Spel van de week

Spel van de week - 7 oktober - Jos van Kan


Nu Willem-Jan vorige week is gestopt met de week het spel van de week te laten bepalen omdat hij denkt dat hij dat zelf beter kan (het idee!) acht ik mij ook van deze plicht ontheven en kan ik weer lekker zelf kiezen. Zijn tirade over de garantiescores laat ik maar voor wat hij is, want geen enkele vorm van compensatie konden Paul en mij voor de A-lijn behouden, nadat wij éénmaal 38% hadden gescoord en driemaal niet waren gekomen. Hier ligt echt nog een taak voor Wim.
Zo moesten we dus aantreden in de B-lijn met ander wrakhout, zoals Brulleman-Wijma en Bremer-Verhoef (nieuwe leden uit Hellevoetsluis en eerste divisie spelend voor HEV).
Een biedprobleem waar we niet uitkwamen was spel 5:
Spel 5, N/NZ S107  
HV2
RAHV87
KAHV4
SHV2

SAB86543
HH10964 HB7
RB10 R92
K752 KB6
  S9  
HA853
R6543
K10983

Paul opende 2SA met de N hand en dat verhinderde O wel om S te bieden, doch niet om ermee uit te komen nadat we in 3SA waren geëindigd. Er is nu nog maar één manier om enig plezier aan dit spel te beleven... Wat zijn je laatste 6 kaarten in N nadat O klaar is met de S? Antwoord aan het eind van dit artikel.
2SA lijkt een aantrekkelijke opening, omdat je je 20-punter in één bod vertelt, maar volgens de theorie van de twee deficiënties moet je het toch niet doen. Dat was ooit een Bols-bridgetip, ik ben helaas vergeten van wie. Als je een niet standaard actie overweegt, maar je hand heeft twee tekortkomingen voor die actie moet je die nalaten. In dit geval is de distributie niet goed en ook de verdeling van de honneurs niet. Dus 1R lijkt aangewezen. Ook dan is de weg naar 5R niet zomaar geplaveid, maar als O 3S biedt (p p) en N dan 4K, dan lijkt 5R met de Z hand toch wel aangewezen.

Een ander experiment, dat niet goed afliep: je hebt in je handen
S2 HVB76 R1086 KAH965
Kwetsbaar tegen niet. partner opent 1H en RHO doubleert. Ik dacht dat het lichte overbid van 3S nu weinig kwaad zou kunnen, maar dat was helemaal mis, want partner's spel was:
SHV65 HA432 RHV K1086
en voor de zekerheid had LHO HH1095, dus ook 4 H ging weer de weg van alle vlees.

Heel erg was het volgende. Je hebt als Z
S-- HVB853 RV107654 K103
niemand is kwetsbaar, partner opent in de tweede hand 1R (4+) en RHO doubleert. Je zegt 5R (of?) gevolg door twee passen, RHO doubleert weer en enigszins verrassend gaat het nu 5S bij lho en 6S bij rho. Wat nu?
Er zijn vele onderzoeken verricht wat spelers nu zou kunnen bewegen nog iets te bieden in jouw positie en de conclusie is dat dat meestal het gevolg is van iets dat zich heeft voorgedaan in een vorig leven. Je hebt je best gedaan met je preempt en moet nu hopen, dat de tegenpartij het fout heeft gedaan.
Van alle goede geesten verlaten verzon ik 7R en kreeg mijn verdiende loon: -800 en 6S 1 down. Natuurlijk stonden er alleen maar 450's op de kaart.


Antwoord op de afgooivraag: je moet R7 (ze beer card) als laatste slag maken om enig plezier te hebben aan dit spel, dus je laatste zes kaarten bevatten in ieder geval RAHV7. Als je fantasieloos
S- HV RAHV KAH
overhoudt beleef je helemaal geen plezier aan dit spel.


E-mail: Jos van Kan