Spel van de week

Spel van de week - 21 januari 20043

Overwegingen

"Every man is wholly honest to himself and to God, but not to any one else."
Mark Twain


Heeft u dat nu ook wel eens? Het gevoel van altijd net niet. Martin Verkerk net niet naar de 2e ronde in Sidney. Het 3e van DBC net niet uit degradatie nood (grapje sorry jongens zet em op het laatste weekend altijd blijven geloven in je eigen kunnen), een uitslag de opgeteld net niet klopt. Net niet al je werk op tijd af, net niet gescoord. Rhoda net niet gelijkgespeeld tegen Ajax. Ach het leven gaat toch wel door. Dus ook als ik door toedoen van gesplepen tegenstanders als enige in de A-lijn maar 8 slagen haal in SA denk ik net niet. Alhoewel achteraf is alles eenvoudig maar had ik het nu wel zo goed gedaan. Het spel lag als volgt: (PAS OP! moeilijk spel).

Spel: 2
Gever: Oost
Kwets: NZ
   
SH4

SAB98
HH532 H97
RAH82 R1095
KA76 KVB94

Na 1SA-2K-2H-2SA-3SA start noord met S3 (kleintje plaatje).
Wat te doen? Je telt voorlopig pas 5 slagen (2S, 2R en een K) met perspectief op een extra slag in alle kleuren. Je voorziet echter allerlei entree problemen als het gaat Siets in dummy die houdt. Moet je overnemen of niet. Daar deed ik al behoorlijk lang over maar uiteindelijk besloot ik de 8 te leggen en zuid loste m'n probleem op door de 10 er in te smijten. Voor de heer.
So far so good. maar wat nu. Eerst maar een R ontwikkelen. Technisch gesproken is de beste kans op 3 slagen AH slaan en een kleintje na. Dit wint bij de R 3-3 of een honneur 2e naar beneden. Zo gezegd zo gedaan. Noord komt aanslag met de vrouw (de R's zaten 3-3) en denkt nu ongeveer 3 minuten na. (Wel besteed achteraf :-))en swicht naar H6 voor de boer en jouw heer.
Er zijn nu al 8 slagen (er vanuitgaand dat je niet gefopt bent door noord en de SV inderdaad goed zit). De K snit kan nu uitkomst brengen voor de 9e slag (3S, 1H, 3R en 2K). Maar eerst neem je voor de veiligheid je hoog gewurmde R mee. Noord ontdoet zich van K10 en zuid van K2.

Wat is hier aan de hand. Noord heeft zo juist je K probleem in de 2e K ronde opgelost ( wat moet je doen als het gaat KV, klein, klein, klein? Moet je de boer naspelen in de hoop op 10x bij noord of een kleintje in de hoop op Hx bij zuid). Er is iets aan de hand.
Je realiseert je ook dat de H's open liggen.
Hoe is de verdeling eigenlijk. De R's hebben 3-3 gezeten en noord moet naast H6 nog de 10 hebben zuid heeft de boer gespeeld. Kortom het lijkt er op dat noord minimaal 3H's heeft want van 106 had hij de 10 na gespeeld, 3R's en waarschijnlijk 4S's hij is er toch mee uitgekomen. Het afgooien van K10 leek mij verdacht veel op het bezit van KH. En toen zag ik een extra kans. Als de tegenstander eerst de H's mee neemt (zitten waarschijnlijk 3-4) dan kan noord nooit SVxx en KHx vast houden in het eindspel. Hij zit dan in dwang. Dus speel ik goedgemutst een H na en zuid neemt H10 van noord over met de V en cashed HA (noord bekend) en de laatste H in deze eind positie.

Spel: 2
Gever: Oost
Kwets: NZ
   
S4

SAB9
H5 H
R R
KA76 KVB

Ik beken en noord doet een S af. Volgens plan gaat nu KB uit dummy weg (noord heeft immers nog KHx over en dus geen extra slag meer mee te halen). En zuid speelt een een K na je legt het aas en speelt S naar de boer die houdt. Helaas is dit ook een gevalletje van net niet onder de aas valt niet niet SV en dus geef ik die nog af. 1 down is mijn lot. Slechts 8 slagen waar werkelijk iedereen in de A-lijn er minstens 9 haalt. Alles zit namelijk goed het hele spel:

Spel: 2
Gever: Oost
Kwets: NZ
SV7632  
H1064
RVB3
K103
SH4

SAB98
HH532 H97
RAH82 R1095
KA76 KVB94
  S105  
HAVB8
R764
KH852

Noord was Gert Olsder die K10 weggedaan had en mij zo op het verkeerde been had gezet. Erg mooi gedaan.
Echter later aan de bar realiseerde ik me dat ik het toch had kunnen weten dat KH goed zat. Op de zuid plaats zat namelijk Schelte Wijma. Een speler van meesterklasse niveau. Die had ongetwijfeld ook de dwang zien ontstaan als deze er ook echt was geweest. Als ik me dat had gerealiseerd dan had ik waarschijnlijk ook bedacht dat Schelte na met HV aan slag te zijn gekomen eerst een K door mijn aas heen had gespeeld voor dat hij de verbinding in H had opgegeven. Nu hij eerste de H's meenam was het waarschijnlijker dat hijzelf over KH beschikte. Kortom ik had in de eindfiguur gewoon een S af moeten doen in dummy en in beide zwarte kleuren een snitje moeten nemen voor 9 slagen.

Volgende week is er R boer en WJ heeft daar dan vast een heel speciaal verhaal over.

Paul van Raaij