Spel van de week

Spel van de week - 11 mei 2004

Jetlag en cijfertjes

"Hoe ouder we worden hoe meer we ons verbazen over de hoeveelheid onwetendheid die een mens kan bevatten zonder uit zijn kleren te barsten."

Marc Twain


Met de jetlag nog in m┤n benen en een pak vol verbazing en fun meegebracht uit Florida. Was ik er achter gekomen dat mijn afwezigheid niet het gewenste resultaat had gehad. Helaas had Jos met een uitstekende invaller niet meer dan -26 kunnen halen. Nu was dat nog altijd 4 meer dan ons optreden in de eerste ronde maar daar hebben we het nu niet over.
De verbazing over de US was de informatievoorziening (elke dag een krantje in het hotel) waar maar 3 onderwerp in werden behandeld. De oorlog in Irak, sport en geld. En natuurlijk nauwelijks iets over Europa. Op 1 mei vond ik op pagina 5 een klein berichtje dat de EU met 10 landen was uitgebreid.
Een aanzienlijk kleiner stukje dan de berichtgeving over het feit dat de reclame inkomsten tijdens de allerlaatste uitzending van Friends maar liefst $40.000.000,00 bedroegen.
Ik het de uitzending gezien en ge´nteresseerde kunnen bij mij informeren hoe het nu echt afloopt.
Overigens las ik ook naar aanleiding van de foto's over mishandeling van Irakezen dat John Kerry eenzelfde bedrag in een reclame campagne had gestoken om het er nog even in te wrijven dat dit toch echt de schuld was van George Bush.
Die onwetendheid en uit de kleren barsten heb ik in de US ook echt zelf geconstateerd. Er zijn volgens mij namelijk maar 2 type Amerikanen. Of ze hebben het uiterlijk van een fotomodel en zijn onwetend of ze zijn vierkant en eventueel ook onwetend.
Maar goed terug naar het bridgen van dinsdagavond. Eerst even een klein vraagje je krijgt als noord met iedereen kwets SAJ6 HAT875 RQ5 KA93 Je besluit 1SA te openen en na 2Hansfer) bij maat bied rechts 3R waar het bij blijft. Wat kom je uit? Antwoord aan het eind van het verhaal.

Nog een bied probleem. Niet tegen wel krijg je als noord SK4 HQT543 RK83 KQ87 Je besluit in de eerste hand te passen en als je weer mag is het gegaan links 3S, maat DBL, rechts pas. Wat nu?
Ik twijfelde geen seconde en bood 4H waar het bij bleef. Na de uitkomst van K10 was ik bang voor introevers en aangezien bij viertallentelling het maken van een contract belangrijker is dan de overslagen speelde ik HA en H na en sneed later netjes KB bij west er uit voor plus 1.
Het hele spel:

Spel: 9
Gever: Noord
Kwets: OW
SK4  
HQT543
RK83
KQ87
S63

SAJT9875
H762 HK9
RQT62 RJ4
KJ532 KT6
  SQ2  
HAJ8
RA975
KAK94
NOORD OOST ZUID WEST
pas 3S dbl pas
4H einde    

Nu zult u denken waarom dit verhaal maar toen ik 's avonds terug reed in de auto realiseerde ik me dat 3S 3 down gaat voor 800 en kwam de gedachte bij me op dat het misschien wel beter was om te passen gezien de verdedigende waardes (alleen vrouwen en heren en een gebalanceerde hand).
Nu ben ik vrij handig met computers en om te bepalen of de gedachte om te passen correct was heb ik wat geknutseld met het programma Deal 3.0. Dit is een erg krachtig deelprogramma waarbij je allerlei voorwaarden kunt opgeven en ook de uitkomsten kan koppelen aan de doubledummy oplosser van GIB. (Je moet er wel een beetje voor kunnen programmeren). Het programma Deal 3.0 vindt je hier en een gratis doubledummy engin van GIB kunt u hier downloaden. (Niet doen als je GIB al op je computer hebt staan want de versie die je hebt is ongetwijfeld veel sneller dan deze versie)
Zo heb ik 10000 handen gegenereerd waarbij noord precies mijn hand was oost een 3S opening had en zuid een DBL. Vervolgens heb ik aan GIB gevraagd hoeveel slagen oost kan maken met S als troef en hoeveel slagen noord maakt met H als troef.
De uitkomst vertelde dat het op de lange termijn inderdaad beter is om te bieden. (in 56% van de gevallen en gemiddeld ongeveer 300 punten beter).
Dus al mijn reken inspanning heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik af en toe toch ook nog weel eens een goed bod doe. :-) Het slechte gevoel was een beetje onstaan na dat ik 5 keer achterelkaar down was gegaan in een deelscore. Moet ik maar niet zo hoog bieden. De echte liefhebbers kunnen bij mij het spreadsheet en de scriptje voor Deal 3.0 opvragen waarmee ik het een en ander in elkaar geknutseld heb. (Als ik ze niet kwijtraak tenminsten)

De oplossing van het probleem dan nog even wat kom je uit tegen 3R met SAJ6 HAT875 RQ5 KA93 Het is een kwestie van afstrepen.
Van Qx van troef kom je zeker niet uit en dan gaat de keus tussen 3 niet ondersteunde azen hetgeen ook al geen feest is. Uit het bieden blijkt dat maat weg heeft willen lopen uit 1SA en de kans dat rechts de punten zitten en dus minstens 1 S honneur is vrij groot. Het is dan alleen goed om S te starten als maat de koning heeft. Dit lijkt een gok en dus ook niet aantrekkelijk. Dan blijft Axxxxx of Axx. In dit soort gevallen is starten van een lange kleur minder gevaarlijk dan van een korte kleur.
Deze analyse volgend leg je dus HA op tafel. En het denkwerk wordt beloond:

Spel: 13
Gever: Noord
Kwets: Allen
SAJ6  
HAT875
RQ5
KA93
SK8

SQ95
HKQ9 H6432
RAKT943 R872
KK4 KQJ2
  ST7432  
HJ
RJ6
KT8765

HA, H getroefd, K naar het aas, H getroefd en S naar het aas voor 1 down.

Paul van Raaij