te spelen, iets wat je graag wilt. 

Leuk spel toch weer. Moet je de K leggen van KJ terwijl je zeker weet dat de A fout zit, enkel en alleen omdat "all animals" weliswaar "equal" zijn, maar "some animals" zelfs  "even more equal...".

Willem jan Maas