Spel van de week

Spel van de week - 23 september 2003

Q.E.D.

" Quod Erat Demonstrandum"
Hetgeen bewezen moest worden

Door de problemen die we hadden met het bereiken van de server is dit spel pas de dertigste op de site terecht gekomen. Ik vind het een beetje sneu om het er dan direct weer vanaf te halen dus daarom komt het spel van 1 oktober pas vrijdag 3 oktober op de site.

Willem jan Maas 

Wij van het collectief vinden dat het zover is. Je kunt inderdaad van elk spel het spel van de week maken. Zoals het spel dat aan de beurt is. Spel 4 lag als volgt:

Spel: 4
Gever: West
Kwets: Allen
S87432  
H1067
RA2
KH96
SHB96

SV
H9743 HAH52
RH6 RV1094
KV108 KA543
  SA105  
HVB
RB8753
KB72

Na RA, R voor de H, HAH, en S voor de A leg je de verkeerde K, N let vervolgens even niet op en om dat S10 mee valt haal je als nog contract.
Ook leuk was spel 7. Maar dat komt zo. Wij zijn namelijk van mening omdat spel 7 ook leuk was dat de kwaliteit van de stukjes achteruit gaat wegens het gedwongen kiezen van een spel. En dat kunnen we niet hebben :-). Vandaar dat wij vinden bewezen te hebben dat je inderdaad van elk spel het spel van de week kunt maken maar dat er veel leukere spellen zijn en wij dus gewoon weer in onze oude gewoonte vervallen en het leukste spel kiezen.

Dus zoals ik al zei ook leuk was spel 7. Echt zon spel dat je liever in een viertallen wedstrijd speelt. Het spel lag zo:

Spel: 7
Gever: West
Kwets: Allen
SB762  
HV6
RK2
K107643
SHV985

ST
H4 HH8753
RB10874 R65
KVB KH9852
  SA43  
HAB1092
RAV93
KA
ZUID WEST NOORD OOST
1H 2S1 pas pas
dlb2 pas 3K3 pas
3R4 pas 3H pas
4H5 einde    
1. zwak
2. je weet maar nooit of maat een strafpas heeft
3. zat je net op te wachten
4. aardige hand
5. ik had echt een aardig hand

Het leuke van de hand is nu dat je het altijd gehaald hebt omdat west KVB sec heeft. K10 in dummy beschermt je namelijk tegen het feit dat je troefkort wordt. Daarnaast zijn er heel veel mogelijkheden waarbij het bij alle varianten er eigenlijk op neer komt dat je troef trekt en dat west tijdens het troef trekken vreselijk knel komt te zitten en uiteindelijk als hij tenminste niet met S is uitgekomen het volgende overhoudt.

Spel: 7
Gever: West
Kwets: Allen
SB76  
H
RK2
K10
SHV

Sonbelangrijk
H H
RB1087 R
K K
  S43  
H
RAV93
K

Als je nu S speelt kan west niet de 2e S meenemen want dan wordt SB hoog en moet dus R spelen een kleine R is voor de 9 waarna RH volgt en een S zodat zuid nog 2 hoge R maakt. Als west RB speelt pak je de heer en speelt weer S zodat west alsnog van 1087 van R naar jouw AV9 moet toespelen.
Wanneer west besluit met SH te starten wordt het een veel eenvoudiger verhaal want dan haal je gewoon de troeven en speelt een S op naar de B voor het verlies van 1S, 1H en of een R of K (de R verliezer gaat dan weg op de K die je verliest en K10 beschermt je tegen het meenemen van meer dan 1K slag door OW.
Er zit echter een addertje onder het gras na een S uitkomst. De echt parentijger zal namelijk proberen een slag meer te maken door een R te vertroeven. Het aardige is dat dit alleen iets oplevert als de R rond zitten (4-3). De kans is namelijk aanzienlijk dat wanneer de R niet rond zitten de H ook naar tegen zullen zitten. Kortom wat je niet moet doen is een R troeven met HV. Dit geeft oost namelijk de kans om te schitteren door niet over te troeven maar een K weg te gooien. Je komt dan altijd een slag te kort. Ik laat aan de lezers over om uit te zoeken hoe dit gaat. Maar het komt er op neer dat je 2x met H van slag moet naar oost. En dan helpt de K blokkade niet meer.
Het mag natuurlijk niet onvermeld blijven dat mijn collega svdwss WJ Maas op deze mannier verdedigde. Voor 1 down chapeau.

Tot slot moet ik natuurlijk nog even kwijt dat uw svdss na SH uit ook voor de R introever ging. Ik had me echter gerealiseerd dat wilden het zin hebben zowel de R als de H een beetje moesten zitten en troefde met de 6. Op dat moment had de tegenstander geen verdediging meer. In de praktijk ging het overgetroefd, K na en na HA HB genomen met de H kon ik de 2e K troeven en zo west van zijn Ks beroven. Na het troeftrekken volstond een S naar de B voor de 10e slag. (Dit met nog een S en R A in mijn hand).

Paul van Raaij