Spel van de week

Gedoe van de week - 30 september

Er is meer! 

In een week waarin half Nederland zich druk maakt over het feit of ene Mabel Wisse-Smit het al of niet met de career criminal Klaas Bruinsma gedaan heeft (zijzelf zegt in ieder geval van niet), en wij problemen met de toegang tot de server ondervonden zodat het spel van de week wat later op de server staat, bleek het, tamelijk onverwacht, mijn beurt te zijn voor het spel van de week. 

Deze week leent zich voor een terugblik op de vorige competitie. Wat te denken van Brandenburg-Smit die dik eerste geworden zijn in de B, onder andere doordat ze 2 keer in de A lijn zijn ingevallen en daar met iedereen de vloer aanveegden. Dat belooft wat voor de volgende competitie... Een frisse wind door de A? Een ander paar uit de B, wat de laatste avond in de A werd geplaatst, had niet deze mazzel en is dus (helaas voor hen) niet gepromoveerd. Sowieso een beetje rare competitie in de A, want nummer 1 had een gemiddelde score per avond van 53,05%. Met deze score was je in de B en in de C vierde. Nog net gepromoveerd, dat wel.

Het fenomeen garantiescore blijft me verbazen... Doyer-Visser, deze competitie niet één keer samenspelend, heeft zich dankzij allerlei garantiescores gehandhaafd in de A. Waar dat op slaat, ik weet het niet. Wordt het niet een keer tijd dat de garantiescoreregelingen onder de loep genomen worden?

Het spel van de week deed het experiment om de spellen in volgorde te behandelen. Was dit geslaagd? Aan de ene kant wel. Het was duidelijk dat je over elk spel wel wat te vertellen hebt. Aan de andere kant niet, door het van tevoren kiezen werd lang niet altijd het meest interessante of controversiële spel onderwerp van het spel van de week. Dat is zonde voor de kwaliteit van de stukjes, en dat betekent dus dat we er mee op gaan houden. Vanaf nu weer spellen naar keuze.

Een leuk spel was spel 2. Ik vraag me af hoeveel mensen in 4 hebben gezeten, en hoeveel mensen, zoals wij, in 3SA. Ik snap het 3 SA bod wel, hoewel in dit spel de hoge kleuren manche wat beter lijkt. Als Zuid tegen 4 uitkomt met J is het spel op diverse manieren te maken. Onder andere door de uitkomst te duiken, de klaver na te pakken, 3 maal ruiten en (al troevend) 3 maal schoppen te spelen en dan A en harten na, waarbij de J gedoken wordt. Zuid zit nu ingegooid en op de nagespeelde schoppen of ruiten gaat de laatste klaver uit west weg terwijl Oost troeft.

2 O/NZ J73   West Noord Oost Zuid
K105 - - 1SA pas

975

3SA pas pas pas
KQ94
A86

K2    
Q984 A632

Q84

AKJ

A73 10652
  Q10954  
J7

10632

J8

Geen verhaal zult u zeggen, maar toch valt dat in de praktijk wel tegen. Om te beginnen is de hartenfiguur sec gezien nogal interessant, waarover later meer, maar waar ik gemakshalve even overheen geschreven heb is dat een goede Zuid in het spelverloop dat ik hierboven beschreef "natuurlijk" de boer onder harten aas gooit. Weg ingooi! Dus 1 down is het resultaat. Dit is niet double dummy, want de leider heeft zeker geen A10xx van harten. Dan had hij de dubbele snit wel genomen.

De volgende alinea is niet geschikt voor beginners. Het beginnen met de Q in deze combinatie is niet goed. Het is een Chinese snit. Laat dat dus achterwege, maar...

Er gebeurt nog iets spannends als Oost begint met Q uit dummy. Hoewel er niet echt reden is om dat te doen, werkt dat wel goed omdat Zuid dan niet kan deblokkeren (er is dan maar één troefloser) zodat de ingooi weer ten tonele verschijnt. 

Maar al deze ingooi perikelen ten spijt, zowel in 3SA als in 4 wil je graag maar 1 slag verliezen in deze combinatie. De beste manier om dat te doen is de Aas slaan en een kleintje naar de Vrouw. Als je er van uitgaat dat de kleur "rond" zit (3-2) is het niet slechter om met een kleintje naar de Vrouw te beginnen. Maar als dan in de eerste ronde bij Zuid de 7 valt ziet het leven er ineens heel anders uit. Als je er vanuit gaat dat Zuid niet false card, zijn er eigenlijk maar 4 relevante zitsels waarbij de 7 gespeeld wordt. Dit zijn KJ7, K107, J7, 107. De aanname is dat Zuid van H7 opstapt. (Geloof me, de meeste zuid spelers doen dat.) In de eerste twee gevallen moet je "gewoon" de Q leggen, bij de andere 2 is de 9 veel beter. Je kunt dan later door de Q voor te spelen de andere honneur "scoopen" en er alsnog met één verliezer afkomen. 

Dit is een bekende figuur. Hij heet de intrasnit, voor het eerst beschreven door Gabriel Chagas een tamelijk beroemde Braziliaan. Het is tegen de kans om het zo te spelen, maar tegen een niet false cardende tegenstander niet heel erg tegen de kans. Tegen mensen die altijd de K spelen als ze de slag kunnen pakken is het zelfs de beste kans.

Wat is nou de moraal van dit verhaal? Bij bridge kan het geen kwaad je bij tijd en wijle als een kruidenier te gedragen ("op de kleintjes letten"), en het kan geen kwaad zo nu en dan een wat hogere kaart te gooien dan nodig is. Want als Zuid hier de 7 gooit van K75 kun je tegen een goede leider nog wel eens onverwacht succesvol zijn.  

Willem jan Maas