Spel van de week

Spel van de week - 18 maart - Jos van Kan

Hab mich an jeden Stein gestoßen
Wilhelm Müller, Die Winterreise

Maakte Willem Jan zich vorige week nog bezorgd of hij moest schrijven over bieden, spelen of human interest, deze week heb ik geen probleem. Alle 25 spellen konden dienen als spel van de week, op allerlei fronten.

Uit het Drunken-sailor-strikes-back department het volgende: je hebt


S2 HA7 RAQ8 KAQ76543

tweede hand niet tegen wel. Rechts pas, je biedt 1K, links 3S, partner X (negatief), pas, nou jij.

Aangezien partner geen 3SA geboden heeft en wel enige waarden heeft heeft hij vrijwel zeker geen S tophonneur. Dat betekent dus, dat al zijn punten werken en ik bood 6K, in de verwachting, dat dat op zijn ergst op een snit zou zijn. Het niveau was goed, maar de speelsoort niet, want partner had

S3 HK9543 RK107654 K10

Ik vind dit een lastig spel. Iemand suggereerde 4S te bieden, maar dan krijg je nooit je zevenkaart K in beeld. 4K is een daverend underbid, 5K lijkt ook het einde van de bieding. Ik houd me aanbevolen voor een intelligent(!) biedverloop dat naar het koude 6R leidt. Eén paar wist dit te bereiken, bravo!

Een spel dat leidde tot hartverscheurende taferelen was spel 5. Het bieden is ook interessant. Je hebt  

S543 HKJ5 RAQJ2 KJT5

en partner opent (kwets tegen niet) 1K en rechts volgt 1S. Overal elders in de wereld bieden ze nu 2R (forcing), maar in Nederland is sinds Filarski in 1959 het werkje "Acol, het biedsysteem der kampioenen" publiceerde, de gewoonte om biedingen boven partners kleur op tweehoogte als 8-11 en een vijfkaart te spelen. Yuck! Nu zit je hopeloos in de problemen: doublet kan niet, dat jaagt ons naar 4H in de eventuele 4-3 fit, waar de derde S in de lange troefhand moet worden getroefd. 2S veronderstelt toch wel meer K steun en eigenlijk ook wel een betere hand dan deze luizige 12. SA biedingen kunnen natuurlijk helemaal niet, want dat plaatst een eventueel SA contract in de verkeerde hand.

Ik besloot om iets te onderbieden met 2R, in de verwachting nog wel een keer aan de beurt te komen. Links 2S, pas, pas. Dat beviel me helemaal niets. Partner kan niet doubleren, ondanks zijn korte S's en heeft dus een minimum. Ik besloot dat een manche dan wel onwaarschijnlijk zou zijn en bood 3K, wat sommigen onder u wellicht oude mannen bridge vinden. Hm. Daar heeft u dan waarschijnlijk gelijk in.
In 3K was het verder een saai spel, maar Wim Lotgering verzeilde in het ambitieuze 5K na het biedverloop:
Noord Oost Zuid West
Wim Lotgering Leo Postma
1K 1S 2S 3S
4K pas 5K all pass
Uitkomst SH en je ziet:
Spel 5, N/N-Z
N speelt 5K
Uitkomst SK
S98  
HAT42
R53
KAKQ82

S543
HKJ5
RAQJ2
KJT5
Paul haalde in 3K gemakkelijk 12 slagen op, toen de tegenpartij in slag 2 naar H switchte. Maar 5K, daar moet voor gekaart worden. Het gaat SK kleine S voor W's A en die speelt de derde S. Je troeft, speelt tweemaal troef, waarop iedereen bekent en neemt de R snit; die zit goed. Je haalt de laatste troef op bij W, O S weg. Weer R, O de H. In de volgende R slag gooi je een H weg in de N hand en O ook een H. Waar zit H Vrouw? Even tellen: O heeft precies een vijfkaart S gehad, want W heeft driemaal bekend. Verder heeft O doubletons getoond in beide lage kleuren. Dus O heeft vier H's en W twee. De kans dat O HV heeft is dus tweemaal zo groot als de kans dat W hem heeft. Vol vertrouwen neem je de H-snit over O... Arme Wim. Wel de schoonheidsprijs, maar geen punten want W had HV doubleton. "Vind je bridgen leuk?", placht Piet Borst in dit soort gevallen te vragen...


E-mail: Jos van Kan