Spel van de week

Spel van de week - 9 september - Jos van Kan

Als je fouten punten opleveren ben je in vorm
Oud Chinees spreekwoord


Ach, waarom leven we eigenlijk? Als spel van de week stukjes schrijver is het natuurlijk het leukst om over eigen heldendaden te verhalen. Daar was deze week weinig reden voor. Week 2, spel 2: Je hebt (O/NZ) als O
SHV10 H108 RAB1054 KAH2
en je mag aftrappen. Met een vijfkaart, volle 17 en 3 tienen is deze hand natuurlijk veel te sterk voor 1SA, dus je opent 1R. Links volgt 1H, partner past en rechts 1SA. Wat nu? X zeg je verontwaardigd, maar veel down kon het niet, zeker niet nadat je met RB bent uitgekomen...
Spel 2, O/NZ SB86  
H3
RHV976
KV985
SA43

SHV10
HB76542 H108
R3 RAB1054
KB73 KAH2
  S9762  
HAHV9
R82
K1064

Omdat de S 3-3 zitten in OW en de KB goed zit hebben OW maar 6 slagen van top. Pogingen om daar met geweld meer van te maken leidden in de praktijk zelfs tot 1SAX gehaald. Het beste is een H uitkomst, maar dat vond ik niet zo eenvoudig te vinden. R uitkomst is daarom zo catastrofaal, omdat het partner's R-tje verwijdert, zodat hij niet door de leider's RHV kan spelen. Dus iedere ander start dan R is beter.
Het svdw collectief had trouwens helemaal weinig plezier van dit spel. Als je gewoon met 1SA opent eindigt de affaire waarschijnlijk in een H deelscore, maar ook Willem-Jan vond de hand te sterk voor 1SA. "Weet je wat het is," sprak hij troostend na afloop, "we hebben dezelfde debiele kijk op het spel." Daar zijn tegenpartij niet zo in vorm was lieten zij het 1H volgbod op de Z hand achterwege. Gek hè? Even later mochten NZ 4H verdedigen en daarin kwam Hedwig (W) niet verder dan 9 slagen. Op het oog lijkt dat ook het maximum, maar Deep Finesse laat zien hoe het moet: veronderstel N start een passieve S, je neemt en speelt onmiddellijk RA en R getroefd. Je belangrijkste kans is H 3-2 en R 4-3 en dan kost het direct troeven van een R niks. nu speel je H naar de 10 voor Z's V. Z speelt K in (iets anders baat ook niet), voor de 8 en de H en nogmaals R. De situatie is nu:
Spel 2, O/NZ
O speelt R5
SB8  
H-
RHV9
KV95
SA4

SH10
HB765 H8
R- RB105
KB7 KH2
  S976  
HAH9
R-
K106

Z moet nu iets weggooien maar kan op geen enkele manier voorkomen, dat je al je R's aftroeft. Dat maakt dan vier troeven en 6 slagen in de andere kleuren. Hoog voortroeven is natuurlijk geen optie, dan verdwijnt een verliezende K en na het afgooien van een zwarte kleur incasseert de leider alle winners in die kleur om nogmaals R te spelen. De val in dit spel is om gauw twee troefrondes te spelen, maar dan kom je net een tempo tekort.
Een prachtig spel 2 in week 2, maar als stukjesschrijver heb ik ook altijd geluk. Nu nog als speler.


E-mail: Jos van Kan