Spel van de week

Spel van de week - 10 juni

Experiment

"Om te kunnen uitvinden heb je een goed voorstellingsvermogen nodig en een stapel troep."
Thomas Edison


De stapel troep heb ik al nu het voorstellingsvermogen nog. Maar waarom een experiment zult u zich afvragen. Welnu dit spelvandeweekstukje komt uit de lucht vallen. Aangezien al u svdwss deze week om diverse redenen afwezig waren en wij u toch een stukje voor willen schotelen moet er iets verzonnen worden. Voorwaar geen eenvoudige opgave.
Na te hebben geploeterd met ideeen als spellen van stepbridge, mooie theorie, jatten uit een boekje, of toch maar een spel van de clubavond viel mijn oog op een aardigheidje dat wordt geleverd bij het standaardhulpmiddel van de gemiddelde svdwss: Deep Finesse de double dummy solver die het leven van een analyserende svdwss een stuk aangenamer maakt.
Bij dit wondermiddel worden een aantal voorbeelden meegeleverd en een wil ik u er niet onthouden. LET OP: het gaat om een zeer moeilijk gecomponeerd spel dat verzonnen is door Hugh Darwen.

  S765432 contract 4SA door zuid
uitkomst K10
HAK
RA
KKJ32
S

SQJT98
H HQJT98
RJT98765432 RQ
KT98 K76
  SAK  
H765432
RK
KAQ54

Ploetert u eerst zelf even op dit hersenkrakende probleem. Een tip: u moet in slag 1 de goede leggen.

Ondertussen is er nog meer troep op mijn bureau verschenen. De spelverdelingen voor vanavond. Raar idee eigenlijk om nu (dinsdagmiddag) naar spellen te kijken die vanavond pas gespeeld gaan worden. Er naar kijkend valt het direct op dat de door de machine geschudde spellen toch beter (lees minder vlak) verdeeld zijn dan wanneer er met de hand wordt geschud.
Het wordt toch wel lastig om er een spel uit te halen. Opeens komt het voorstellingsvermogen bij me naar boven. Als ik nu eens iets anders met die spellen doe. Dat lijkt me een aardig idee dus ga ik aan de slag. Het resultaat vindt u hier. Ik ben er trots op het is me gelukt de spelverdeling eerder op het internet te krijgen dan Wim :-)
Ik ben met wat tools gaan geknutselen en heb een pdf file gemaakt met de spelverdelingen waarbij de Par score is gegeven en het doubledummy te halen aantal slagen voor NS en OW.
Voor de pdf file heeft u acrobat reader nodig. Als u die niet heeft kunt u die hier downloaden.

De layout behoeft enige uitleg.
De score die staat afgedrukt is de best haalbare score op het spel(=Par) als het spel doubledummy wordt gespeeld. Dit betekend bijvoorbeeld dat als NZ 430 kunnen halen maar OW kunnen redden voor -300, par -300 is. De cursief gedrukt score is de score voor OW niet cursief geeft de score voor NZ.
Bij elk spel staat rechts het aantal te behalen slagen. Bovenaan de slagen voor NZ onderaan de slagen voor OW en voor beide van boven naar beneden voor SA,S,H,R en K. Indien er 2 getallen staan bijvoorbeeld 5-6 betekend dit, in geval van de NZ lijst 5 slagen als noord het speelt en 6 als zuid het speelt. In geval van de OW lijst, 5 slagen als oost het speelt en 6 als west het speelt.De oplossing van het probleem
Denk eerst na

Het spelfiguur waarin de oplossing ligt is een entry shifting strip squeeze oftewel een entree verschuivende ingooi dwang.
Dit is echter nog niet alles want de dwang die je moet op zetten werkt niet voor 1 slag! maar moet 2 slagen opleveren.
Het idee is om oost te dwingen een kaart van een van zijn hoge kleuren af te laten gooien op het moment dat je kan beslissen aan welke kant je een extra entree nodig hebt om die kleur op te zetten. Gooit oost een H af dan heb je een extra entree in zuid nodig, gooit oost een S af dan heb je een extra entree in noord nodig.
Hiervoor moet je de K zo behandelen dat je Kx tegenover AV overhoudt.
Er is maar een mannier om dit te doen en dat is de eerste K duiken! de volgende K pak je met de B en je incasseert RA.
Nu speel je K3 vanuit noord en als oost een S wegdoet pak je het aas en als oost een H weg doet neem je de V. Dit ziet er als volgt uit.

  S765432 contract 4SA door zuid
uitkomst K10
HAK
R
KK3
S

SQJT98
H HQJT98
RJT9876543 R
K8 K
  SAK  
H765432
R
KAQ

Stel oost doet een S af dan pak je K aas incasseert SAH en steekt over naar KH. en geeft een S af. Oost kan H na spelen maar na nog een S is de noord hand hoog. Gooit oost een H af dan pak je KV incasseert HAH en KA dient als de broodnodige entree.
Voorwaar een aardig meesterwerkje.

Paul van Raaij