Spel van de week

Spel van de week - 1 april

De laatste ronde

Alweer de laatste ronde van de kampioenscompetitie. Altijd weer een wat wonderlijk geheel, als je in de A lijn zit moet je 55% of meer halen, anders is het niet goed, zit je daarentegen in de C lijn, dan is 48% al heel behoorlijk. Nu moet ik zeggen dat de kampioenscompetitie voor ons dit jaar niet al te best verloopt, het lijkt de beleggingsmarkt wel. (In het verleden behaalde resultaten vormen geen garantie voor de toekomst.) Toch is deze competitie, voor ons althans, tamelijk spannend want we zijn nog lang niet vrij van degradatiezorgen en hierna is de, in onze ogen, leukste competitie van het jaar. Dus we moeten zorgen dat we erbij zijn. Aangezien we maar ruim 53% gemiddeld hadden tot de laatste avond moesten we nog wel wat halen.  

We begonnen dus goed gemutst met het eerste spel van de avond (spel 16). Meteen al veel te hoog geboden 4 in OW, dat gaat 200 down. Het is niet te hopen dat dit spel de toon voor de hele avond zet. Op spel 17 maakt de tegenstander 5 precies, terwijl het koud 6 is, maar 4, het alternatieve contract, kan down met een troefstart. Overigens terzijde, u zult mij tegenwoordig nog stelliger over resultaten horen zijn dan ik altijd al was, want sinds kort gebruik ik een computerprogramma (Deep Finesse) voor de analyse van spellen. Dat programma is een soort allesweter bij spelanalyses, geweldig! En dat voor $39,95. Het eerste spel dat ik erg interessant vond was spel 18.

18 O/NZ 9642   West Noord Oost Zuid
KQ53 - - pas 1

53

2SA(!) 3 4 4
AJ8 pas pas  pas

AQ75  
10762 94

K974

Q10862

K6532 Q7
  KJ1083  
AJ8

AJ

1094

Het 2SA bod van Hedwig is behoorlijk afwijkend van hoe wat dat soort dingen normaal doen, maar het pakte goed uit toen ik niet besloot te redden. Dat is overigens fout, want 4 kan niet worden down gespeeld. Althans niet door de verdediging... Maar ja, ik dacht bij mezelf dat ik toch nog wel wat verdediging had, en mijn partner had geboden, niet waar.

Al die deprimerende elletjes in de west hand betekenen dat er geen winnende uitkomst is. Dat blijkt ook te kloppen, want in essentie verliezen NZ alleen maar 1 schoppen, 1 ruiten en 1 klaverslag. Het gevaar is echter dat West aan slag komt als Oost een klaver of harten kan troeven. Dan wordt dat de vierde verliezer. Door het biedverloop aan onze tafel was de leider dermate op het verkeerde been gezet dat hij nadat hij de hartenuitkomst in dummy genomen had en een schoppentje naar de 8 had gespeeld, probeerde op de vierde harten een ruitje weg te doen (het leek er tenslotte op dat Oost een 0-3-5-5 verdeling had). Nu kon het contract niet meer gemaakt worden. Zoals blijkt moet eerst klaver (of vreemd genoeg ruiten) gespeeld worden in plaats van de tweede harten. Waarom nu toch zoveel aandacht aan dit spel besteed? Wel, het toont aan dat parenbridge soms een heel wonderlijk spel is. 4 is eigenlijk koud, dus het lijkt er op dat de 5 redding die twee of 3 down gaat goed moet zijn. In de praktijk levert dat echter maar 6 van de 34 punten op terwijl 4 tegen 4 van de 34 punten oplevert. Dat is toch iets om over na te denken.

Zo kabbelde de avond verder met een paar goede en een paar slechte, maar op spel 15 gebeurde er iets aparts. En van mijn favoriete stellingen bij bridge werd onderuitgehaald. De stelling is dat je in een troefcontract de bijkleur moet opzetten. Dat bleek hier echter niet het geval. Het contract was 4 door Oost.

Zoals u (als doorgewinterde Deep finesse gebruiker) kunt zien, kan het contract niet down. Maar het winnen van de troefstart en vervolgen met ruiten naar de aas levert de volgende positie op.

Het doorspelen van ruiten is fout. Dit komt omdat er dan altijd een introever valt.Alle andere varianten leiden tot contract (ja, met uitzondering van K), hoewel je soms de 10 zult moeten leggen als Zuid een kleine klaver naspeelt, iets wat je in de praktijk natuurlijk nooit doet. Ondanks dit spel blijf ik toch maar in mijn bijkleur opzet stelling geloven. Want het is toch wel vaak goed.

Nou ja de kampioenscompetitie zit er weer op, felicitaties gaan uit naar mijn collegaspelvandeweekstukjesschrijvers die met overmacht gewonnen hebben. En Hedwig en ik? Wij slaken een zucht van verlichting, we zijn niet gedegradeerd en zijn er dus straks gewoon weer bij.

 

 

 

 

Willem jan Maas