Spel van de week

Spel van de week - 15 juli - Jos van Kan

"Think about the strange behaviour of the dog, Watson"
"But the dog did nothing, Holmes!"
"Exactly. That was the strange behaviour."

A. Conan Doyle, The Hound of the Baskervilles

Twee goede berichten van het svdwsc: we zijn weer compleet want WJ en Hedwig zijn weer terug van vakantie en Paul en ik mochten na het optrekken van de kruitdampen een fles Merlot in ontvangst nemen. Waar dat aan lag heeft u allemaal kunnen horen in de tamelijk luidruchtige analyse die zich na afloop op het zwoele terras van het Witte Huis voltrok, rijkelijk besproeid met bier. Compound squeeze hier, Vienna coup daar, strip squeeze, rectify the count...
Maar het merendeel kwam van simpele spellen voor simpele mensen:

Spel 17, N/- SV9532  
H875
RA97
K95
SH107

SA
HB9642 HAH10
RB2 R10543
KV64 KH10873
  SB864  
HV3
RHV86
KAB2
Noord Oost Zuid West
pas 1K pas 1H
pas 2H all pas  

Contract. OW 110, 68%. Valt u iets op in dit spel? NZ kunnen 2S maken, maar zijn niet in de bieding geweest. Dat is een ongelooflijk kostbare beslissing geweest van beide spelers. In parenwedstrijden gaat het om kleine verschillen: NZ kunnen nog beter in 3SD -1 zitten (-100) dan 2H laten spelen (-110 of -140 als de leider alles goed doet). Dus wie moet nu bieden? In mijn ogen allebei, maar zeker moet Noord in ieder geval in de uitpas 2S bieden. Waaat?? Met zo'n mottige S kleur met met maar 6 punten? Ja, absoluut. Als je met deze hand en dit biedverloop langs de top van DBC loopt, ben ik er van overtuigd, dat iedereen in z'n slaap 2S biedt na
Noord Oost Zuid West
pas 1K pas 1H
pas 2H pas pas
?      

Hoe durven ze? Wel, om te beginnen, hoe sterk is de tegenpartij? Ze blijven in 2H hangen, dus hebben op z'n hoogst 22-23 punten, maar het kunnen er ook zo maar 20 zijn. Ze hebben een H fit, dat plaatst partner met 1 of 2 H's. en een punt of 12. Waarom bood hij niet op 1K? Omdat hij korte H's heeft . Maar naar alle waarschijnlijkheid heeft hij een S fitje. (Zij een fit, wij een fit). Zo'n bod in de uitpas positie noemen we balanceren. Belangrijk hierbij is, dat de Z hand zich moet realiseren, dat al zijn 12 punten al zijn meegeboden! Dus niet 4S knallen, domoor, dat gaat gewoon 1 of 2 down.
Hans Kreijns placht vaak de volgende wijsheid te debiteren: wie heb je in deze situatie liever op de OW plaatsen, Meckstroth-Rodwell of Tante Mien en Oom Guus? Het verrassende antwoord is: Meckstroth-Rodwell, want die hebben zich waarschijnlijk al overboden, terwijl tante Mien en Oom Guus, die toch van elkaar niet weten wat ze hebben, wel eens ineens naar de manche getild worden (een super lift) of een slam (een Jacobs lift) en dat dan nog gewoon halen ook.
Merk op, dat het veel minder gevaarlijk is om nu 2S te bieden, dan direct met 1S te volgen. Het is nu vrijwel zeker, dat de tegenpartij geen S lengte heeft en in ieder geval zit er geen S lengte achter je.
Modern is om met de Z hand direct 2H te doubleren (OBARBIDS: Opponents bid and raise: balance in direct seat). Ook dat had op natuurlijke wijze tot 2S geleid.

Om Paul nog een plezier te doen:
Spel 20, W/All    
S1085

SAHV4
HV96 HA54
RH5 RAB6
KHV765 KA32
Noord Oost Zuid West
2K1 D2 2R 3SA3
pas 6SA allen passen  
1. Sterk of zwak met R
2. 13-16 of 21+
3. Hamman's rule

Uitkomst R10. Je legt RB, die houdt. Wat nu?
Eerst kijken of de K 3-2 willen zitten: K2 naar de H, K naar het A. Iedereen bekent. Nu de rode kleuren deblokkeren: RH, HA (en ter edificatie van de tegenpartij "Vienna Coup" roepen), RA, gevolgd door de rest van de K's. Als iemand lange S's heeft en ook nog HH, dan kan hij dat in de vierkaart eindpositie niet allemaal houden. Je hoeft ook niet te tellen, want als je HH niet gezien hebt sla je de S's. Ans van Berkel verdedigde goed door SB vierde aan te houden en HH te écarteren. Maar het mocht in dit geval niet baten. Maar partner had HV kunnen hebben, terwijl je de vierkaart S kunt zien. Als je er daar eentje van afgooit is er zeker een overslag.
Let ook op, dat het incasseren van HA (Vienna Coup) noodzakelijk is voor het werken van de dwang. Als je dat vergeet blokkeert deze in de eindfiguur het incasseren van HV en dan kan de verdediging rustig HH weggooien.


E-mail: Jos van Kan