Spel van de week

Spel van de week - 28 oktober - Jos van Kan


Na een bijzonder ruig weekend in de eerste divisie (12, 9, 10 (auww!), 24, 25 en een glansrol voor Anke en Ronald) was ik blij dat ik tenminste naar een rustig clubavondje kon. Nou ja, wat heet. De familie van Dordt hanteert een SA van 8-11. Verplaats je even in de schoenen van Hein. Je hebt 1e hand onkwetsbaar (niet tegen wel)
SA65 HT87 RB5 KABT98
en opent met 1SA. Dat wordt gevolgd door twee passen en RHO denkt even, biedt 4H en dat mag hij spelen. Je komt (goed of fout) uit met RB, dummy toont

SVT7432
H64
RT962
KH
Slag 1 is voor partners RA, en de leider gooit RV. Partner vervolgt R4 voor de H van de leider, die nu vervolgt met K2. Wie heeft SH? Wie heeft KV? Hoe ga je verdedigen? Antwoord op het eind van het artikel.

Een aardig biedspel. Je hebt als W (N/NZ)
S82 H9 RA742 KKJ9652
en partner opent in de 2e hand 1R (echt). Je speelt 2R en 3R inverted. Wat te doen? Ik dacht, dat noch 2R noch 3R de ziel van dit spel vertelden en besloot tot het lichte overbid van 2K. Het idee was, dat als ik daarna de R steun partner kan nagaan aan de hand van zijn H en S plaatjes of we in SA of in de minors thuishoren. Het was niet zo raar, maar wel behoorlijk raar toen partner vervolgde met 2SA, ik natuurlijk 3R, partner 3H. Dit vraagt impliciet om een S dekking die ik niet heb, dus 4R, partner 4S (toch!) en ik 5R. Dat lijkt me erg hoog, dacht ik nog, maar partner had eigenlijk een heel mooi spel: SA43 HAT72 RKJT5 KQ7 dus ging het uiteindelijk om het vinden van RV. Goed gezien van Paul, dat zijn spel in het licht van de bieding heel waardevol was geworden. Jeff Rubens heeft daar een heel interessant verhaal over. Een hand met lage honneurs in partners lange en hoge in partners korte kleur is oneindig veel meer waard dan andersom. Dit spel illustreert dit principe weer eens. Dat RV werd gezocht bij de driekaart R en dit spel dus weer downging, omdat ze doubleton zat doet daar natuurlijk niks aan af: just another way to lose 5 IMP.

Een aardig speelspel:

Spel 20, W/Allen    
SA6

SB75
HB94 HHV532
RV2 RA87
KAH9754 K63
Als W(!) ben je in 4H verzeild geraakt. Je krijgt H7 uit (2,T,B) en speelt H door (8,V,A). Z vervolgt met K10. Wat nu?

Het woord is aan Paul:

Even ter bevestiging van mij zelf dat ik een enorme sukkel ben die niet kan afspelen. Maar de 4H op spel 20 is nadat de defence H uit voor 10 en boer HH voor het HA en K10 nagespeeld heeft pletter dood. Het enige dat ik moet doen is ff KA pakken en een kleine K spelen. H9 en SA zijn dan de broodnodige entrees om en een K te kunnen vertroeven (hoog) en te kunnen genieten van de lengteslagen. Ik heb er aan tafel overgedacht maar dacht dat ik een entree te kort kwam stom stom stom stom stom stom stom.
Behalve een extra "stom" heb ik hier niets aan toe te voegen :-). Z had namelijk een singleton K en de laatste troef. De aangegeven speelwijze is een gratis safety play dat je tegen deze distributie wapent.

Antwoord op de tegenspelvraag: als de leider SH heeft, waarom speelt hij dan K? Dan ligt het toch veel meer voor de hand om S te spelen? Je kunt dus partner bereiken met een kleine S voor je R introever. Een wat minder heroische en meer thematische troefnakomst is ook goed genoeg. De leider moet nu zijn K introever nemen en S van tafel spelen. (SV is natuurlijk de beste kaart.) Maatje moet op zijn post zijn en de SH inleggen. Ook dan is hij aan slag om je een R introever te geven. De hand van de leider was:

S8 HAHVB3 RHV87 KV32


E-mail: Jos van Kan