Spel van de week

Spel van de week - 6 mei - Jos van Kan

The number of tears in the universe is constant.
Samuel Beckett, Waiting for Godot

Waren het treurige tijden, de afgelopen weken voor het svdwssc, deze week zou het beter gaan dachten we, al was het alleen maar omdat we een keer tegen elkaar moesten spelen. Deze broedermoord bleef beperkt tot 53-47, maar in spel 10 figureerde Willem-Jan als hoofdpersoon:


Spel 10, O/Allen
N speelt 2SA
Uitkomst S5
SB43  
HH82
R10
KB98642
SV108

S765
H63 HA1075
RHVB9863 R4
KV KH10753
  SAH92  
HVB94
RA752
KA

Na het biedverloop (O-W passen) Z 1R, N 1SA, Z 2SA meende ik als O er goed aan te doen met een van mijn hoge kleuren te starten. omdat ik een start van A10-vierde haat, koos ik dus voor S5 (1-3-5). (Na R start is de leider kansloos). De leider dook deze slag en Paul switchte attent naar RH. :-) Weer gedoken maar toen ik op de volgende R niet bekende nam de leider in dummy. Vervolgens incasseerde hij drie S-slagen (W H en N en O K weg). Toen kwam HV, gedoken door O, H4 (W R weg) voor H en A. Ik kon er nog uit met K, maar toen onder het A de V van W viel was er geen houden meer aan: op HB zei de leider: "Déblokkeer je of laat je je ingooien?" en krijtte +120 bij voor een zeer wel verdiende 6 imps.

Uit het quandary department.
Je hebt als W: SA10 HH8762 RAH54 K75

West Noord Oost Zuid
Paul Willem-Jan Jos Hedwig
1H 2K 2S1 3K
pas pas 3H pas
?      
1. non forcing

Paul bood nu begrijpelijk 4H, maar volgens mij is het masterbid een pick-a-game 4K. Je hebt je hand al gelimiteerd door je pas op 3K en 3S zou nu natuurlijk een driekaart steun betekenen, dus die heb je ook niet. Dat zou een mooie 4S zijn tegenover mijn SHV7542 HB53 RV72 KB Op een goede dag maak je 4H natuurlijk, maar dit was niet zo'n dag, want N had: SB83 HV1094 R3 KAHV83 Na twee K-rondjes ga je onherroepelijk drie troefslagen verliezen in 4H, maar 4S leg je zo weg, ook na een H-introever.

Een gambiet, dat ik nog niet kende maar toch niet onvermeld wil laten: nadat drie kleuren zijn geboden eindigt het in 3SA en de uitkomst is de 10 in de ongeboden kleur . De leider treft AHx in de dummy en is zelf in het bezit van VBxx. Hij vraagt nu: "Wat betekent de uitkomst van een 10?" Ik vind dit nogal op het randje. Als je dit vaak doet, houd je verrassend weinig vrienden over in de club. Dat lijkt me nóg belangrijker.
De speler in kwestie heeft mij bezworen, dat dit onbewust is gebeurd en ik geloof dat ook wel. Het is vergelijkbaar met het in een diepe trance verzinken terwijl je een singleton moet bijspelen, waaraan ik mijzelf ook nog al eens wil bezondigen. Niet met opzet, maar gewoon omdat je vergeten bent waar je ook alweer je auto geparkeerd hebt of zoiets. Toch denk ik, dat je er alert op moet zijn om dit soort dingen te vermijden.
Maar het kan altijd erger:
Rosencrantz: Hamlet heeft natuurlijk weer 100 honneurs.
Guildenstern: Zwijg, dwaas babbelende schelm!
E. Heldring (P. Rodeo), Rustig en onrustig bridge.
Voor de niet cognoscenti: Rosencrantz (O) heeft Vxx in troef op het bewuste spel, Guildenstern (W) xx, de dummy (N) heeft drie kleintjes.


E-mail: Jos van Kan