Spel van de week

Spel van de week - 9 december 2003

Timing en controle

"We believe that the correct attitude is
Draw trumps unless there is a sound reason not to do so."

Alec Traub, Trump Technique


Nadat de pepernoten en boterletters een beetje gezakt waren en ook de Sint weer zuidwaarts was gekeerd, kwam er nog wel even een sinterklaascadeautje langs in de vorm van 1000 die uit de lucht viel (3SA REDBL +1 niet kwets) maar uit piŽteit voor de slachtoffers zullen we het daar verder niet over hebben.

Het bovenstaande citaat van Alec Traub komt uit een boek van zijn hand, Trump Technique, dat hoewel het af en toe wat taai aanvoelt, absoluut het lezen waart is voor alle bridgers van ieder niveau. Hij behandelt hierin het afspelen van troefcontracten. Van gewoon troeftrekken via eliminatiespeelwijzen en troefdwangen tot aan de meest fantasierijke troefcoups.
Het spel van de week gaat echter geheel over het citaat. Het gaat om spel 21 dat als volgt lag:

Spel: 21
Gever: Noord
Kwets: NZ
SVB6  
HH10943
R8
KV942
SH84

S7532
H865 HV2
RH9542 RAV107
KH5 KB107
  SA109  
HAB7
RB63
KA863

Via een niet nader te noemen biedverloop was ik als noord in 4H beland. Behoorlijk aangetrokken en er moet nog al wat goed zitten. Oost begon met RA en R na. De enige lead die het de leider bij het gegeven het zitsel lastig maakt. (Overigens waren dit dezelfde tegenstander van die 1000 dus aan hun bridge kwaliteiten kan het niet liggen die hebben ze wel :-) ).
Behoorlijk onnadenkend troefde ik de 2e R speelde HH, H naar de B en HA in de euforische stemming dat ik de H in ieder geval goed had gedaan ging het verder KA en een kleine K na liet west aanslag met de H die vervolgde met een derde R ronden. De volgende positie was overgebleven:

Spel: 21
Gever: Noord
Kwets: NZ
SVB6  
H
R
KV9
SH84

S753
H H
R54 RV
K KB
  SA109  
H
R
K86

En op dit moment was ik volledig aangewezen op het goed zitten van SH. En dat terwijl ik HV al had gevonden en de K 3-2 zaten met de H goed. Na 2 rondjes K en SV voor de H nam de tegenstander nog een vrije R mee voor 1 down. Wat was er misgegaan?

Later op de avond moest ik aan Traub denken en zijn uitspraak om altijd troef te trekken tenzij je een gegronde reden hebt om dat niet te doen. Wel die reden had ik zeker gezien het resultaat.
Ik heb het nog even nagezocht en Traub roept het in zijn 5de aanleiding om GEEN troef te trekken. "We want to keep a trump in dummy to stop our opponents from foring our own hand." Oftewel je moet zorgen dat je niet troefkort wordt.
Dit is hier zeker het geval. Als we de S snit kunnen nemen en de K kunnen opzetten terwijl we nog controle hebben over het spel (lees troeven om de vrije R van de tegenstanders te stoppen) dan voorkomen we het verlies van 4 slagen.
Als je daaraan denkt is de oplossing eigenlijk erg eenvoudig (nou ja.....). Het beste is om te beginnen met een KLEINE S naar de 10 als SH dan goed zit kunnen we meteen de K testen zonder tegen een introever aan te lopen (meteen een kleine K naar V. Als je KA en K naar de V speelt kan het zijn dat er iemand met KH derde wint en z'n maat een aftroever geeft.) In ons geval verliest S10 aan de heer en west speelt het beste weer R. Getroefd en dan komt het moment. Je moet beslissen wie HV heeft. Als je hem bij west zoekt moet je H naar het aas spelen en dan K naar de V (niet meteen troef trekken want dan eindig je weer in de zelfde figuur als het 2e diagram) en als je HV bij oost zoekt moet je H naar de B spelen en K naar de V.
By the way KH moet nu (nadat SH fout zit) goed zitten anders verlies je 1S, 1R en 2K's. Nadat west KH heeft gemaakt. (als west duikt speel je meteen KA en K na ze moeten toch 3-2 zitten voor je contract) blijft de volgende positie over:

Spel: 21
Gever: Noord
Kwets: NZ
SVB  
HH10
R
KV94
S84

S7532
H86 HV
R95 R7
K5 KB10
  SA10  
H(A/B)7
R
KA86

Als west nu R speelt kan je met HA7 in dummy troeven in je hand HH incasseren, oversteken in een zwarte kleur en de laatste troef trekken. Heb je nog B7 over (HV bij west) dan troef je op tafel met HB en trek je de troeven door een kleintje naar H10 te spelen.

Gezien het feit dat ik HV nu ook bij oost zocht had ik op deze wijzen mijn contract mogelijk binnen geharkt. het is inderdaad niet zo'n best contract maar dit soort manches tikken toch lekker aan in de butler.
Eigenlijk toch gerechtigheid want Sinterklaas was als naar huis.(Het spel kosten overigens maar 4 impen)

P.S.1 Er is nog een kleine variant als west SH duikt. Je speelt dan meteen een K naar de V (daarom moet je S naar de 10 spelen en niet SV voor je bent dan namelijk in dummy). En als blijkt dat KH goed zit en je vindt HV dan heb je de 2e keer S snijden niet meer nodig er zijn dan 2S slagen, 5H's en 3K's voor contract.

P.S.2 Vergeet vooral niet om aanstaande zaterdag te komen juichen voor het 1e team. Er ligt een loodzwaar programma op ons te wachten waarin beslist gaat worden of we nog kans maken om mee te gaan doen voor de plaatsen die recht geven op promotie naar de meesterklasse of dat het de grauw middenmoot wordt of erger degradatie zorgen. Tot zaterdag op het bondsbureau vanaf 11.00.

Paul van Raaij